Actualitate

Prăbuşirea avionului A320: Omagiu naţional în Germania

O slujbă religioasă este programată la catedrala din Köln (vest), la care vor participa preşedintele Joachim Gauck şi cancelarul Angela Merkel, relatează Agerpres.

Drapelele vor fi coborâte în bernă pe întreg teritoriul ţării. Serviciul religios ecumenic este programat să înceapă la 10:00 GMT în cea mai mare catedrala gotică din nordul Europei, un monument emblematic pentru Germania care a scăpat de bombardamentele aliate înainte de sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Încă de joi, 150 de lumânări albe au fost aliniate pe treptele de lemn care duc spre balconul corului, iar în afara catedralei a fost arborat un imens drapel alb cu cruce neagră.

Aproximativ 1.400 de persoane, printre care peste 500 de rude ale celor dispăruţi, urmează să participe la această ceremonie naţională de doliu, ce va fi transmisă în direct de mai multe canale de televiziune, între care postul televiziunii publice ARD, la aproape patru săptămâni de la tragedie.

Fiecare poate depune flori şi lumânări în jurul catedralei şi în faţa gării feroviare, unde au fost instalate ecrane care vor transmite slujba religioasă.

Preşedintele Joachim Gauck, pastor luteran, urmează să susţină un discurs. Preşedinţii celor două camere ale parlamentului german vor fi de asemenea prezenţi. Spania va fi reprezentată de ministrul de interne Jorge Fernandez Diaz, iar Franţa de către secretarul de stat în transporturi Alain Vidalies.

Sute de jurnalişti sunt de asemenea aşteptaţi, potrivit conferinţei episcopale germane, responsabilă de organizarea ceremoniei.

Un Airbus A320 al companiei Germanwings, care efectua la 24 martie un zbor pe ruta Barcelona- Düsseldorf, s-a prăbuşit în sudul Alpilor francezi, 150 de oameni pierzându-şi viaţa, printre care 72 de germani şi 50 de spanioli.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, avionul a fost prăbuşit în mod deliberat de către copilotul german, care suferea de probleme psihice.

CEO-ul grupului Lufthansa, Carsten Spohr, precum şi reprezentanţi ai filialei sale low-cost Germanwings urmează să asiste la ceremonie. El le-a cerut angajaţilor companiei, care se vor deplasa la catedrala din Köln, să nu poarte uniformă.

Catastrofa a provocat o emoţie puternică în toate ţările din rândul cărora au provenit victimele. Opinia publică din Germania a fost şocată de moartea celor 16 elevi de liceu şi a celor doi profesori din mica localitatea Haltern am See (vest), care se întorceau dintr-o excursie şcolară petrecută în Spania.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *