Atitudini

Praf in ochi

Mai întâi în justiție, apoi pe ici, pe colo. S-a dat câte 100 de lei la pensionari. Și primul gând pozitiv ar fi că vom reuși cu pași mici să creștem nivelul de trai. Dar totul e doar praf în ochi.

Pe de o parte, majorările sunt nesemnificative, pe de altă parte, BNM și-a cumpărat astă vară valută, iar acum vrea să îngroașe vistieria statului crescând artificial moneda euro. Așa că de fapt nu există majorări de pensii sau salarii, există scăderea semnificativă a nivelului de trai din cauza deprecierii leului. Fiindcă în timp ce leul scade, toate celelalte prețuri cresc.

Nu știu dacă ați ținut o evidență, dar anul trecut la începutul lunii iunie un euro era cumpărat cu aproximativ 16 lei. În timp ce pensiile au crescut cu vreo 6 procente, euro a crescut cu douăzeci de procente. Urechiați din când în când, responsabilii promiteau redresarea leului. Așa s-a întâmplat în martie, când după mai multe nemulțumiri, euro a dat semne de slăbiciune și de la peste 18 a început să meargă spre 18. Însă și de data asta a fost doar praf în ochi. La doar câteva zile distanță euro își revenea atât de spectaculos încât nici două luni mai târziu își bătea (a câta oară?) propriul record trecând de 19 lei. Și de acolo s-a dus bănuț cu bănuț înspre 19.30.

Câți dintre noi plătesc rate în euro sau chiria? Mulți, suficient de mulți încât să merite riscul pe care și l-au asumat cei responsabili de slăbirea monedei naționale. Lor nu le pasă, ei și-au cumpărat din timp valuta. Acum nu vor decât să o vândă. E o reacție tipică, întâlnită din timpuri străvechi. Exact așa cum negustorii cumpărau grâul și sarea când apărea zvon de război. Apoi le vindeau în timp de foamete la prețuri ieșite din comun. Însă existau situații în care acești negustori erau pedepsiți. Atunci când și vistieria regală ajungea la mila negustorilor, garda regelui îi arunca în temniță și îi acuza de păcat împotriva statului, îi numea trădători și le confisca averea. Dar acum nu e posibil acest lucru, fiindcă tocmai statul e negustorul care vinde la suprapreț sarea și grâul.

La noi rulează reclame frumoase cu Europa, cu Victoraș al cărui viitor e asigurat, cu soțul și soția care merg în camion spre o „viață normală", în timp ce oamenii descumpăniți și amețiți de cele șase procente adăugate pensiei, clatină cu tristețe din cap când sunt întrebați și spun: se va scumpi și pâinea dacă a crescut moneda euro. Cine oare ar trebui să rezolve odată și bine problema asta? Și până când Dorin Drăguțanu scapă doar cu promisiuni călcate?

Acum s-a promis o nouă revenire a leului. Om trăi și om vedea. În ultima săptămână euro a început să scadă. Să credem? Va ține? Sau din nou o va lua la deal bănuț cu bănuț?!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *