Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

IT&C 4 Aprilie 2016, ora 12:04

Precizări la așa-zisă lege „Big Brother”. Poliţia nu va putea bloca site-uri

Marime Font

În cadrul unei conferinţe de presă, specialiştii au făcut precizări privind propunerile de modificare a legislaţiei în ceea ce ţine de reglementarea tehnologiilor informaţionale, modificări legislative ce au trezit reacţii de nemulţumire în societatea civilă.
 

Natalia Bayram, avocată a Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Рromovarea Drepturilor Femeilor „La Strada”, a spus că propunerile legislative sunt în strictă conformitate cu legislaţia şi cu acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte. Aceste modificări se referă strict la infracţiunile faţă de copii. „S-a vehiculat că proiectul conţine modificări care vor permite citirea mailurilor şi altor mesaje textuale. Acum prevederile legislative permit interceptarea şi citirea acestui tip de mesaje. Dar până acum nimeni nu s-a expus împotrivă. Astfel de măsuri vor avea loc în cazul unei proceduri penale şi cu permisiunea unui judecător de instrucţiune”, a comunicat avocata.

Sergiu Ţurcan, şef al Direcţiei juridice a Inspectoratului Naţional de Poliţie, a subliniat că aceste modificări reprezintă o restanţă în procesul de implementare a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Totodată, potrivit lui, aceste modificări au scopul strict de a proteja copiii de abuzuri sexuale pe internet, de a combate terorismul şi fraudele bancare.Sergiu Ţurcan a subliniat în timpul conferinţei de presă că în Republica Moldova creşte tendinţa de a abuza sexual copiii pe internet. Totodată, un studiu efectuat încă în 2011 a demonstrat că mulţi copiii stau pe internet nesupravegheaţi. Minorii au recunoscut că au transmis date şi fotografii persoanelor necunoscute sau chiar au acceptat să se întâlnească cu acestea.

Şeful Direcţiei a mai spus că în 2007 Finlanda a fost condamnată la CEDO, deoarece nu-şi ajustase legislaţia în acest sens. Atunci judecătorul de instrucţiune nu a permis obţinerea unor informaţii de la furnizorul de internet, iar ulterior CEDO a spus că, da, este dreptul la libera exprimare, dar acesta se sacrifică atunci când vine vorba de alte drepturi, cum este dreptul statului de a proteja copiii de abuz sexual. „Reacţia apărută în societate este firească. În această situaţie, reiterăm pericolul cu care se ciocneşte tânăra generaţi,e deoarece copiii sunt lăsaţi fără supraveghere online”, a subliniat Sergiu Ţurcan.

Ofiţerul de investigaţii al Centrului de combatere a crimelor informatice a INI, Veaceslav Bădărău, a accentuat că nu este adevărat zvonul precum că poliţia va putea bloca site-uri incomode. El a menţionat că aceasta va fi prerogativa furnizorilor de internet, iar poliţia doar se va sesiza când se vor depista pagini care promovează pornografia infantilă, terorismul, discursul de ură etc. şi va sancţiona persoanele vinovate, însă va fi blocată doar pagina administrată de această persoană nu site-ul în cadrul căruia această pagină a apărut.

Proiectul de lege care a trezit controverse în societate a fost aprobat de Guvern săptămâna trecută. Unii activişti, dar şi jurnalişti, au spus că astfel autorităţile planifică să-i urmărească pe oponenţii politici sau pe oricare membru al societăţii cu viziuni contrarii celor promovate de autorităţi şi să folosească împotriva lor informaţiile depistate în comunicările online ale acestora.

Sursa: IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul