Cultură

Premieră culturală în Moldova – Festivalul-concurs televizat al tinerilor interpreţi de muzică populară

Evenimentul a fost organizat de instituţia-gazdă în colaborare cu Orchestra de muzică populară „Folclor” şi Compania Publică „Teleradio Moldova” în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău.

Solicitat de MOLDPRES, directorul artistic şi dirijorul Orchestrei Folclor” Petre Neamţu, iniţiatorul concursului şi preşedintele juriului, a afirmat că ideea acestui festival s-a născut cu 25 de ani în urmă, cînd formaţia pe care o conduce activa la Radio Moldova.

„Am hotărît să readucem festivalul pe scena Filarmonicii Naţionale. Ne-am propus să organizăm nu un concurs obişnuit, ci un festival de durată, care se va desfăşura pe parcursul anului, în patru etape: 26 martie, 28 mai, 24 septembrie şi 18 noiembrie. La ultima etapă va avea loc Gala Laureaţilor, iar pe 3 decembrie – un concert aniversar cu genericul „Legendele muzicii populare româneşti”, a precizat Petre Neamţu.

Potrivit directorului festivalului, Silvia Gongear, scopul acestuia este promovarea și valorificarea folclorului instrumental, muzical și vocal în formă autentică; descoperirea și promovarea celor mai valoroși interpreți de muzică populară românească; valorificarea cîntecului și portului românesc din diferite zone ale Republicii Moldova și România și introducerea acestora în circuitul valorilor spirituale. La concurs vor participa tineri interpreți de muzică populară cu vîrste cuprinse între 17 și 35 de ani, din Moldova și România, atît interpreți, cît și instrumentiști.

În urma preselecţiei, în cadrul primei etape a festivalului au concurat cinci tineri interpreţi de muzică populară şi trei instrumentişti: Natalia Ţurcanu din Chişinău, Adrian Roşca (Tănătari, Căuşeni), Doina Sîrbu (Străşeni), Mariana Filipenco (Cigîrleni, Ialoveni), Alexandrina Neamţu (Vadul lui Vodă), Alexandru Cuşnir (Chişinău, nai), Gheorghe Chirinciuc (Leuşeni, Hînceşti, trompetă) şi Daniel Ulinici (Nisporeni, ţambal). În recital au evoluat cîntăreţa Margareta Clipa (România) şi ţambalagiul Sandu Şura (R. Moldova).

Din juriul festivalului-concurs mai fac parte: Cristian Obrejan (România), Zinaida Bolboceanu, Serghei Ciuhrii, Simion Duja, Veta Ghimpu-Munteanu şi Vitalie Glib (R. Moldova).

Soliştii au fost acompaniaţi de Orchestra „Folclor”. Cîştigătorii concursului vor fi distinşi cu diplome şi premii băneşti.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *