Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 08:11
Abonamente
 
 
 

Externe 10 Martie 2017, ora 10:55

Președintele ceh, Milos Zeman, candidează pentru al doilea mandat în 2018

Marime Font

Președintele ceh, Milos Zeman, 72 de ani, un veteran al stângii, prorus și ostil imigrației, a anunțat joi că va candida la începutul lui 2018 pentru un al doilea mandat de cinci ani, relatează AFP.

„Vă anunț că am decis să îmi prezint din nou candidatura la funcția de președinte al Republici Cehe", a declarat Milos Zeman, în cursul unei adunări a simpatizanților și colaboratorilor la Castelul din Praga, sediul președinției, la o zi după împlinirea a patru ani de la instalarea în funcție, la 8 martie 2013.

Fragmentul din acest discurs a fost difuzat la postul național de televiziune CT24.Declarându-se proeuropean în momentul alegerii sale, Milos Zeman afișează în prezent o netă orientare prorusă și prochineză și se arată sistematic ostil imigrației.

În opinia sa, primirea de migranților ar crea un "amestec de cultură favorabil atacurilor teroriste".

În conflict permanent cu premierul social-democrat Bohuslav Sobotka, președintele Zeman își manifestă ostentativ simpatia pentru principalul adversar al șefului guvernului, influentul ministru de finanțe Andrej Babis — din partea mișcării ANO (centru)—, favorit al legislativelor prevăzute în octombrie.

Acțiunile lui Milos Zeman sunt apreciate mai ales de locuitorii de la sate și din micile orașe și contestate, chiar detestate, de mediile intelectuale din Praga și alte mari orașe.

Criticii săi atrag atenția asupra stării de sănătate a acestui bărbat îndesat sprijinindu-se în baston din cauza unor dureri la picioare ce îi afectează abilitățile motorii și provocate de o neuropatie diabetică. De asemenea, el a admis că are probleme cu auzul.

Mare fumător, Milos Zeman nu își ascunde pasiunea pentru vin și alcooluri tari.

În pofida criticilor, cota de încredere a președintelui ceh a urcat la 54% în februarie 2017, cu mult în fața celei a guvernului (37%), a Camerei Deputaților (26%) și Senatului (30%), potrivit unui sondaj al institutului oficial CVVM.

"În acest moment, nu este alt candidat care să îl poată învinge", a comentat politologul Josef Mlejnek.

Printre personalitățile care și-au anunțat deja intenția de a candida la președinție se află mai ales Michal Horacek, un bogat om de afaceri și autor al unor melodii de succes.

Alți posibili concurenți la funcția supremă, printre care ministrul apărării, Martin Stropnicky, fostul președinte al Academiei de Științe Jiri Drahos, fostul diplomat Petr Kolar și preotul romano-catolic Tomas Halik sunt așteptați să își anunțe oficial candidatura în săptămânile următoare, potrivit presei cehe.

Milos Zeman s-a născut la 28 septembrie 1944 la Kolin, în apropiere de Praga. După căderea comunismului în 1989, acest economist a format împreună cu predecesorii săi la președinție, Vaclav Havel și Vaclav Klaus, un trio care a marcat puternic evoluția politică a țării.

Sursa: Agerpres 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul