Astăzi 27 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 26 Septembrie 2020
Abonamente

Ultima oră 27 Aprilie 2016, ora 14:13

Povestea singurului ansamblu românesc din Sudul Ucrainei

Marime Font

În casa de cultură din satul Erdek-Burnu, aflat în Sudul Basarabiei (Ucraina), se aud acorduri de muzică populară românească.

La etaj, într-o sală lungă de 15 metri şi lată de cinci metri, a început, în urmă cu 22 de ani, povestea Dorului Basarabean, singurul ansamblu folcloric românesc din sudul Basarabiei care poartă la brâu tricolorul românesc, potrivit Agerpres.

De cum intri în sala ansamblului, situată la etajul casei de cultură cu arhitectură sovietică, inaugurată în chiar ziua catastrofei de la Cernobâl, îţi atrage atenţia, în partea stângă, portretul lui Ştefan cel Mare, pe un perete acoperit cu un chilim, covor tradiţional ţesut la război. Aflu că acel covor acoperă, însă, o pictură de mari dimensiuni a lui Lenin şi a fost mai simplu să fie ascuns în acest fel, decât să fie îndepărtat.

Loading...


În sală se regăsesc elemente de mobilier tradiţional, costume populare, instrumente muzicale, măşti populare, toate aduse de acasă de membrii ansamblului. Într-un colţ, pe nişte rafturi, stau frumos aliniate caietele după care studiază copiii din grupa mică tainele interpretării diferitelor instrumente. Toate, dar absolut toate, au pe prima pagină scrisă rugăciunea 'Tatăl nostru'.

Fondatorul ansamblului şi dirijorul orchestrei, Viorel Popescu, un om extrem de scump la vorbă, vine şi îmi şopteşte, atunci când mă vede că îmi trec mâna peste filele pe care este scrisă rugăciunea: 'Trebuie să înceapă cu Tatăl Nostru. Dacă nu ştiu Tatăl Nostru, cum vor putea să cânte folclor'.

Povestea Ansamblului 'Dor Basarabean' a început în anul 1994 când Viorel Popescu s-a reîntors de la studii şi a devenit profesor de muzică în satul natal, Erdek-Burnu. A pus atunci bazele unui taraf pentru copii, din care făcea parte şi fratele său, Anatol, în prezent unul din puţinii lideri ai comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei. Absolvent al prestigiosului Colegiu Naţional de Muzică 'Ştefan Neaga' din Chişinău, Viorel Popescu şi-a asumat rolul de a forma muzicieni din rândul copiilor de la el din sat şi de a duce mai departe tradiţia populară românească.

Prima generaţie a debutat pe 8 martie 1994, folosind nişte costume rămase din perioada sovietică şi purtând numele de 'Mugurelul'. Patru ani mai târziu, inspiraţi de numele ansamblului 'Dor Transilvan' din Cluj Napoca şi purtând în suflet dorul pentru Basarabia, fondatorii ansamblului decid să îl numească 'Dor Basarabean', nume care este cunoscut acum de toţi românii din Sudul Basarabiei şi nu numai.

Anatol Popescu, cofondator al Asociaţiei 'Basarabia' a românilor din Sudul Basarabiei şi coordonator al Ansamblului Dor Basarabean, ne povesteşte că primul episod nefast din existenţa ansamblului s-a petrecut în 1998, când fratele său, Viorel, a plecat la Chişinău, în căutarea unei vieţi mai bune. Atunci, 'nişte directori anti-români, conducători ai satului' au distrus tot ce era în sala ansamblului, au rupt fotografiile cu primele tarafuri existente în sat, în anii '50, crezând că nimeni nu va mai reveni acolo.

S-a întâmplat însă ca în anul 2001 Viorel Popescu să se reîntoarcă în localitate, să înfiinţeze o orchestră şi să-l convingă şi pe Sergiu Andrieş, din Republica Moldova, un mare iubitor al dansului popular românesc, să pună bazele unei formaţii de dansatori.

Muzicienilor nu li s-a mai permis, însă, accesul în sală şi nici la cele două instrumente ale Casei de Cultură, ţambalul şi contrabasul, motiv pentru care tatăl celor doi fraţi, Simion Popescu, i-a poftit în garajul casei, loc unde au repetat, timp de două luni, într-o vară caniculară, până când problema a fost rezolvată.

Din 1994 până în prezent, de sub mâinile lui Viorel Popescu au ieşit şase promoţii de muzicieni de orchestră, adică peste 100 de muzicieni pe care i-a instruit individual, în mii de ore de repetiţii. De asemenea, Sergiu Andrieş i-a învăţat arta dansului popular românesc pe zeci de dansatori, formaţia aflându-se la a treia generaţie.

Să fii muzician sau dansator într-un sat din Ucraina este, însă, extrem de costisitor. Instrumentele sunt scumpe pentru veniturile de 50 dolari ale unui ţăran din zonă, la fel şi costumele populare pe care, la grupa mică, mamele le cos din ştergare imprimate şi se străduiesc să semene cu cele româneşti. Şi nici viaţa artiştilor mici şi mari ai Dorului Basarabean nu este tocmai simplă. Participarea la repetiţii, de patru ori pe săptămână, este obligatorie, asta după ce copiii merg la şcoală şi apoi îşi ajută părinţii la muncile agricole. În plus, atunci când participă la Caravana teatrului şi folclorului românesc, organizată de Institutul Cultural Român, artiştii sunt supuşi unui efort deosebit, întrucât au spectacole în fiecare seară, în sate la care se ajunge extrem de greu şi trebuie să danseze sau să cânte chiar dacă sunt foarte obosiţi. Dar o fac pentru că fiecare simte şi trăieşte româneşte şi au conştientizat rolul lor de promovare a tradiţiilor populare româneşti.

'Este un ansamblu de la ţară, sunt copii din sat, care învaţă la şcoală, apoi mai muncesc în grădină, pentru că se practică agricultură intensă aici şi îşi ajută părinţii pe lângă casă şi după asta muncesc câte patru ore în fiecare seară la repetiţii. Că e orchestră, dans, prezenţa este obligatorie şi ne stăruim să îi motivăm, să vadă lumea, în primul rând. Şi lumea dimprejurul Basarabiei începe cu o Românie peste Dunăre, unde trebuie să mergem cu viză şi cu Republica Moldova, unde trebuie să mergem cu paşaport. Dar lumea noastră începe de aici', afirmă cu amărăciune Anatol Popescu.

Şi Viorel Babaian, acordeonist în cadrul orchestrei de aproximativ 14 ani, spune că uneori e obositor, mai ales că are şi un loc de muncă, dar nimic nu se compară cu emoţia şi bucuria care îi umple sufletul atunci când oamenii îi primesc cu drag şi le răsplătesc munca cu aplauze.

'Ansamblul Dor Basarabean este deosebit de important pentru promovarea şi păstrarea culturii tradiţionale româneşti în zonă, pentru că noi simţim şi vorbim româneşte aici. Ne pare rău că nu toţi înţeleg asta, este o parte care vrea să ne bage beţe în roate. Înainte am avut multe probleme, s-a întâmplat când porneam undeva în deplasare să ne fie oprit autocarul de către cineva din Securitate şi nu ne mai dădeau voie să ne continuăm drumul. Cei mai mari înţelegeau, dar copiii nu înţelegeau ce se întâmplă. Şi acum mai sunt oameni care încearcă să ne oprească. Eu nu înţeleg de ce pe cineva deranjează, noi nu încălcăm nicio lege, suntem români din afara graniţelor şi ne păstrăm cultura şi tradiţiile, cum face orice minoritate în orice ţară normală', ne spune Viorel Babaian.

Costumele dansatorilor din grupa profesionistă au fost donate, în anul 2004, de statul român, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Începând din acel moment, dansatorii Ansamblului Dor Basarabean poartă la brâu cu mândrie tricolorul românesc şi au început să şi-l agaţe şi în piept, iar muzicienii să şi-l pună la instrumente, 'într-un gest absolut firesc'.

Tricolorul românesc nu a fost, însă, pe placul autorităţilor ucrainene, care timp de zece ani nu le-au permis accesul la evenimente culturale şi le-a sugerat să înlăture brâul roşu-galben-albastru din costume. Toate spectacolele susţinute timp de zece ani de Dor Basarabean au fost finanţate, prin diferite proiecte, de statul român şi abia în 2015 ansamblul a fost invitat la un eveniment dedicat Zilei Independenţei Ucrainei, organizat la Odesa de autorităţile ucrainene.

