Ultima oră

Premieră la Universitatea Agrară: Computerele au înlocuit profesorii

Computerul calculează şi rezultatul testului. Misiunea profesorilor este de a supraveghea procesul. Potrivit Ministerului Educaţiei (ME), noua metodă va reduce corupţia din învăţământ, precum şi fenomenul de influenţare a notelor studenţilor. Acest program-pilot a fost implementat treptat timp de doi ani.

„Este o formă nouă, modernă de evaluare, care permite studenţilor să facă dovada cunoştinţelor şi competenţelor acumulate pe parcursul semestrului. Aceasta îi va motiva pe studenţii care învaţă, pentru că nota nu poate fi influenţată de opinia profesorului. Cei care nu învaţă vor trebui să ştie că noua modalitate de susţinere a examenelor exclude influenţarea rezultatelor şi copierea”, consideră rectorul UASM, Gheorghe Cimpoieş.
Iată în ce constă metoda online de susţinere a examenelor: Studentul intră în sală, se aşază în faţa calculatorului şi răspunde la 30 de întrebări care sunt selectate aleatoriu de către computer. Întrebările sunt pregătite de către profesor, iar fiecare are patru variante de răspuns. La finalul testului, computerul imediat afişează nota obţinută. Examenele se desfăşoară de regulă în grupuri mici de 12-15 studenţi.

Prezentă la eveniment, Loretta Handrabura, viceministră a Educaţiei, a spus că ministerul nu insistă ca universităţile să adopte noua formulă de evaluare: „Noi nu vrem să impunem o anumită metodă, ci pledăm pentru aplicarea diverselor forme de evaluare la unităţile de curs. Autonomia universitară oferă posibilitatea de a decide asupra formelor de examen. Dar obiectivul nostru este să limităm contactul cu factorul uman”.
Imediat ce a ieşit din sala de evaluare, Valeria Schin, studentă la Facultatea de Horticultură, a menţionat fericită pentru reporterul TIMPUL că „forma electronică este mai uşoară, în special pentru cei care au dificultăţi de exprimare”.

UASM este prima instituţie de învăţământ superior care a implementat în masă această metodă, după ce a testat-o timp de doi ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *