Astăzi 22 Septembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Interviu 18 Aprilie 2014, ora 08:48    Din editia print

Preacuvioasa Maică Epistemia, stareța Mănăstirii Suruceni: „Se mimează o democrație și se mimează un stat de drept”

Marime Font

Pe o bucată de pământ, între colinele împădurite deja, pierzi noțiunea timpului. 

Mai mult, în Săptămâna Patimilor, trebuie să oferim sufletului nostru bucuria opririi timpului în loc, ne spune Preacuvioasa Maică Epistemia, stareța Mănăstirii Suruceni, cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe. În ajunul Sfintelor Sărbători Pascale, vorbim cu maica nu despre masa tradițională de Paști, ci despre cea a sufletului și despre cine suntem noi, de fapt, românii dintre Prut și Nistru.
 
Omul, în zbuciumul cotidian, s-a axat pe unele lucruri efemere trecătoare, care l-au îndepărtat de la origine, de la Creator. Probabil că nu ne dăm seama de locul și rostul nostru în lume. Uităm că avem un suflet. Iar în afară de suflet, avem rațiune și trup. Trupului și rațiunii îi oferim din plin, însă sufletul rămâne în umbră și de aici pornesc toate relele. Atâta timp cât ne distanțăm de Dumnezeu, atâta timp va fi neorânduială, insatisfacție, lipsă de armonie. Să ne mai oprim din goana asta după toate și nimic.

Ceea ce se întâmplă în lume – indiferența, răceala, incorectitudinea, haosul, războaiele – toate absolut vin de aici. Dacă am fi conștienți de faptul că suntem o comuniune și nu putem trăi dispersați și dacă fac un lucru prost se răsfrânge asupra ta și invers… Suntem o unitate, un întreg. Un lapsus se răsfrânge dintr-o direcție în alta. Nu privim lumea ca un întreg. Suntem puțin egoiști din fire, ne complăcem într-o stare de lucruri.


Noi ne complicăm viața. Viața este mult mai simplă. Ne-o complicăm prin cerințe absurde. Cât îi trebuie unui om ca să fie fericit, împlinit? Trei case? Cinci paturi? Cinci linguri? Până la urmă tot cu o lingură mănânci. Este o goană după avere, care este trecătoare și nu aduce nimic. Trupului, oricât nu i-ai oferi, nu va avea saturație. Este altceva cu ce ne hrănim, nu doar materie, trebuie să oferim și suflet, iar dacă am oferi, să vedeți că relațiile dintre noi, oamenii, ar fi altele. Nu am avea nevoie de instituții de anticorupție, nu ar fi ciocniri, maidane, vărsări de sânge. Ne rugăm să le dea discernământ, dreaptă judecată tuturor, dar și nouă de asemenea.

Despre războiul din Crimeea. Este un joc bine regizat, este lupta marilor puteri, este lupta binelui și întunericului. E o situație foarte delicată. S-ar părea că toată lumea vrea să trăiască mai bine, vrea pace, liniște, dar….

Cum suntem noi de fapt? Să încercăm să facem o estimare fiecare în parte. Nu poți să faci o generalizare. Cum sunt eu și în ce măsură ceea ce fac eu influențează societatea în care trăiesc? În ce măsură îi influențez pe cei care sunt în preajma mea? Este foarte greu de a recunoaște de fapt. Omul are o frică teribilă de a recunoaște în fața sa că poate greși. Ne vrem infailibili. Imposibil.

Omul nu trebuie să fie dedublat. Dar pentru a nu fi dedublat, omul trebuie să fie sincer cu el însuși. Vin delegații dintr-o parte în alta, se fac niște pregătiri, vrem să arătăm cumva cine suntem. Dar, de fapt, ne prezentăm în fața oaspeților puțin altfel decât suntem în realitate. Să încercăm la maximum să ne onorăm obligațiile – în familie, la serviciu, între prieteni. Să nu ne prezentăm altfel. Nu-ți vine să crezi că oamenii de nimic ajung sus. Scriptura zice că nemernicii mișună pretutindeni. Sunt niște semne. Avem un mod de viață mai prost, cu o economie mai slab dezvoltată, însă aceste lucruri se pot recupera, cel puțin mai lesne, spre deosebire de moralitate. Unde nu există moralitate, nu poate fi progres.

E regretabil că foarte multă lume pleacă. Situația este destul de deplorabilă și consecințele tuturor plecărilor le vom simți mai acut în timp. Pe de o parte, lipsa părinților, influența străzii, lipsa de discernământ în fața tehnologiei, banii, pudoarea este privită ca niște lucruri demodate, chiar cu sarcasm. Le vom vedea în timp. Cei, care sunt astăzi la putere, vor avea în viitor o sarcină foarte dificilă, responsabilă.

