Actualitate

PREMIER / Ucraina va cumpăra cărbune din SUA

Acordul semnat cu compania Xcoal Energy & Resources din Pennsylvania prevede ca, până la sfârșitul anului, americanii sa livreze companiei de stat din Ucraina „Țentrenergo“ circa 700.000 de tone de cărbune. Primul transport, la un preț de 113 dolari pe tona, va pleca din portul Baltimore în luna august.

Secretarul american pentru Energie Rick Perry a declarat că, pentru SUA, această tranzacție „joacă un rol-cheie în realizarea unei poziții dominante pe piața de energie“. Președintele Donald Trump a promis să reînvie industria cărbunelui din SUA, care a pierdut mii de locuri de muncă din cauza trecerii bruste a SUA la surse mai ieftine și mai curate de energie, în principal gaze naturale, în timp ce în Europa și Asia a crescut cererea de cărbune.

Ucraina face eforturi disperate să-ș asigure independenta energetica, dupa ce, în luna martie a acestui an, a refuzat sa mai cumpere carbune de la rebelii din Donbas, taind astfel o sursa de finantare pentru regimurile separatiste din estul Ucrainei. Totodata, Kievul a sistat și importurile de cărbune din Rusia, pe care o acuza de sprijinirea separatistilor si finanțarea razboiului împotriva Ucrainei. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *