Președintele AMENINȚĂ RM? Dacă vor încerca să mă demită, va începe RĂZBOIUL PE NISTRU

publicat în Actualitate pe 11 Septembrie 2017, 09:00

Deputatul din primul Parlament al R. Moldova, Andrei Țurcanu, fostul consilier al președintelui Mircea Snegur, consideră că șeful statului Igor Dodon poate fi redus la tăcere foarte simplu, fără ca să fie demis din funcție.

În opinia fostului deputat, actuala majoritate parlamentară trebuie să-l oprească cât mai urgent pe Dodon, deoarece dânsul ar fi devenit „un factor periculos de destabilizare nu numai internă, dar și regională”.

„Dar inițierea procedurii de impeachment, pentru care sunt 1001 de argumente, ar însemna, în situația concretă de azi, să i se dea apă la moară celui care asta și așteaptă. A spus-o chiar Dodon zilele acestea într-un cerc mai restrâns, ca un baistruc șantajist de mahala ce este: „Dacă încearcă să mă demită, începe războiul la Nistru”. Așa a zis el”, spune Țurcanu.

Acesta admite că, în situația respectivă, șeful statului, în calitate de „comandant suprem”, ar putea chema trupele transnistrene să-i vină în ajutor pentru „restabilirea ordinii constituționale”. „Ar fi un gest criminal antinațional din partea lui. Trebuie însă să înțelegem că nu acest lucru contează pentru el. Importantă va fi în aceste acțiuni provocatoare doar acoperirea lor de legitimitate din punctele din Constituția R. Moldova privind drepturile președintelui.

În această situație, unica soluție de stopare a boncăluielilor prezidențiale și de prevenire a unei tragedii naționale este restrângerea la limită a prerogativelor constituționale ale președintelui R. Moldova. Am toată convingerea că în Parlamentul R. Moldova, care are aceeași legitimitate a votului întregului popor, sunt destule forțe capabile să înțeleagă situația de impas în care ne-am pomenit și să elimine din Constituție prerogativele președintelui ce țin de politica externă și de politica de securitate a statului. Doar astfel se poate preveni declanșarea pe teritoriul R. Moldova a unui nou război civil”, a conchis fostul parlamentar.

Sursa: ziarulnational.md