Astăzi 8 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 7 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 26 Ianuarie 2018, ora 15:10    Din editia print

Povești ale tinerilor moldoveni din Occident

Marime Font

Majoritatea emigranţilor tineri din ţara noastră îşi doresc să revină acasă, dar nimeni dintre ei nu vrea să trăiască într-o ţară săracă.

Nu mai e noutate faptul că exodul cetățenilor R. Moldova spre Vest, care a luat amploare pe timpul guvernării președintelui Petru Lucinschi, crește, pe zi ce trece, în ultimii ani. Astfel, satele ne rămân pustii, fiind pe alocuri populate doar de copii părăsiți și bătrâni, în timp ce o mare parte a electoratului, rămas în țară, se plânge că nu are cine guverna statul… Din păcate, nimeni nu poate găsi o soluție pentru această problemă. Și dacă la sfârşitul anilor ’80, R. Moldova avea o populaţie de aproximativ 4,5 milioane de oameni, în 2016, potrivit Biroului Naţional de Statistică, acest număr a scăzut cu un milion. Totodată, dacă pe timpul lui Lucinschi fugeau din R. Moldova moldovenii care nu aveau din ce-și întreține familiile, în prezent crește hotărât numărul tinerilor tentați să-și creeze un viitor mai bun peste hotare. Realizând acest material, ne-am propus să aflăm de ce noua generație nu are încredere în țara în care s-a născut și cum se acomodează copiii departe de casă, printre străini.

Bucătar-șef în Irlanda, nemulţumit de ploile britanice

Iulian s-a născut în centrul Moldovei, își iubește părinții și casa, însă soarta l-a dus tocmai în Irlanda. A venit aici în 2012, pe când avea 21 de ani. Întrebat de ce a ales anume această țară, ne lămurește că n-a stat mult pe gânduri, luând drumul Irlandei, pentru că frații săi se aflau deja aici. A stat la ei până când a reușit să-și găsească și un loc de muncă.

Cu toate acestea, adaugă Iulian, primele trei luni trăite în Irlanda au fost foarte dificile pentru el. Dorul de casă, de familie și prieteni îl măcina zi de zi, fiindcă anterior nici nu-și putea imagina că viața printre străini e plină de greutăți. Mai ales dacă avea în vedere și timpul urât, cu nesfârșitele ploi britanice, cu care tânărul nostru spune că s-a adaptat cu chiu cu vai în vreo șapte luni.


În cei cinci ani de muncă în Irlanda, Iulian a lucrat peste tot: în construcții, grădinărit, dar și ca bucătar într-un local public. „Am trecut toate etapele prin care poți învăța bucătăria unui pub irlandez, de la spălatul vaselor la ajutor de bucătar. Acum sunt bucătar-șef”, afirmă cu mândrie tânărul. Ceea ce nu-i place lui Iulian în Irlanda, nici până în ziua de astăzi, este aceeaşi vreme instabilă și ploioasă, care uneori îl face să se gândească să se mute cu traiul într-o țară cu vreme însorită și frumoasă, cel puţin, ca în R. Moldova…

2000 de euro pentru chirie la Dublin

Veniamin are 31 de ani și muncește tot în Irlanda. Se află aici de doi ani, după ce alţi doi ani a lucrat la construcţii în Israel. Din cauza temperaturilor ridicate şi a deshidratării excesive de care suferea în Ţara Sfântă, a decis să vină la fratele său, în Irlanda. „Mai întâi am spălat vase într-un restaurant irlandez, dar nu mi-a plăcut acest job. De voie de nevoie, am rezistat până m-am obişnuit cu ţara şi m-am stabilit cât de cât aici. Mai târziu, un prieten m-a sfătuit să fiu șofer pe camion. Aici graficul de lucru e mult mai bun, dar și salariul e mai mare”, povestește Veniamin.

Prima problemă, cu care s-a confruntat Valentin la Dublin, a fost închirierea unei locuinţe. Aici imobilele sunt greu de găsit și foarte scumpe - de la 1200 până la 2000 de euro pe lună. Deşi acum se simte destul de bine în Irlanda, Valentin încă nu s-a hotărât dacă va rămâne cu traiul aici sau se va întoarce acasă.

„Mai greu a fost să-mi stăpânesc dorul de familie și prieteni”

Elena este o tânără basarabeancă, care a absolvit facultatea în România, iar de doi ani și șase luni este stabilită în Statele Unite. „Istoria mea nu are legătură cu situaţia economică deplorabilă din țară. Am ales să plec în SUA din motive personale”, susţine tânăra. Recunoaște, că la început, i-a fost destul de greu, dar i-a surâs norocul că aproape în toate orașele mari din SUA există comunități mari de români și moldoveni, dispuși să-i ajute pe toţi nou-veniţii.

Fiind o fire flexibilă, Elena nu a avut nevoie de foarte mult timp pentru a se adapta noului mediu. „M-am acomodat destul de ușor cu modul de viață de aici. Mai greu a fost să-mi stăpânesc dorul de familie și prieteni”, recunoaște tânăra, care este decisă să rămână definitiv cu traiul peste ocean.

„E foarte greu când ajungi aici, unde eşti un nimeni…”

Sergiu, în vârstă de 24 de ani, este licenţiat al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Imediat după terminarea studiilor, a emigrat în Franța. De ce în Franţa? „Pentru că aici am avut prima ocazie”, ne-a răspuns. Spune că a lucrat şi în R. Moldova, în timpul studenţiei, dar salariul mic nu-i ajungea nici pentru strictul necesar. Ne asigură că şi-a părăsit ţara doar pentru un viitor mai bun şi că a rezistat cu tărie tuturor piedicilor, care i-au apărut în cale. „E foarte greu când ajungi aici, unde ești un nimeni şi nu ai pe nimeni alături. Ești mic într-o lume mare. Dar e și mai greu să te integrezi, dacă nu cunoști limba și nu lucrezi legal”, menţionează Sergiu. De aceea, adaugă el, perioada de adaptare depinde foarte mult de persoanele care te înconjoară.

Deşi se află în Franța, de un an și patru luni, Sergiu şi-a schimbat locul de muncă deja de patru ori. Odată ajuns la Paris, mai întâi a muncit ca zidar, apoi ca șofer. După aceasta s-a angajat într-o firmă de demontare a amiantului și azbestului, dar a fost nevoit să se concedieze, deoarece munca respectivă afectează sistemul respirator. De aceea a revenit în construcții. „În afară de cunoașterea limbii și de actele necesare, pe care trebuie să le deții, o altă mare problemă este chiria. Dacă ai un post de muncă legal, e foarte ușor să-ți găsești o casă prin intermediul agențiilor imobiliare sau a anunțurilor de pe internet. În caz contrar, e aproape imposibil să-și găsești un acoperiș deasupra capului”, spune Sergiu.

Ionela a născut la Viena și nu a mituit medicii

Ionela și Victor sunt o tânără familie stabilită în Austria. De câțiva ani deja, Victor lucrează cu mai mulți prieteni din R. Moldova la construcții. Ionela a ajuns la Viena mai devreme, iar recent a dat naștere unei fetițe. „Am născut foarte ușor, poate datorită personalului din spital. Nu am achitat nimic, pentru că am asigurare medicală. Nici vorbă de mită sau ceva cadouri pentru medici, sau alte ,,atenții”, cum se zice la noi. Aici, pur și simplu, lumea își face datoria cu dragoste și plăcere”, spune proaspăta mămică. Ea recunoaște că și-ar dori foarte tare să se întoarcă acasă, dar nu poate face acest lucru atâta timp cât în R. Moldova nu există aceleași condiții de trai ca în Austria.

Și ei i-a fost dificil să se adapteze într-o altă țară. „Cu toate că aici lumea e mult mai amabilă și te ajută foarte mult, am avut nevoie de timp, ca să mă acomodez. Le mulțumesc, totuşi, în această privință și vienezilor, care par mult mai prietenoşi, mai calmi şi senini, decât mulţi oameni din ţara noastră”, spune Ionela.

Potrivit unui studiu, realizat la comanda BBC, R. Moldova este ţara cu cea mai mare rată de scădere a populaţiei din lume. Potrivit aceluiaşi studiu, câte 106 persoane părăsesc zilnic R. Moldova, pentru a se stabili în alte ţări mai dezvoltate.

Viorica Tcaci pentru TIMPUL 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 7 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 15:31

Dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. Este opinia exprimată de premierul Ion Chicu, care a vizitat Zona Economică Liberă Bălți și fabricile de producere a două companii rezidente:...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 14:09

Dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei. Este declarația preierului Ion Chicu, făcută în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:39

Problema combaterii și prevenirii bolilor comunicabile/transmisibile la nivel de orașe trebuie abordată multiaspectual de către exponenții administrațiilor locale. Este opinia primarului de Chișinău, Ion Ceban, exprimată după participarea la Forumul liderilor orașelor din regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:18

Complexul „Chișinău Arena” urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi mersul lucrărilor de construcție a arenei și a apreciat înalt evoluția construcției. „Acest obiectiv are o valoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 10:00

Ion Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Ion  Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Sistemul integrat de administrare a serviciilor și primăriei orașului, sănătate, educație, gospodăria locativ-comunală, transport, securitate, au fost doar câteva subiecte discutate de primarul de Chișinău Ion Ceban cu omologul său de la Kiev, Vitali Kliciko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:54

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Pentru președintele Igor Dodon, surprizele se pare că abia încep. Dosarul vizând finanțarea PSRM din Rusia a fost reactivat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:26

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Guvernul Orban ar putea fi demis la începutul anului viitor, susțin surse parlamentare, dacă executivul va modifica legislația electorală astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi. Asumarea răspunderii sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru un astfel de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:16

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Credința creștină are un respect deosebit față de moartea unei persoane. Există anumite etape și perioade pe care sufletul omului le parcurge înainte de a ajunge în ceruri. Anume în aceste zile (a 3, 9 și 40 zi) rudele comemorează decedatul. Cu toate acestea, nu toți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:11

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie porcul de Crăciun? Tăierea porcului de Crăciun se face într-un moment de sărbătoare denumită Ignat pentru că în calendarul creștin-ortodox, ziua îi corespunde Sfântului Ignatie Teoforul. Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:09

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Cristian S., tânărul în vârstă de 27 de ani, din Dej, care a fost condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie pentru că a ucis o pictoriță, a fost denunțat de soția lui, care, între timp, a divorțat de el. Femeia va primi de la poliția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:57

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari a avut vineri, 6 decembrie, ocazia să facă de o excursie la Guvernul Republicii Moldova, organizată la inițiativa premierului Ion Chicu. 17 tineri au vizitat sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:52

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară cu care Rusia poate declanșa războiul a fost prezentată pentru prima dată la o televiziune rusă. Nu este mai mare decât o geantă de laptop, iar butonul nuclear nu este roșu, așa cum ne așteptam, ci alb. Valiza are un un card de memorie, cu un cod personalizat cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:47

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Fasole bătută rețete de post. Fasolea bătută este foarte gustoasă, excelentă pentru posturi și în zilele răcoroase. Acest preparat este una dintre cele mai sățioase mâncăruri românești și este preferată de toată lumea, mai ales atunci când este servită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:44

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

Doi bărbați și o femeie, de origine străină, suspectați de contrabandă cu substanțe radioactive, inclusiv în Republica Moldova au fost reținuți, de către autoritățile de la noi împreună cu cele din Austria. Polițiștii și procurorii de la noi au început...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:42

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Un bărbat de 62 de ani a murit, accidentat de o mașină. Tragedia rutieră s-a produs în seara de 06 decembrie, în jurul orei 18.30, la intersecția dintre străzile Alba Iulia și Liviu Deleanu din sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Media 7 Decembrie 2019, ora: 00:01

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)