'Am avut o perioadă de zece ani de zile, din 2005, cum a apărut costumul popular cu brâul tricolor, când autorităţile ucrainene au închis accesul la toate scenele pentru Ansamblul Dor Basarabean şi ne-au spus, în privat, că atunci când se va scoate brâul tricolor de la costum, atunci vom fi invitaţi la evenimente în afara satului, până atunci nimic. Zece ani de zile am concertat în Ucraina, în regiunea Cernăuţi, în sudul Basarabiei, dar pe banii statului român, obţinând proiecte pentru a promova cultura şi identitatea românească aici. Statul ucrainean abia anul trecut, la Ziua Independenţei din Odesa, ne-a invitat şi probabil este o consecinţă a acestei mişcări, căreia îi spune astăzi Revoluţia Demnităţii de la Kiev, de acum 2 ani', spune Anatol Popescu.

Acesta adaugă că şi-ar dori ca situaţia să se schimbe, să fie mai multe invitaţii la evenimente culturale din Ucraina şi susţine că în această ţară este nevoie de tradiţii, de toleranţă, de dialog intercultural şi de respect pentru toate naţionalităţile, iar românii din Ucraina sunt cetăţeni loiali ai statului ucrainean şi îşi doresc să le fie garantate drepturile constituţionale şi care sunt consfinţite prin tratate internaţionale.

Costumele româneşti cu brâul tricolor s-au uzat, uneori se poate vedea asta cu ochiul liber, iar instrumentele sunt vechi, unele şi de 50 ani, iar pentru repararea lor Viorel Popescu mai cântă la nunţi, în week-end-urile în care este liber.

Ansamblul Dor Basarabean ar avea nevoie de costume noi, de instrumente, de susţinere, pentru că este unicul din Sudul Basarabiei, în această formulă, cu orchestră live, grupuri de dansatori şi grupuri vocale de băieţi şi fete, care promovează tradiţiile şi cultura autentică românească.

'Sperăm să avem posibilitatea să câştigăm un proiect, un grant cumva, de undeva, ca să putem susţine acest ansamblu prin donaţii sau achiziţii de instrumente, costume şi de echipament audio sonor mobil, cu care să putem întreprinde turnee prin aceste localităţi care au nevoie de prezenţă românească anual, cel puţin, din partea Dorului Basarabean. Având în repertoriu suite din Dobrogea, din Sudul Basarabiei, din Sudul Moldovei, din nordul Moldovei, căluşul, suită muntenească, suită din Transilvania, cuprindem tot spaţiul românesc, este, în opinia mea, cea mai uşoară formulă de a aduce identitatea românească, comună, nedivizată în moldoveni şi ardeleni şi olteni, aici, în satele noastre, unde persistă această tendinţă de moldovenism, continuată de autorităţile ucrainene, moştenitoare a autorităţilor sovietice', afirmă Anatol Popescu.

Dintr-un colţ al sălii ansamblului, fratele său, Viorel Popescu, spune cu voce joasă: 'fraţilor, ajutaţi-ne, e jale. Costumele au 12 ani. Şi avem nevoie şi de strune. Dacă o strună nu vă mai e de folos, puneţi-o într-un pachet şi trimiteţi-o la noi'.

Însă, în ciuda tuturor greutăţilor, artiştii Dorului Basarabean ştiu că vor merge mai departe, aşa cum au făcut-o în ultimii 22 ani şi că nimeni nu va putea să-i oprească să promoveze tradiţia, cultura, limba şi identitatea românească, atât de dragă lor. Iar înainte să ne despărţim, coregraful ansamblului, Sergiu Andrieş, îşi ia rămas bun de la noi cu câteva versuri, despre dulcele grai românesc şi despre satul care l-a adoptat în urmă cu mulţi ani: 'Aici lumea ne vorbeşte, nu ştiu cum, mai româneşte. Chiar şi frunza îmi şopteşte/ Nu ştiu cum, mai româneşte. Chiar şi ghiolul vălureşte / Nu ştiu cum, mai româneşte'.
 
Sursa: Radiochisinau.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)