Actualitate

Pozitia MAE fata de Comunitatea Statelor Independente

Declaratia MAE din 1 octombrie 2009

Miscarea Actiunea Europeana saluta rezultatele vizitei la Bruxelles a prim- ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat, si a ministrului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca. Consideram ca directia strategica a Republicii Moldova este integrarea euroatlantica si toate eforturile depuse de noua conducere a statului nostru in acest sens sunt si vor fi sustinute de MAE.

Constatam ca aflarea R. Moldova in componenta Comunitatii Statelor Independente (CSI) franeaza procesele integrationiste europene. Am constatat, ca CSI a fost creata cu scopul salvarii fostului Imperiu sovietic, destramat in 1991, ca proiectele aprobate in cadrul acestei comunitati de state nu au fost realizate, iar mecanismele comunitare sunt amorfe. Ceea ce este viabil in cadrul CSI – sunt relatiile bilaterale intre componentele comunitatii respective.

In timp ce mai multe tari postcomuniste au devenit deja membre ale UE, beneficiind din plin de avantajele aflarii in spatiul european de securitate si prosperitate, RM ramane ostatica a Federatiei Ruse in cadrul CSI, limitandu-se la o retorica prooccidentala, ne-acoperita de actiuni concrete de ordin diplomatic, legislativ si economic. Constatam cu ingrijorare ca unele partide politice care au acces in Parlamentul de la Chisinau dupa scrutinul anticipat din 29 iulie 2009 pledeaza pentru mentinerea Republicii Moldova in CSI.

MAE constata:

  • Aflarea Republicii Moldova in structurile CSI constituie un obstacol de netrecut in aderarea noastra la UE. Aceasta politica duplicitara, inconsecventa provoaca neincrederea partenerilor occidentali.
  • Aflarea RM in interiorul unor structuri politico-economice si militare postsovietice blocheaza calea noastra spre integrarea europeana. Relatiile noastre cu tarile CSI trebuie sa se bazeze pe principiul avantajului si a respectului reciproc.

 

Nu este un secret ca CSI a devenit un mecanism prin intermediul caruia Rusia isi mentine influenta in spatiul ex-sovietic, celelalte foste „republici-surori” fiind lipsite treptat de mai multe beneficii de care se bucurau candva.
In aceste conditii, ne pronuntam pentru abandonarea CSI si concentrarea exclusiva pe efortul de integrare a Republicii Moldova in UE. CSI si UE reprezinta doua procese integrationiste distincte, chiar contradictorii, si, in consecinta, Republica Moldova va fi nevoita sa opteze, in cele din urma in favoarea uneia din ele.
Cerem noii guvernari sa demonteze sarma ghimpata de la frontiera Republicii Moldova cu Romania la Prut, ca simbol al razboiului rece si impartirii Neamului.

Solicitam Guvernului V. Filat sa abandoneze ideea semnarii unui Tratat de baza bilateral cu Romania acesta fiind o conceptie perimata comunista si propunem semnarea unui tratat de fratietate si Integrare Europeana.
?inand cont de faptul ca noua guvernare – Alianta pentru Integrarea Europeana (AIE) – si-a formulat drept scop integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana consideram ca a venit timpul sa fie pusa problema iesirii tarii noastre din CSI. Cel mai potrivit prilej pentru aceasta va fi tocmai Summitul CSI ce se va desfasura la Chisinau in perioada 8-9 octombrie 2009. Odata cu transmiterea presedintiei CSI, exercitate in prezent de Republica Moldova, catre Federatia Rusa, consideram necesara depunerea cererii de iesire a Republicii Moldova din numita organizatie internationala.

Miscarea Actiunea Europeana cheama opinia publica din Republica Moldova sa participe activ la dezbaterile privind acest subiect, iar in zilele reuniunii CSI la Chisinau Miscarea Actiunea Europeana va organiza mitinguri si pichetari in sustinerea acestei idei.

1 octombrie 2009
Anatol Petrencu,
presedintele MAE

PP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *