Lumea

Povestea unui jurnalist german care a petrecut 10 zile alături de luptătorii grupării Stat Islamic

Într-un interviu acordat postului de televiziune Al-Jazeera, Jurgen Todenhofer povesteşte cum a reuşit să intre în contact cu SI. "Le-am scris tuturor jihadiştilor germani pe care i-am găsit pe Facebook, au fost mai mult de 80. I-am întrebat dacă îi pot intervieva în legătură cu motivele pentru care au părăsit Germania şi aşa mai departe. Am primit 15 răspunsuri … şi unul dintre ei mi-a spus că nu poate vorbi în numele SI dar că mă poate pune în legătură cu cineva din departamentul media", explică el.

Todenhofer susţine că a discutat timp de şapte luni cu această persoană despre probleme ideologice, situaţii de război şi asasinarea lui James Foley, precum şi despre garanţiile oferite pentru deplasarea lui în Irak.

"Nu ştiam dacă această ştampilă (de la biroul califatului) pe acord era una reală şi era dificil de verificat. Putea fi un fals. Până la urmă, după câteva discuţii, am decis să am încredere în el şi nu am văzut niciun motiv pentru care ei şi-au petrecut atâtea luni discutând cu mine pentru a mă aduce acolo doar pentru a-mi tăia capul. Nu era logic pentru mine", afirmă jurnalistul.

"Ştiau că am făcut comentarii negative despre ei înainte. Ştiau că m-am întâlnit cu (preşedintele sirian Bashar al-) Assad. Le-am spus clar că nu sunt de partea lor, iar ei au spus «Da, nu este problema noastră, nu ne pasă de părerea ta, vrem să spui ce ai văzut aici, nu opinia pe care o aveai înainte»", a explicat jurnalistul german.

Todenhofer povesteşte, de asemenea, despre momentele dificile trăite alături de combatanţi, precum lipsa alimentelor sau a apei, precum şi atacurile cu drone din Mosul sau ale aviaţiei siriene la Rakka.

"A fost foarte neplăcut atunci când ne-am întors la Rakka după câteva zile petrecute în Mosul. Am întârziat trei zile şi cu două zile înainte, când trebuia să fim acolo, apartamentul în care locuiam a fost distrus de bombele siriene. Nu mai erau ferestre, nu mai erau uşi. Erau cioburi peste tot. Am ştiut că dacă ne-am fi întors în timp, am fi fost morţi", a povestit el.

Jurnalistul afirmă că a avut discuţii foarte dificile cu luptătorii SI, întrucât nu înţelegea "entuziasmul lor în planificarea epurării religioase, în planificarea uciderii necredincioşilor". "Ucid şi musulmani democraţi pentru că ei cred că musulmanii non-SI pun legile omeneşti înaintea poruncilor lui Allah. Acestea au fost discuţii foarte dificile, mai ales atunci când vorbeau despre numărul persoanelor pe care voiau să le ucidă. Vorbeau despre sute de milioane. Erau entuziasmaţi în legătură cu acest lucru, iar eu pur şi simplu nu înţelegeam", afirmă el.

În ceea ce priveşte impresiile sale după această experienţă, Todenhofer susţine că în opinia sa gruparea este mult mai puternică decât se crede, iar strategia ţărilor occidentale în ceea ce priveşte lumea musulmană este complet greşită. "Bombardamentele sunt un program de proliferare a terorismului. Aveam mult mai puţini terorişti înainte de 2001 iar aceste bombardamente, care au ucis sute de mii de persoane, au creat terorişti şi au intensificat terorismul", afirmă el.

Todenhofer consideră că cea mai bună modalitate de abordare a acestei situaţii este oprirea bombardamentelor şi tratarea musulmanilor ca egali în interiorul societăţilor şi ţărilor occidentale. El consideră, de asemenea, că doar irakienii sunniţi pot învinge SI, aşa cum au făcut în 2007, deşi atunci gruparea era mult mai slabă.

sursa: zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *