Astăzi 29 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:16
Abonamente

Interviu 18 Aprilie 2014, ora 08:48    Din editia print

Preacuvioasa Maică Epistemia, stareța Mănăstirii Suruceni: „Se mimează o democrație și se mimează un stat de drept”

Marime Font

Pe o bucată de pământ, între colinele împădurite deja, pierzi noțiunea timpului. 

Mai mult, în Săptămâna Patimilor, trebuie să oferim sufletului nostru bucuria opririi timpului în loc, ne spune Preacuvioasa Maică Epistemia, stareța Mănăstirii Suruceni, cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe. În ajunul Sfintelor Sărbători Pascale, vorbim cu maica nu despre masa tradițională de Paști, ci despre cea a sufletului și despre cine suntem noi, de fapt, românii dintre Prut și Nistru.
 
Omul, în zbuciumul cotidian, s-a axat pe unele lucruri efemere trecătoare, care l-au îndepărtat de la origine, de la Creator. Probabil că nu ne dăm seama de locul și rostul nostru în lume. Uităm că avem un suflet. Iar în afară de suflet, avem rațiune și trup. Trupului și rațiunii îi oferim din plin, însă sufletul rămâne în umbră și de aici pornesc toate relele. Atâta timp cât ne distanțăm de Dumnezeu, atâta timp va fi neorânduială, insatisfacție, lipsă de armonie. Să ne mai oprim din goana asta după toate și nimic.

Ceea ce se întâmplă în lume – indiferența, răceala, incorectitudinea, haosul, războaiele – toate absolut vin de aici. Dacă am fi conștienți de faptul că suntem o comuniune și nu putem trăi dispersați și dacă fac un lucru prost se răsfrânge asupra ta și invers… Suntem o unitate, un întreg. Un lapsus se răsfrânge dintr-o direcție în alta. Nu privim lumea ca un întreg. Suntem puțin egoiști din fire, ne complăcem într-o stare de lucruri.

Loading...


Noi ne complicăm viața. Viața este mult mai simplă. Ne-o complicăm prin cerințe absurde. Cât îi trebuie unui om ca să fie fericit, împlinit? Trei case? Cinci paturi? Cinci linguri? Până la urmă tot cu o lingură mănânci. Este o goană după avere, care este trecătoare și nu aduce nimic. Trupului, oricât nu i-ai oferi, nu va avea saturație. Este altceva cu ce ne hrănim, nu doar materie, trebuie să oferim și suflet, iar dacă am oferi, să vedeți că relațiile dintre noi, oamenii, ar fi altele. Nu am avea nevoie de instituții de anticorupție, nu ar fi ciocniri, maidane, vărsări de sânge. Ne rugăm să le dea discernământ, dreaptă judecată tuturor, dar și nouă de asemenea.

Despre războiul din Crimeea. Este un joc bine regizat, este lupta marilor puteri, este lupta binelui și întunericului. E o situație foarte delicată. S-ar părea că toată lumea vrea să trăiască mai bine, vrea pace, liniște, dar….

Cum suntem noi de fapt? Să încercăm să facem o estimare fiecare în parte. Nu poți să faci o generalizare. Cum sunt eu și în ce măsură ceea ce fac eu influențează societatea în care trăiesc? În ce măsură îi influențez pe cei care sunt în preajma mea? Este foarte greu de a recunoaște de fapt. Omul are o frică teribilă de a recunoaște în fața sa că poate greși. Ne vrem infailibili. Imposibil.

Omul nu trebuie să fie dedublat. Dar pentru a nu fi dedublat, omul trebuie să fie sincer cu el însuși. Vin delegații dintr-o parte în alta, se fac niște pregătiri, vrem să arătăm cumva cine suntem. Dar, de fapt, ne prezentăm în fața oaspeților puțin altfel decât suntem în realitate. Să încercăm la maximum să ne onorăm obligațiile – în familie, la serviciu, între prieteni. Să nu ne prezentăm altfel. Nu-ți vine să crezi că oamenii de nimic ajung sus. Scriptura zice că nemernicii mișună pretutindeni. Sunt niște semne. Avem un mod de viață mai prost, cu o economie mai slab dezvoltată, însă aceste lucruri se pot recupera, cel puțin mai lesne, spre deosebire de moralitate. Unde nu există moralitate, nu poate fi progres.

E regretabil că foarte multă lume pleacă. Situația este destul de deplorabilă și consecințele tuturor plecărilor le vom simți mai acut în timp. Pe de o parte, lipsa părinților, influența străzii, lipsa de discernământ în fața tehnologiei, banii, pudoarea este privită ca niște lucruri demodate, chiar cu sarcasm. Le vom vedea în timp. Cei, care sunt astăzi la putere, vor avea în viitor o sarcină foarte dificilă, responsabilă.

