Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 20:49
Abonamente

Actualitate 1 Noiembrie 2017, ora 08:20    Din editia print

„Președintele de carton”, Dodon, poate fi suspendat la nesfârșit

Marime Font

Experții constituționaliști consideră că Igor Dodon va fi suspendat din funcție ori de câte ori nu-și va îndeplini obligațiunile.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a decis instituirea interimatului funcţiei de președinte al R. Moldova, în urma unei sesizări depuse de către Guvern privind refuzul repetat al lui Igor Dodon de a semna decretul de numire în funcție a ministrului Apărării, Eugen Sturza. Astfel, șeful statului s-a pomenit pentru câteva ore fără fotoliul, din care ne-a promis tot felul de vrăjitorii irealizabile, începând din campania prezidențială de anul trecut și până în prezent. TIMPUL a încercat să afle de la experții constituționaliști și analiștii politici cum a devenit Igor Dodon un președinte de carton, dacă el va fi suspendat din funcție de fiece dată când va încălca Legea Fundamentală sau există vreo cale pentru a fi suspendat o dată și pentru totdeauna, dar și în care alte țări s-au întâmplat situații similare.

Vitalie Catană, expert în drept constituţional:

„Nu are dreptul să refuze a doua oară candidatura la o funcție de ministru”

- În R. Moldova au mai avut loc situații asemănătoare. Au mai existat conflicte între Președinte și Guvern în cazul unor remanieri, dar în momentul în care Curtea Constituțională a propus soluții, menționând că Președintele, conform procedurii, nu are dreptul să refuze a doua oară aceeași candidatură la o funcție de ministru, șeful statului s-a conformat. În acest caz însă Președintele nu s-a conformat și a fost nevoie de intervenția Curții, care a constatat că șeful statului nu și-a exercitat funcțiile stabilite prin Constituție, respectiv au fost numite condițiile pentru aplicarea prevederilor art. 91, privind interimatul temporar. Nu știu dacă în alte state s-au întâmplat asemenea cazuri. Probabil să fi fost, dar acolo președinții sunt mai adecvați și nu a fost nevoie de astfel de soluții. Însă atâta timp cât normele invocate de Curtea Constituțională sunt foarte clare, iar situația juridică este rezolvată în conformitate cu prevederile constituționale, nu văd de ce am căuta justificări în analogii sau comparații. Oricum, Guvernul nu poate suspenda definitiv președintele. Acestea sunt două proceduri distincte. Una este interimatul, iar Constituția prevede situațiile în care acesta poate interveni, inclusiv în cazul imposibilității președintelui de a-și exercita atribuțiile, și altceva e procedura suspendării definitive. În cel de-al doilea caz, intervine suspendarea dispusă de Parlament și, respectiv, obligația de a organiza în termen de 30 de zile un referendum privind destituirea Președintelui.

Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale:


„Mingea este pe terenul Parlamentului”

- Hotărârea Curții Constituționale reprezintă în sine o soluție extremă pentru o situație extremă, provocată de Igor Dodon. Nu cunosc cazuri în Europa când președintele unei țări ar refuza, deschis și ostentativ, respectarea Constituției propriei țări. Nu cred că vom găsi un asemenea precedent. În condițiile date, o țară întreagă nu poate fi ostatica blocajelor create de o sigură persoană. Prin urmare, Curtea a fost pusă în situația de a da o soluție adecvată crizei pe care a provocat-o Igor Dodon. Ori de câte ori Dodon va refuza să respecte Constituția, el va fi înlăturat de la exercitarea atribuțiilor constituționale pe care nu vrea să le execute. Dacă va refuza să promulge o lege, când este obligat să o facă, va fi suspendat pentru această acțiune. Dacă va bloca anumite remanieri guvernamentale, când nu va avea dreptul să o facă, va fi iarăși suspendat. Dacă va refuza semnarea decretelor de numire în funcție a diplomaților și magistraților, când legea îl obligă să o facă, tot va fi suspendat. Nimănui nu-i este permis să încalce legea fundamentală, nici președintelui țării. Potrivit aceleiași hotărâri, Parlamentul este obligat să instituie răspunderea penală pentru neexecutarea hotărârilor Curții. După această modificare legislativă, cred că Igor Dodon va fi mult mai prudent când va decide să nu să conformeze deciziilor Curții Constituționale. În privința suspendării definitive, Curtea a constatat că „refuzul deliberat al Președintelui țării de a-şi îndeplini obligația constituțională de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului, circumstanță ce justifică inițierea de către Parlament a procedurii de suspendare a Președintelui, în conformitate cu art. 89 din Constituție.” Prin urmare, mingea este pe terenul Parlamentului.

Anatol Țăranu, analist politic:

„Președintele poate fi demis doar printr-un referendum”

- Există un singur caz similar, dar nu e vorba despre un președinte, ci despre regele Belgiei. S-a întâmplat atunci când regele Baudouin a refuzat să promulge legea despre avorturi din considerente etice. El, fiind catolic, nu a putut să accepte legalizarea avorturilor și și-a depus benevol împuternicirea de rege, adică de persoană care semnează legile pentru spicherul parlamentului belgian. Însă în acest caz a existat o înțelegere reciprocă între rege și președintele parlamentului, pe când situația noastră este una conflictuală. Astfel, prin decizia de a-l suspenda temporar pe Igor Dodon, Curtea a creat un precedent care-i va permite Guvernului ori de câte ori va fi nevoie să procedeze similar. Cu o singură remarcă, și anume că acest drept al Guvernului nu intervine automat, ci de fiecare dată când va intra în conflict cu șeful statului. Numai atunci Guvernul sau majoritatea parlamentară vor fi nevoiți să ceară un aviz special Curții Constituționale. Executivul nu poate să-l suspende definitiv pe Președinte. În cazul în care acesta încalcă o lege sau Constituția, se formează o comisie parlamentară care examinează cazul, după care trimite un aviz special către Curtea Constituțională, care trebuie să confirme deciziile comisiei. După decizia Curții, Parlamentul votează suspendarea președintelui pentru 30 de zile, timp în care se organizează un referendum cu privire la demiterea președintelui, la care majoritatea cetățenilor trebuie să se pronunțe. Deci, președintele poate fi demis doar printr-un referendum.

Alexandru Arseni, expert în drept constituţional:


„Curtea i-a intrat o dată în voie domnului președinte”

- Președinte are obligații strict determinate de Constituție și atunci când o persoană accede în această funcție, din start își asumă toată responsabilitatea. Dar domnul Dodon, de când este președinte, tot timpul încalcă Constituția. Curtea Constituțională i-a intrat o dată în voie, când el a refuzat prima dată să semneze decretul de numire a ministrului Apărării. Deși Constituția nu prevede alte variante, Curtea i-a făcut un fel de favor, iar pe Dodon l-a luat valul și a început să se joace cu Constituția. De aceea, a doua oară, când Dodon a continuat să încalce Legea Supremă în mod conștient și subiectiv, Curtea a adoptat hotărârea despre imposibilitatea temporară de exercițiu al funcției. În articolul 2 al hotărârii sale, Curtea a menționat că va examina în continuare în mod separat fiecare caz de încălcare a Constituției. Prin urmare, ori de câte ori președintele o va încălca, va putea fi suspendat temporar.

Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curţii Constituţionale:

„Temeiuri ca el să fie suspendat definitiv există o mulțime”

- Nu cunosc situații similare în alte țări, dar este vorba de o normă absolut constituțională, legală și corectă. Atâta timp cât președintele se eschivează conștient de la exercitarea atribuțiilor, competențelor și obligațiunilor sale, pe care le are conform Constituției, el poate fi suspendat. Temeiuri ca el să fie suspendat definitiv există o mulțime, dar totul depinde de Parlament. Există o normă constituțională, conform căreia suspendarea se face la propunerea unei treimi din numărul deputaților. Astfel, Parlamentul votează pentru suspendare și pune problema demiterii președintelui prin referendum. Or, Parlamentul decide inițierea procedurii de suspendare, însă retragerea mandatului o decid cetățenii.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 20:28

 Duminica, 11 noiembrie 2018, s-au comemorat la Paris 100 de ani de la sfarsitul celui mai sangeros conflict pe care l-a avut umanitatea: Primul Razboi Mondial. Acest razboi a adus cateva momente cruciale in Istoria Umanitatii: sfarsitul imperiilor europene, aparitia Uniunii Sovietice si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:48

 Igor Dodon a atacat astăzi în Duma de Stat a Rusiei, inițiativele Guvernului de la Chișinău de a forța retragerea a trupelor ruse de ocupație din Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:08

Guvernul a avizat pozitiv modificările în Codul Electoral, care permit agitaţia electorală în ajunul şi în ziua alegerilor. În același timp, premierul Pavel Filip și-a exprimat rezervele față de distanța de 100 de metri de la secția de votare, pentru care sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Ana Marchitan

Deputaţii din 1994 explică motivele din care Parlamentul le-a dat găgăuzilor dreptul la autodeterminare externă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:26

 Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, anunţă Reuters. Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:15

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile. Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 13:22

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Presa din Bălți continuă dezvăluirile despre trecutul interlop al actulului primar al municipiului, Nicolai Grigorișin. Jurnaliștii de la gzt.md publică o investigație, în care se spune că în anii 90 ai secolului trecut Grigorișin ar fi făcut parte din gruparea criminală...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:58

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:49

Orașul unde SOARELE nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Orașul unde SOARELE  nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Dacă ești pasăre de noapte și trezitul de dimineață pare un coșmar, ia în considerare emigratul în nordul statului american Alaska. Mai exact, în orașul Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:48

Rareș Bogdan produce un CUTREMUR la Realitatea TV: Și-a anunțat, în direct, DEMISIA

E scandal uriaș la Realitatea TV! Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au fost interziși la postul de știri de către Cozmin Gușă, iar Rareș Bogdan a anunțat, marți seara, că demisionează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

Ucraina MARCHEAZĂ a cincea aniversare a începutului „REVOLUȚIEI MAIDANULUI”

Ucraina marchează astazi a cincea aniversare de la începutul protestelor din Maidan. La Kyiv, are loc un serviciu divin și se depun flori la Memorialul ”Eroilor Sutei Ceresti”. În plus, astăzi, ca parte a campaniei „Nu vom uita”, în capitala Ucrainei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

ÎNFRÂNGEREA Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un COREEAN

Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Mostră de ipocrizie: PLDM-ista Maria Ciobanu luptă cu „oligarhia”, îmbrăcată în blănuri scumpe

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că R. Moldova nu este suficient de cunoscută

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

ULTIMA ORĂ /// Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc, în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Noiembrie 2018, ora: 04:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Noiembrie 2018, ora: 00:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 00:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)