Astăzi 10 Iulie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 9 Iulie 2020
Abonamente

Economie 22 Mai 2020, ora 00:26

Președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în R. Moldova: Am reușit să creăm peste 8000 de locuri de muncă

Marime Font

 

Președintele executiv al Asociației Investitorilor din România (AIR) în R. Moldova, Dan Nuțiu, a afirmat în cadrul unui interviu acordat DESCHIDE.MD că cele 30 de companii membre ale Asociației au creat peste 8000 de locuri de muncă și că se află printre angajatorii de top din R. Moldova. Totodată, în interviu, Dan Nuțiu s-a referit la avantajele și dezavantajele climatului investițional din stânga Prutului, conlucrarea AIR cu autoritățile moldovenești și la cele mai mari proiecte ale AIR în derulare.

- Domnule Dan Nuțiu, sunt mai bine de doi ani de la fondarea AIR, care au fost obiectivele trasate la început și cum a evoluat situația de atunci până în prezent?

- AIR și-a trasat mai multe obiective care sunt stipulate și în Statutul Asociației, obiective care vor fi mereu actuale și trebuiesc realizate continuu. Atâta timp cât obiectivul nostru rămâne să creștem și să consolidăm climatul investițional din Republica Moldova, aceste obiectiv sune ajustate mereu la realităţile naţionale şi internaţionale. Obiectivul de bază rămâne a fi reprezentarea, promovarea și apărarea intereselor investitorilor din România în Republica Moldova. La o distanță de mai mult de 2 ani de la fondare, AIR a reușit să creeze acele structuri, platforme și să găsească cele mai optime căi pentru a nu deroga de la acest obiectiv indiferent de schimbările ce au loc în Moldova.

Loading...


- Ce fel de companii fac parte din Asociație?

- La moment, din familia AIR fac parte 30 membri. Printre membrii Asociaţiei noastre numărându-se unele din cele mai mari companii cu capital din România ce activează în Republica Moldova. Cu investiții de cca 120 milioane euro și cifra de afaceri de 400 milioane euro în Republica Moldova, membrii AIR se situează pe primul loc în Republica Moldova în ceea ce priveşte aportul adus de o singură ţară, România fiind şi principalul partener economic al Republicii Moldova. Membrii AIR reprezintă companii ce sunt specializate pe diverse ramuri de activitate: farmaceutic, juridic, asigurări, comerț, IT, construcții, transport, distribuție, consultanță, industria vinicolă, etc. Companiile din cadrul AIR au creat peste 8000 locuri de muncă în Republica Moldova, iar în ultimii ani se află printre angajatorii de top din țară.

Suntem mândri de fiecare membru ce face parte din frumoasa familie AIR și totodată recunoscători membrilor noștri, deoarece datorită lor acum, acest proiect pe nume Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova „trăiește” și se dezvoltă într-un mod atât de armonios.

- Care sunt cele mai mari proiecte în derulare?

- În acest moment, principala preocupare AIR este de a susţine membrii noştri în condiţiile actuale, atât de grele pentru toată lumea. AIR la această etapă are inițiate câteva proiecte importante pentru întreaga societate din Republica Moldova. Ne dorim ca finalitatea acestor proiecte să aducă beneficii pe termen lung beneficiarilor acestora.

Unul din proiectele AIR inițiat în parteneriat cu Biroul Migrație și Azil are ca scop ridicarea nivelului de implicare a străinilor în procesul de angajare legală pe piața autohtonă a muncii, precum și creșterea nivelului de implicare a mediului de afaceri. Prin realizarea acestui proiect ne-am propus implicarea activă a străinilor pe piața forței de muncă din RM, dar și crearea condițiilor pentru informarea străinilor precum și a mediului de afaceri. Pentru realizarea acestui proiect suntem în așteptarea aprobărilor din partea finanțatorilor de la Bruxelles, acolo unde a fost depus de echipa AIR.

Alt proiect inițiat acum câteva luni, dar din cauza pandemiei provocată de Covid-19, am fost nevoiți să amânăm implimentarea acestuia. Este vorba de oferirea cu titlu gratuit a câteva mii de cărți în limba română pentru liceele din stânga Nistrului. Aceste donații de carte vor fi adaptate necesităților instituțiilor de invățământ de acolo. Proiectul dat este finanțat de membrii AIR și are drept scop asigurarea și sporirea accesului la educație în limba română a elevilor din instituțiile de învățământ din stânga Nistrului.

- Toamna trecută AIR își exprima îngrijorarea față de situația politică și îndeamnă politicienii de la Chișinău să sprijine reformele inițiate. Se întâmplat după votul de neîncredere față de guvernul Sandu din 12 noiembrie. Cum au evoluat lucrurile de la acea notă de îngrijorare?

- Pentru a fi clar înteleşi: AIR este o organizaţie non-guvernamentală având ca unic scop promovarea mediului de afaceri şi consolidarea acestuia, pe lânga promovarea şi protejarea membrilor Asociaţiei. Mesajul la care faceti referire se referea la solicitarea AIR de a fi asigurat un climat predictibil mediului de afaceri. Și dacă este ceva de subliniat este acest aspect: mediul de afaceri a fost și este în permanență în contact cu autoritățile centrale și cele locale din Republica Moldova. Și există comunicare și implicare din ambele părți. Nici AIR nu face nota separată. Evident că ne rezervăm dreptul de a sesiza ori de câte ori este nevoie orice abateri care contravin principiilor de drept. Cum suntem convinși că mereu va exista dialog în soluționarea acestora.

- Care sunt în viziunea Dvs. avantajele și oportunitățile investiționale în Republica Moldova?

- Avantajele investițioanle ale Republicii Moldova se regăsesc atât datorită poziției geografice și de vecinătate cu România, care permite investitorilor români să facă afaceri în Republica Moldova circulând pe distanțe nu foarte mari, dar și potențialului uman care se regăsește aici. Oportunitățile investiționale rezultă din prevederile acordurilor încheiate de Republica Moldova cu țările din vest și est, devenind o platformă foarte atractivă pentru investitorii ce au planificate extinderi pe ambele zone. Şi nu trebuie de uitat avantajul lingvistic, vorbim aceeaşi limbă care colaborat cu hărnicia şi frumuşeţea sufetească a oamenilor de aici fac ca decizia să fie una uşor de luat.

- În rândurile moldovenilor se consideră că este mai sigură să investești în România decât în Republica Moldova. Se adaptează ușor investitorii români climatului investițional de la noi?

- Republica Moldova reprezintă o destinație atractivă pentru investiții și parcursul său este ireversibil. Chiar dacă încă se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte corupţia avem convingerea că este un impediment care va fi îndepartat cât de curând. Şi aici intervine şi rolul nostru, al tuturor: de a nu tolera şi de a denunţa faptele de corupţie! Aici mai putem ajuta şi noi, dezvoltând şi conducând o afacere într-un mod corect și sănătos, va fi destul de dificil pentru oricine să vină şi să pretindă foloase necuvenite. Investitorii români ca şi orice alţi investitori străini sunt obligaţii să se adapteze și să se conformează climatului investițional din ţara în care urmează să îşi desfăşoare activitatea, nici Republica Moldova nu face excepţie. Important este ca principiile general valabile să guverneze şi mediul de afaceri din Republica Moldova. Şi aici intervine rolul nostru, nu doar al AIR ci şi a celorlalte organizaţii de afaceri ce activează în țară.

- Cum conlucrați cu autoritățile moldovenești?

- Asociația Investitorilor din România în Republica a fost creată și cu scopul de a constitui o platformă de dialog dintre autorități și investitorii din România pentru consolidarea mediului de afaceri. Apreciem deschiderea autorităților moldovenești și avem convingerea că, conlucrarea noastră comună a generat multe soluții și rezultate bune pentru mediul de afaceri din Republica Moldova. Noi vom continua să creăm noi căi de comunicare cu toate forțele decizionale din RM, astfel încât să putem transmite mesajele și semnalele din interiorul mediului de afaceri pentru o mai bună consultare, colaborare, conviețuire a mediului privat cu cel public.

- Am observat că AIR nu a rămas indiferentă față de criza pandemică care a afectat grav și Republica Moldova. Puteți face o trecere în revistă a sprijinului acordat de AIE în lupta cu COVID-19?

- Asociația Investitorilor din România este solidară cu Republica Moldova, cu cetățenii săi care nu au rămas indiferenți și au încercat să ajute prin diverse modalități oamenii care sunt expuși cel mai mult riscului de infectare cu virusul de tip nou Covid-19.

Astfel, noi am inițiat şi lansat începând cu 23 martie, campania socială ”Protejăm Viața”. Obiectivul de bază al campaniei este donarea echipamentelor de protecție pentru angajații de la punctele de frontieră ale Republicii Moldova. Instituțiile beneficiare ale acestui proiect sunt Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Până la momentul actual am donat trei loturi de echipamente de protecție ce au cuprins 19200 măști de protecție de unică folosință, 250 viziere, 250 seturi constume de protecție, 20000 mănuși de protecție de unică folosință și 250 000 litri de soluție dezinfectantă pentru mâini și suprafețe.

Această campanie a fost posibilă datorită implicării membrilor AIR în acumularea surselor financiare pentru asigurarea cu echipamente de primă necesitate a instituțiilor publice de la frontiera Republicii Moldova. Acest gest vine ca o mulțumire, dacă doriți, pentru serviciile prestate de angajații acestor instituții care se află în risc iminent de infectare și de pe urma cărora beneficiază inclusiv și reprezentanții companiilor din cadrul AIR.

Concluzionând: e important să găsim aspectele pozitive în orice împrejurare! Această pandemie ne-a învăţat că grija faţă de semenii noştri este un dar de care poate am uitat. Ne stă în putinţă să devenim mai buni!

- Vă mulțumim pentru interviu!

https://deschide.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)