Politicienii care ctitoresc lăcașe sfinte... Este o chestiune delicată. Nu am putea spune că toți o fac nesincer. Poate e bine și din considerentul că te mustră conștiința și ai putea eventual să-ți speli păcatele. Să dea Dumnezeu ca acest fapt să fie făcut cu gândul la El, din dragoste pentru Dumnezeu și nu pentru a te etala. Omul care se respectă e onest cu sine.

Omul care se respectă nu se dedublează. Trebuie să fim conștienți de faptul că nu le putem face pe toate perfect. Există două puteri din momentul căderii: este lumina și este întunericul, este binele și răul. Iar omul întotdeauna este la cumpănă și este mai lesne să faci ceea ce nu solicită mare efort. A te menține într-o societate, a avea verticalitate, e dificil. Ți se pare că tot ceea ce faci în jur, e normă. Prea mult o mână spală pe alta. Tare frumos ar fi dacă ar fi trași la răspundere cei care fraudă milioane și stau în capul mesei.

Omul nostru are un spirit de turmă. Tulburările nu vin de la popor. Poporul nostru are bun simț. E mai răbdător decât pare, e muncitor. Dacă ar fi fost într-un alt spațiu, neortodox, cu această stare de lucruri, probabil că oamenii ieșeau demult. Dar cine să mai iasă? Bătrânii, neputincioșii, copiii? Dacă am avea urechi de auzit și ochi care să vadă ce e în sufletul celuilalt…

E un joc de teatru, deși nu sunt eu în drept să spun lucrurile acestea. Se mimează o democrație și se mimează un stat de drept. Vin și americanii, și europenii să aplaude faptul că suntem o țară de succes. Aberații. Minciuni sfruntate. Noi, cei de aici, le vedem mai bine. Fiindcă zilnic ne vedem cu oamenii și ei își spun viața așa cum este. E jocul marilor puteri, și în afară, și înăuntru. Cum, Doamne, nu se poate, să nu ne unim cu Transnistria? Doar și pe o parte și pe alta sunt frați și surori. În acest sens, Chișinăul nu a avut și nici nu are interes. E un electorat, care și-ar spune cuvântul. Să nu ne mințim, nu suntem democrați. E haos.

Semne de alarmă pentru politicieni. Nu vreau să trag niciun semnal. Un politician de-al nostru, când se așază la micul dejun sau la prânz, să facă o estimare a costului. Atunci când îmbracă haina, să facă o estimare a acelei haine - cât îl costă cămașa, costumul, pantofii – și să-l raporteze la salariul unui profesor, unui medic din mediul rural. Să vadă prețurile din piață, magazine și să le raporteze la salariile oamenilor. Când se așază la masă, să se gândească că mulți, foarte mulți, nu au ce pune pe masă. Și nu că am avea un popor leneș, și nu că nu am avea resurse, ci pentru că nu avem corectitudine, bun simț, măsură.

Despre masa sufletului. A fost perioada Postului Mare, o perioadă de cercetare, de rugăciune, de abținere și de la bucate, și de la cugetare la cele rele. Este o săptămână mai deosebită. Ce a reușit fiecare dintre noi să ia? Am reușit să facem un examen de conștiință? Am reușit să intrăm în cămara sufletului nostru? Să ne spunem că vom încerca să renunțăm la unele lucruri, să fim mai blânzi, mai onești cu cei din jurul nostru? Vom mai fi egoiști, atât de plini de sine? Cu ce ne hrănim? Mai avem încă timp pentru cei care nu au reușit să-și pună întrebarea. Mai avem timp să revenim la o stare de lucruri normală. Și să ne punem întrebarea cu ce am îngreunat Crucea Mântuitorului prin ignoranța și nesăbuința noastră?

Îmi pun întrebarea în permanență și trebuie să ne-o punem toți - în ce măsură în locul care sunt și ceea ce fac este bine făcut în fața lui Dumnezeu și e de o reală necesitate pentru cei din jurul meu...

PS: Declarațiile Preacuvioasei Maici Epistemia au fost obținute în urma întrebărilor jurnalistului. Însă, pentru a păstra narațiunea originală și a nu o denatura prin descrieri inutile, jurnalistul nu a intervenit.
 

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 09:22

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII moldovenilor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din cetățeni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII moldovenilor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din cetățeni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Portalul pro-kremlin sputnik.md publică rezultatele unui sondaj IMAS unde se vede clar că Igor Dodon a pierdut încrederea majorității cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:43

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 29 FEBRUARIE 2020. La mulți ani o dată la 4 ani!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 29 FEBRUARIE 2020. La mulți ani o dată la 4 ani!

