Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:53
Abonamente

Actualitate 1 Noiembrie 2017, ora 08:20    Din editia print

„Președintele de carton”, Dodon, poate fi suspendat la nesfârșit

Marime Font

Experții constituționaliști consideră că Igor Dodon va fi suspendat din funcție ori de câte ori nu-și va îndeplini obligațiunile.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a decis instituirea interimatului funcţiei de președinte al R. Moldova, în urma unei sesizări depuse de către Guvern privind refuzul repetat al lui Igor Dodon de a semna decretul de numire în funcție a ministrului Apărării, Eugen Sturza. Astfel, șeful statului s-a pomenit pentru câteva ore fără fotoliul, din care ne-a promis tot felul de vrăjitorii irealizabile, începând din campania prezidențială de anul trecut și până în prezent. TIMPUL a încercat să afle de la experții constituționaliști și analiștii politici cum a devenit Igor Dodon un președinte de carton, dacă el va fi suspendat din funcție de fiece dată când va încălca Legea Fundamentală sau există vreo cale pentru a fi suspendat o dată și pentru totdeauna, dar și în care alte țări s-au întâmplat situații similare.

Vitalie Catană, expert în drept constituţional:

„Nu are dreptul să refuze a doua oară candidatura la o funcție de ministru”

- În R. Moldova au mai avut loc situații asemănătoare. Au mai existat conflicte între Președinte și Guvern în cazul unor remanieri, dar în momentul în care Curtea Constituțională a propus soluții, menționând că Președintele, conform procedurii, nu are dreptul să refuze a doua oară aceeași candidatură la o funcție de ministru, șeful statului s-a conformat. În acest caz însă Președintele nu s-a conformat și a fost nevoie de intervenția Curții, care a constatat că șeful statului nu și-a exercitat funcțiile stabilite prin Constituție, respectiv au fost numite condițiile pentru aplicarea prevederilor art. 91, privind interimatul temporar. Nu știu dacă în alte state s-au întâmplat asemenea cazuri. Probabil să fi fost, dar acolo președinții sunt mai adecvați și nu a fost nevoie de astfel de soluții. Însă atâta timp cât normele invocate de Curtea Constituțională sunt foarte clare, iar situația juridică este rezolvată în conformitate cu prevederile constituționale, nu văd de ce am căuta justificări în analogii sau comparații. Oricum, Guvernul nu poate suspenda definitiv președintele. Acestea sunt două proceduri distincte. Una este interimatul, iar Constituția prevede situațiile în care acesta poate interveni, inclusiv în cazul imposibilității președintelui de a-și exercita atribuțiile, și altceva e procedura suspendării definitive. În cel de-al doilea caz, intervine suspendarea dispusă de Parlament și, respectiv, obligația de a organiza în termen de 30 de zile un referendum privind destituirea Președintelui.

Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale:


„Mingea este pe terenul Parlamentului”

- Hotărârea Curții Constituționale reprezintă în sine o soluție extremă pentru o situație extremă, provocată de Igor Dodon. Nu cunosc cazuri în Europa când președintele unei țări ar refuza, deschis și ostentativ, respectarea Constituției propriei țări. Nu cred că vom găsi un asemenea precedent. În condițiile date, o țară întreagă nu poate fi ostatica blocajelor create de o sigură persoană. Prin urmare, Curtea a fost pusă în situația de a da o soluție adecvată crizei pe care a provocat-o Igor Dodon. Ori de câte ori Dodon va refuza să respecte Constituția, el va fi înlăturat de la exercitarea atribuțiilor constituționale pe care nu vrea să le execute. Dacă va refuza să promulge o lege, când este obligat să o facă, va fi suspendat pentru această acțiune. Dacă va bloca anumite remanieri guvernamentale, când nu va avea dreptul să o facă, va fi iarăși suspendat. Dacă va refuza semnarea decretelor de numire în funcție a diplomaților și magistraților, când legea îl obligă să o facă, tot va fi suspendat. Nimănui nu-i este permis să încalce legea fundamentală, nici președintelui țării. Potrivit aceleiași hotărâri, Parlamentul este obligat să instituie răspunderea penală pentru neexecutarea hotărârilor Curții. După această modificare legislativă, cred că Igor Dodon va fi mult mai prudent când va decide să nu să conformeze deciziilor Curții Constituționale. În privința suspendării definitive, Curtea a constatat că „refuzul deliberat al Președintelui țării de a-şi îndeplini obligația constituțională de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului, circumstanță ce justifică inițierea de către Parlament a procedurii de suspendare a Președintelui, în conformitate cu art. 89 din Constituție.” Prin urmare, mingea este pe terenul Parlamentului.

