Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 26 Ianuarie 2018, ora 15:10    Din editia print

Povești ale tinerilor moldoveni din Occident

Marime Font

Majoritatea emigranţilor tineri din ţara noastră îşi doresc să revină acasă, dar nimeni dintre ei nu vrea să trăiască într-o ţară săracă.

Nu mai e noutate faptul că exodul cetățenilor R. Moldova spre Vest, care a luat amploare pe timpul guvernării președintelui Petru Lucinschi, crește, pe zi ce trece, în ultimii ani. Astfel, satele ne rămân pustii, fiind pe alocuri populate doar de copii părăsiți și bătrâni, în timp ce o mare parte a electoratului, rămas în țară, se plânge că nu are cine guverna statul… Din păcate, nimeni nu poate găsi o soluție pentru această problemă. Și dacă la sfârşitul anilor ’80, R. Moldova avea o populaţie de aproximativ 4,5 milioane de oameni, în 2016, potrivit Biroului Naţional de Statistică, acest număr a scăzut cu un milion. Totodată, dacă pe timpul lui Lucinschi fugeau din R. Moldova moldovenii care nu aveau din ce-și întreține familiile, în prezent crește hotărât numărul tinerilor tentați să-și creeze un viitor mai bun peste hotare. Realizând acest material, ne-am propus să aflăm de ce noua generație nu are încredere în țara în care s-a născut și cum se acomodează copiii departe de casă, printre străini.

Bucătar-șef în Irlanda, nemulţumit de ploile britanice

Iulian s-a născut în centrul Moldovei, își iubește părinții și casa, însă soarta l-a dus tocmai în Irlanda. A venit aici în 2012, pe când avea 21 de ani. Întrebat de ce a ales anume această țară, ne lămurește că n-a stat mult pe gânduri, luând drumul Irlandei, pentru că frații săi se aflau deja aici. A stat la ei până când a reușit să-și găsească și un loc de muncă.

Cu toate acestea, adaugă Iulian, primele trei luni trăite în Irlanda au fost foarte dificile pentru el. Dorul de casă, de familie și prieteni îl măcina zi de zi, fiindcă anterior nici nu-și putea imagina că viața printre străini e plină de greutăți. Mai ales dacă avea în vedere și timpul urât, cu nesfârșitele ploi britanice, cu care tânărul nostru spune că s-a adaptat cu chiu cu vai în vreo șapte luni.


În cei cinci ani de muncă în Irlanda, Iulian a lucrat peste tot: în construcții, grădinărit, dar și ca bucătar într-un local public. „Am trecut toate etapele prin care poți învăța bucătăria unui pub irlandez, de la spălatul vaselor la ajutor de bucătar. Acum sunt bucătar-șef”, afirmă cu mândrie tânărul. Ceea ce nu-i place lui Iulian în Irlanda, nici până în ziua de astăzi, este aceeaşi vreme instabilă și ploioasă, care uneori îl face să se gândească să se mute cu traiul într-o țară cu vreme însorită și frumoasă, cel puţin, ca în R. Moldova…

2000 de euro pentru chirie la Dublin

Veniamin are 31 de ani și muncește tot în Irlanda. Se află aici de doi ani, după ce alţi doi ani a lucrat la construcţii în Israel. Din cauza temperaturilor ridicate şi a deshidratării excesive de care suferea în Ţara Sfântă, a decis să vină la fratele său, în Irlanda. „Mai întâi am spălat vase într-un restaurant irlandez, dar nu mi-a plăcut acest job. De voie de nevoie, am rezistat până m-am obişnuit cu ţara şi m-am stabilit cât de cât aici. Mai târziu, un prieten m-a sfătuit să fiu șofer pe camion. Aici graficul de lucru e mult mai bun, dar și salariul e mai mare”, povestește Veniamin.

Prima problemă, cu care s-a confruntat Valentin la Dublin, a fost închirierea unei locuinţe. Aici imobilele sunt greu de găsit și foarte scumpe - de la 1200 până la 2000 de euro pe lună. Deşi acum se simte destul de bine în Irlanda, Valentin încă nu s-a hotărât dacă va rămâne cu traiul aici sau se va întoarce acasă.

„Mai greu a fost să-mi stăpânesc dorul de familie și prieteni”

Elena este o tânără basarabeancă, care a absolvit facultatea în România, iar de doi ani și șase luni este stabilită în Statele Unite. „Istoria mea nu are legătură cu situaţia economică deplorabilă din țară. Am ales să plec în SUA din motive personale”, susţine tânăra. Recunoaște, că la început, i-a fost destul de greu, dar i-a surâs norocul că aproape în toate orașele mari din SUA există comunități mari de români și moldoveni, dispuși să-i ajute pe toţi nou-veniţii.

Fiind o fire flexibilă, Elena nu a avut nevoie de foarte mult timp pentru a se adapta noului mediu. „M-am acomodat destul de ușor cu modul de viață de aici. Mai greu a fost să-mi stăpânesc dorul de familie și prieteni”, recunoaște tânăra, care este decisă să rămână definitiv cu traiul peste ocean.

„E foarte greu când ajungi aici, unde eşti un nimeni…”

Sergiu, în vârstă de 24 de ani, este licenţiat al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Imediat după terminarea studiilor, a emigrat în Franța. De ce în Franţa? „Pentru că aici am avut prima ocazie”, ne-a răspuns. Spune că a lucrat şi în R. Moldova, în timpul studenţiei, dar salariul mic nu-i ajungea nici pentru strictul necesar. Ne asigură că şi-a părăsit ţara doar pentru un viitor mai bun şi că a rezistat cu tărie tuturor piedicilor, care i-au apărut în cale. „E foarte greu când ajungi aici, unde ești un nimeni şi nu ai pe nimeni alături. Ești mic într-o lume mare. Dar e și mai greu să te integrezi, dacă nu cunoști limba și nu lucrezi legal”, menţionează Sergiu. De aceea, adaugă el, perioada de adaptare depinde foarte mult de persoanele care te înconjoară.

Deşi se află în Franța, de un an și patru luni, Sergiu şi-a schimbat locul de muncă deja de patru ori. Odată ajuns la Paris, mai întâi a muncit ca zidar, apoi ca șofer. După aceasta s-a angajat într-o firmă de demontare a amiantului și azbestului, dar a fost nevoit să se concedieze, deoarece munca respectivă afectează sistemul respirator. De aceea a revenit în construcții. „În afară de cunoașterea limbii și de actele necesare, pe care trebuie să le deții, o altă mare problemă este chiria. Dacă ai un post de muncă legal, e foarte ușor să-ți găsești o casă prin intermediul agențiilor imobiliare sau a anunțurilor de pe internet. În caz contrar, e aproape imposibil să-și găsești un acoperiș deasupra capului”, spune Sergiu.

Ionela a născut la Viena și nu a mituit medicii

Ionela și Victor sunt o tânără familie stabilită în Austria. De câțiva ani deja, Victor lucrează cu mai mulți prieteni din R. Moldova la construcții. Ionela a ajuns la Viena mai devreme, iar recent a dat naștere unei fetițe. „Am născut foarte ușor, poate datorită personalului din spital. Nu am achitat nimic, pentru că am asigurare medicală. Nici vorbă de mită sau ceva cadouri pentru medici, sau alte ,,atenții”, cum se zice la noi. Aici, pur și simplu, lumea își face datoria cu dragoste și plăcere”, spune proaspăta mămică. Ea recunoaște că și-ar dori foarte tare să se întoarcă acasă, dar nu poate face acest lucru atâta timp cât în R. Moldova nu există aceleași condiții de trai ca în Austria.

Și ei i-a fost dificil să se adapteze într-o altă țară. „Cu toate că aici lumea e mult mai amabilă și te ajută foarte mult, am avut nevoie de timp, ca să mă acomodez. Le mulțumesc, totuşi, în această privință și vienezilor, care par mult mai prietenoşi, mai calmi şi senini, decât mulţi oameni din ţara noastră”, spune Ionela.

Potrivit unui studiu, realizat la comanda BBC, R. Moldova este ţara cu cea mai mare rată de scădere a populaţiei din lume. Potrivit aceluiaşi studiu, câte 106 persoane părăsesc zilnic R. Moldova, pentru a se stabili în alte ţări mai dezvoltate.

Viorica Tcaci pentru TIMPUL 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)