Politicienii care ctitoresc lăcașe sfinte... Este o chestiune delicată. Nu am putea spune că toți o fac nesincer. Poate e bine și din considerentul că te mustră conștiința și ai putea eventual să-ți speli păcatele. Să dea Dumnezeu ca acest fapt să fie făcut cu gândul la El, din dragoste pentru Dumnezeu și nu pentru a te etala. Omul care se respectă e onest cu sine.

Omul care se respectă nu se dedublează. Trebuie să fim conștienți de faptul că nu le putem face pe toate perfect. Există două puteri din momentul căderii: este lumina și este întunericul, este binele și răul. Iar omul întotdeauna este la cumpănă și este mai lesne să faci ceea ce nu solicită mare efort. A te menține într-o societate, a avea verticalitate, e dificil. Ți se pare că tot ceea ce faci în jur, e normă. Prea mult o mână spală pe alta. Tare frumos ar fi dacă ar fi trași la răspundere cei care fraudă milioane și stau în capul mesei.

Omul nostru are un spirit de turmă. Tulburările nu vin de la popor. Poporul nostru are bun simț. E mai răbdător decât pare, e muncitor. Dacă ar fi fost într-un alt spațiu, neortodox, cu această stare de lucruri, probabil că oamenii ieșeau demult. Dar cine să mai iasă? Bătrânii, neputincioșii, copiii? Dacă am avea urechi de auzit și ochi care să vadă ce e în sufletul celuilalt…

E un joc de teatru, deși nu sunt eu în drept să spun lucrurile acestea. Se mimează o democrație și se mimează un stat de drept. Vin și americanii, și europenii să aplaude faptul că suntem o țară de succes. Aberații. Minciuni sfruntate. Noi, cei de aici, le vedem mai bine. Fiindcă zilnic ne vedem cu oamenii și ei își spun viața așa cum este. E jocul marilor puteri, și în afară, și înăuntru. Cum, Doamne, nu se poate, să nu ne unim cu Transnistria? Doar și pe o parte și pe alta sunt frați și surori. În acest sens, Chișinăul nu a avut și nici nu are interes. E un electorat, care și-ar spune cuvântul. Să nu ne mințim, nu suntem democrați. E haos.

Semne de alarmă pentru politicieni. Nu vreau să trag niciun semnal. Un politician de-al nostru, când se așază la micul dejun sau la prânz, să facă o estimare a costului. Atunci când îmbracă haina, să facă o estimare a acelei haine - cât îl costă cămașa, costumul, pantofii – și să-l raporteze la salariul unui profesor, unui medic din mediul rural. Să vadă prețurile din piață, magazine și să le raporteze la salariile oamenilor. Când se așază la masă, să se gândească că mulți, foarte mulți, nu au ce pune pe masă. Și nu că am avea un popor leneș, și nu că nu am avea resurse, ci pentru că nu avem corectitudine, bun simț, măsură.

Despre masa sufletului. A fost perioada Postului Mare, o perioadă de cercetare, de rugăciune, de abținere și de la bucate, și de la cugetare la cele rele. Este o săptămână mai deosebită. Ce a reușit fiecare dintre noi să ia? Am reușit să facem un examen de conștiință? Am reușit să intrăm în cămara sufletului nostru? Să ne spunem că vom încerca să renunțăm la unele lucruri, să fim mai blânzi, mai onești cu cei din jurul nostru? Vom mai fi egoiști, atât de plini de sine? Cu ce ne hrănim? Mai avem încă timp pentru cei care nu au reușit să-și pună întrebarea. Mai avem timp să revenim la o stare de lucruri normală. Și să ne punem întrebarea cu ce am îngreunat Crucea Mântuitorului prin ignoranța și nesăbuința noastră?

Îmi pun întrebarea în permanență și trebuie să ne-o punem toți - în ce măsură în locul care sunt și ceea ce fac este bine făcut în fața lui Dumnezeu și e de o reală necesitate pentru cei din jurul meu...

PS: Declarațiile Preacuvioasei Maici Epistemia au fost obținute în urma întrebărilor jurnalistului. Însă, pentru a păstra narațiunea originală și a nu o denatura prin descrieri inutile, jurnalistul nu a intervenit.
 

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Septembrie 2019, ora: 08:32

 aHoroscopul zilei de 22 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)