O data la 4 ani avem ocazia sa sarbatorim Pestii nascuti pe data speciala de 29 februarie iar in acest an ziua aceasta pica foarte bine, sambata, deci sa inceapa petrecerea! Mercur, planeta comunicarii si gandirii, acum retrograd in Pesti, este intr-un frumos sextil astazi cu rebelul Uranus in...

( ) Citeşte tot articolul

Film 29 Februarie 2020, ora: 08:40

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile docudramei "Siberia din oase", un film despre deportările din Moldova, care a avut un răsunător ecou la public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:32

Percheziţii la sediile Porsche, într-o nouă investigaţie legată de manipularea emisiilor poluante. Care sunt acuzațiile

Percheziţii la sediile Porsche, într-o nouă investigaţie legată de manipularea emisiilor poluante. Care sunt acuzațiile

Procurorii din Germania au efectuat percheziţii la sediile Porsche, în cadrul celei mai recente investigaţii legate de manipularea emisiilor (Dieselgate), a anunţat vineri publicaţia Der Spiegel, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:23

Defrișări ilegale de copaci, la HÂNCEȘTI. A fost adus un prejudiciu considerabil mediului

Defrișări ilegale de copaci, la HÂNCEȘTI. A fost adus un prejudiciu considerabil mediului

Grupul operativ al IPM Hâncești la 27.02.2020 a efectuat un raid de contracarare a tăierilor ilicite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:20

Orașul Cahul, prădat de hoți. Dacă vezi asta în ușa vecinilor, cheamă poliția

Orașul Cahul, prădat de hoți. Dacă vezi asta în ușa vecinilor, cheamă poliția

Două cazuri de furturi a apartamentelor a căror stăpâni sunt plecați peste hotare sau apartamente lăsate fără supraveghere au fost înregistrate în ultima perioadă în Cahul. Despre aceasta ne-au informat angajații IP Cahul, care au menționat că hoții pun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:16

Crimă șocantă, la Criuleni / VIDEO

Crimă șocantă, la Criuleni / VIDEO

Crimă macabră la Criuleni. Un tânăr de 25 de ani l-ar fi ucis pe concubinul mamei sale, după care, îmreună cu femeia ar fi îngropat cadavrul victimei în grădina din spatele casei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:06

O femeie și fetița sa de 8 ani au fost spulberate de o mașină, pe tercerea de pietoni / FOTO

O femeie și fetița sa de 8 ani au fost spulberate de o mașină, pe tercerea de pietoni / FOTO

Un accident de circulație a avut loc în această dimineață, la Tiraspol. O femeie și fiica sa de 8 ani au fost spulberate de o mașină, în timp ce se traversau strada, pe o trecere de pietoni nesemaforizată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 20:18

ULTIMA ORĂ /// Fracțiunea PDM mai PIERDE un deputat. Diacov anunță că Gheorghe Braşovschi merge la ProMoldova cu „lacrimi în ochi”

ULTIMA ORĂ /// Fracțiunea PDM mai PIERDE un deputat. Diacov anunță că Gheorghe Braşovschi merge la ProMoldova cu „lacrimi în ochi”

 Partidul Democrat din Moldova a mai pierdut un deputat. Gheorghe Braşovschi a părăsit fracţiunea condusă de Dumitru Diacov, în favoarea "Pro-Moldova". Anunţul a fost făcut chiar de Diacov pe pagina sa de facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 14:11

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei

Producătorul de vinuri Purcari Wineries (simbol bursier – WINE) a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei, faţă de 41,7 milioane lei în 2018, potrivit raportului financiar preliminar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 13:47

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat de la Parchetul General dosarul în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români, transmite Europa FM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:39

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc în nord-vestul Turciei, în provincia Idlib, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:05

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

Pe 26 februarie, la Chișinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Azerbaidjan și al Congresului Azerilor din Moldova, a avut loc o conferință dedicată celei de-a 28-a comemorări a victimelor Masacrului de la Hodjalî. La evenimentul care a avut loc pentru prima dată la Muzeul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:18

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, spune ca este o prostie ca presedintele Igor Dodon sa aiba un “Pomelnic personalizat”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:10

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

„Sub aspect moral, ţinând cont de pasul care l-a făcut Andrei Năstase în 2016, şi nu doar Andrei Năstase, dar tot partidul. Noi doar nu ne-am retras din cursă şi am stat acasă. Câteva săptămâni noi am făcut un volum nebun de muncă în teritoriu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)