Anatol Țăranu, analist politic:

„Președintele poate fi demis doar printr-un referendum”

- Există un singur caz similar, dar nu e vorba despre un președinte, ci despre regele Belgiei. S-a întâmplat atunci când regele Baudouin a refuzat să promulge legea despre avorturi din considerente etice. El, fiind catolic, nu a putut să accepte legalizarea avorturilor și și-a depus benevol împuternicirea de rege, adică de persoană care semnează legile pentru spicherul parlamentului belgian. Însă în acest caz a existat o înțelegere reciprocă între rege și președintele parlamentului, pe când situația noastră este una conflictuală. Astfel, prin decizia de a-l suspenda temporar pe Igor Dodon, Curtea a creat un precedent care-i va permite Guvernului ori de câte ori va fi nevoie să procedeze similar. Cu o singură remarcă, și anume că acest drept al Guvernului nu intervine automat, ci de fiecare dată când va intra în conflict cu șeful statului. Numai atunci Guvernul sau majoritatea parlamentară vor fi nevoiți să ceară un aviz special Curții Constituționale. Executivul nu poate să-l suspende definitiv pe Președinte. În cazul în care acesta încalcă o lege sau Constituția, se formează o comisie parlamentară care examinează cazul, după care trimite un aviz special către Curtea Constituțională, care trebuie să confirme deciziile comisiei. După decizia Curții, Parlamentul votează suspendarea președintelui pentru 30 de zile, timp în care se organizează un referendum cu privire la demiterea președintelui, la care majoritatea cetățenilor trebuie să se pronunțe. Deci, președintele poate fi demis doar printr-un referendum.

Alexandru Arseni, expert în drept constituţional:


„Curtea i-a intrat o dată în voie domnului președinte”

- Președinte are obligații strict determinate de Constituție și atunci când o persoană accede în această funcție, din start își asumă toată responsabilitatea. Dar domnul Dodon, de când este președinte, tot timpul încalcă Constituția. Curtea Constituțională i-a intrat o dată în voie, când el a refuzat prima dată să semneze decretul de numire a ministrului Apărării. Deși Constituția nu prevede alte variante, Curtea i-a făcut un fel de favor, iar pe Dodon l-a luat valul și a început să se joace cu Constituția. De aceea, a doua oară, când Dodon a continuat să încalce Legea Supremă în mod conștient și subiectiv, Curtea a adoptat hotărârea despre imposibilitatea temporară de exercițiu al funcției. În articolul 2 al hotărârii sale, Curtea a menționat că va examina în continuare în mod separat fiecare caz de încălcare a Constituției. Prin urmare, ori de câte ori președintele o va încălca, va putea fi suspendat temporar.

Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curţii Constituţionale:

„Temeiuri ca el să fie suspendat definitiv există o mulțime”

- Nu cunosc situații similare în alte țări, dar este vorba de o normă absolut constituțională, legală și corectă. Atâta timp cât președintele se eschivează conștient de la exercitarea atribuțiilor, competențelor și obligațiunilor sale, pe care le are conform Constituției, el poate fi suspendat. Temeiuri ca el să fie suspendat definitiv există o mulțime, dar totul depinde de Parlament. Există o normă constituțională, conform căreia suspendarea se face la propunerea unei treimi din numărul deputaților. Astfel, Parlamentul votează pentru suspendare și pune problema demiterii președintelui prin referendum. Or, Parlamentul decide inițierea procedurii de suspendare, însă retragerea mandatului o decid cetățenii.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

FLASH / Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au depus mandatul

FLASH / Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au depus mandatul

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:01

Cartea unui autor de bestseller din Israel, a fost tradusa in Rusia omițându-se fragementul despre ”Putin minicinosul” și distorsionându-se capitolul despre invazia din Crimeea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:50

Rareș Bogdan, vedeta Realitatea TV, face o propunere șoc. El cere arestarea unor politicieni de prim rang, printre care Traian Băsescu, Ludovic Orban și Anca Boagiu, sub acuzația de subminare a economiei naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:44

Două femei îmbrăcate în haine monahale au îngrozit mai mulți locuitori ai orașului Vaslui. Cele două femei aveau un comportament haotic și se adresau cu „maică”. Incidentele au avut loc duminică, 21 iulie și luni, 22 iulie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:10

După o primăvară și început de vară cu prețuri înalte pentru cartofi, producătorii din țară sunt nevoiți să vândă tuberculii cu un preț caracteristic soiurilor de toamnă, mai mic decât cel așteptat. Potrivit acestora, pentru un kilogram de cartofi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:03

Guvernul britanic își ia angajamentul de a combate total fenomenul fumatului până în anul 2030, o parte a unui ansamblu de măsuri luate cu scopul de a elimina cauzele afecțiunilor de sănătate care pot fi prevenite, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 09:29

Maia Sandu nu vrea să spună CINE va fi candidatul comun al blocului ACUM pentru Chișinău

Premierul Maia Sandu, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și co-președinte al Blocului ACUM, a anunțat, repetat, că la alegerile locale generale vor avea un candidat comun pentru Primăria Chișinău, împreună cu Platforma Demnitate și Adevăr.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 08:23

VESTE BUNĂ pentru partidele mici din R. Moldova - Pragul electoral ar putea fi coborât la 4%

VESTE BUNĂ pentru partidele mici din R. Moldova - Pragul electoral ar putea fi coborât la 4%

Un prag electoral de 4% pentru partidele politice, de 6% pentru blocurile electorale și de 1% pentru candidații independenți. Este concluzia participanților la audierile publice asupra proiectului privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel pe liste de partid, organizate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 07:52

Sindromul copilului cuminte nu este un mit. El există şi face victime în rândul copiilor. Dacă trăiți în România, este imposibil să nu fi auzit în repetate ori următoarea întrebare: Copilul vostru e cuminte? Dacă voi, părinții, n-ați știut cum să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Iulie 2019, ora: 07:30

Pe 23 iulie 1822 a avut loc restabilirea domniilor pamântene în principatele române.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 07:30

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 23 iulie, începând cu ora 07:30, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 23 Iulie 2019, ora: 07:16

Banca ungurească OTP a cumpărat Mobiasbancă cu 75 de milioane de euro

Banca ungurească OTP a cumpărat Mobiasbancă cu 75 de milioane de euro

Conform datelor de la Bursa de Valori a Moldovei, în data de 22 iulie 2019, au avut loc 2 tranzacții cu acțiunile Mobiasbancă Groupe Societe Generale.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Iulie 2019, ora: 07:06

Horoscopul zilei de 23 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 07:00

Igor Dodon la aproape 3 ani de mandat - 20 de promisiuni NEREALIZATE. Are o singură reușită - în favoarea prezenței canalelor ruse în R. Moldova

Igor Dodon la aproape 3 ani de mandat - 20 de promisiuni NEREALIZATE. Are o singură reușită - în favoarea prezenței canalelor ruse în R. Moldova

Proiectul deFacto este o platformă online, care vine să informeze alegătorii despre atribuțiile politicienilor aleși și cum sunt realizate promisiunile făcute de aceștia în campaniile electorale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 06:19

 Numai un militar din şapte a reuşit să ducă la bun sfârşit cursurile foarte dure ale primei promoţii a Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS), Vlădeni din judeţul Braşov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 04:00

Între 2014 și 2017, presa americană a citat-o în mod sistematic pe Jenna Abrams, cunoscută publicului de peste Ocean drept o activistă pro-Trump. Doar că Jenna Abrams nu exista, ea fiind o personalitate fictivă creată de fabrica de troli a Rusiei, după cum au dovedit doi...

( ) Citeşte tot articolul

Comentariu 23 Iulie 2019, ora: 00:48 de Silviu Tănase

Istoria unei fotografii trucate

Istoria unei fotografii trucate Din editia print

Liniștea onlinului de pe malurile Bâcului a fost tulburată de o poză unde Premierul Maia Sandu își ține discursul la ceremonia de investire a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, pe fundalul drapelului rusesc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 00:38

Un tânăr a murit după ce BMW-ul în care se află s-a izbit de un pilon. Automobilul a fost făcut zob.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 00:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)