Astăzi 21 Octombrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

Economie 5 Februarie 2016, ora 09:21

Prăbuşirea preţului petrolului bagă în faliment două industrii

Marime Font

Companiile energetice nu sunt singurele victime ale prăbuşirii preţului petrolului. Alte două industrii au de suferit din această cauza, iar unele companii se află în pragul falimentului.

Marile investiţii în dezvoltarea fabricilor de materiale plastice sunt compromise, pe fondul cotaţiilor mici ale titieiului.

Un astfel de exemplu este compania sud-coreeană LG Chem, care a abandonat planul de a construi un complex de 4,2 miliarde de dolari în Kazakhstan, arată OilPrice.com.Acesta ar fi trebuit să fabrice materiale plastice, însă s-a renunţat la idee din cauza costurilor ridicate pentru astfel de construcţii, dar şi din cauza preţului scăzut al petrolului.

În urmă cu cinci ani, LG Chem a bătut palmă cu Kazakhstan Petrochemical Industries (KPI) pentru a realiza proiectul, că un Joint-venture între cele două companii. Fiecare urmă să deţină 50% din acţiunile complexului.

Colaborarea dintre cele două companii ar fi presupus procesarea etanului, o componentă a gazului natural, şi transformarea lui în etilenă, iar apoi în polietilenă.

Unitatea ar fi trebuit să producă 840.000 de tone metrice de etilenă şi 800.000 de tone de polietilenă pe an, substanţe folosite la realizarea ambalajelor, dar care au şi alte utilizări.

Însă acum cei de la LG Chem au renunţat la proiect şi au decis să se orienteze în alte zone, mai profitabile.

De asemenea, sud-coreenii au lăsat baltă şi o investiţie de 408 milioane de dolari într-o fabrică de silicon policristalin, esenţial pentru producerea celulelor fotovoltaice, folosite la panourile solare.

Scăderea preţului petrolului a condus şi la ieftinirea gazului natural, astfel că multe exploatări energetice nu mai sunt viabile, deoarece companiile vând în pierdere resursele extrase.

Şi reciclarea e în pericol

În Franţa, reciclarea petrolului şi produselor conexe nu mai e profitabilă, din acelaşi motiv: scăderea preţului ţiţeiului.

Drept consecinţă, produsele refolosite au ajuns să nu mai fie mai ieftine decât cele noi, transmite Euractiv.

În 2014, trei sferturi din petrolul colectat în Hexagon a fost reciclat, însă acum "tot sectorul este acum cuprins de criză, iar fabricile se lupta pentru supravieţuire", a avertizat de curând French Naţional Council of Automobile Professions (CNPA), organizaţia care veghează asupra sectorului auto francez.

CNPA a mai arătat că stabilitatea financiară a 49 de companii e pusă în pericol, deoarece preţul de vânzare nu mai acoperă de câteva luni bune costul colectării produselor folosite, iar multe firme de reciclare nu vor rezistă nici până la finalul primului trimestru din 2016.

În Hexagon, 200.000 de tone de petrol sunt colectate şi refolosite anual. 

sursa: ziare.com

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Octombrie 2018, ora: 06:46 de Iurie Colesnic

În culisele Istoriei UN ROMAN ACOPERIT DE MISTER...

UN ROMAN ACOPERIT DE MISTER...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 17:20

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

 Președintele Klaus Iohannis va convoca, săptămâna viitoare, la Cotroceni, partidele parlamentare pentru a discuta pe tema situației Justiției, afirmă surse politice. Azi, Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader. Acesta a refuzat să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 11:49

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

 Departamentul canadian al Apărării a anunţat că avioanele de luptă ale forţelor canadiene, aflate în România, au interceptat o aeronavă rusească de luptă în spaţiul aerian al Mării Negre, în apropierea graniţelor NATO, relatează site-ul de ştiri The...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 21 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Ortodoxia ucraineană liberă – o speranţă pentru Basarabia

Scufundaţi în cotidianul nostru lipsit momentan de evenimente majore, tindem să nu dăm atenţie evoluţiilor geopolitice istorice, care au loc în aceste săptămâni în regiunea noastră.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cel ce judecă va fi judecat

Nu vreau să reiau de la cap la coadă aceleași discuții, aceleași învățăminte evanghelice și patristice, care ne cer foarte răspicat un lucru: să nu judecăm. Și totuși nu ne putem abține. Credem că pe toate le cunoaștem, că suntem în măsură să luăm piatra și să lovim.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md