Moldova

Pragul electoral revine la 4 %

Şi candidaţilor independenţi li s-a acordat mai multe şanse pentru a accede în Legislativ. Ei vor trebui să acumuleze 2%, în loc de 3%. Până în prezent, niciun candidat independent nu a ajuns în Parlament.

O altă modificare se referă la deschiderea secţiilor de votare în străinătate. Astfel, potrivit noilor modificări, acestea vor fi inaugurate şi în afara misiunilor diplomatice. Votarea va avea loc într-o singură zi, deşi anterior s-a propus ca acestea să aibă loc în două zile.

Noile modificări prevăd şi modalitatea de alegere a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Un membru va fi propus de preşedinte, iar ceilalţi vor fi votaţi de către Parlament, respectându-se proporţionalitatea partidelor prezente în forul suprem. Iar membrii Guvernului vor trebui să-şi dea demisia din funcţii pe perioada campaniei electorale. Doar şeful statului, premierul şi spicherul îşi vor menţine funcţiile.

Codul Electoral modificat mai prevede că pentru validarea referendumului constituţional este nevoie ca la urne să se prezinte o treime din alegătorii înscrişi în liste, şi nu 60 la sută, cum prevede legislaţia.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *