Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

Actualitate 24 Iulie 2018, ora 14:20

Premieră! Minimul de existență NU va mai fi impozitat

Marime Font

Mai mulți bani din salarii vor rămâne în buzunarele angajaților, iar angajatorii vor plăti la stat taxe mai mici din fondul de salarizare. Acestea sunt doar câteva prevederi ale reformei fiscale, care va fi aplicată de la 1 octombrie. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Pavel Filip după ședința Consiliului coaliției. 

”Vom diminua impozitul pe venit al persoanelor fizice de la 18 la sută până la 12 la sută, prin introducerea cotei unice. Am luat, de asemenea, decizia de a reduce cu 5 puncte procentuale cota contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, de la 23 la 18%, vorbim exclusiv de sectorul corporativ”, a spus șeful Executivului.

De asemenea, va fi majorată de peste două ori scutirea personală anuală, de la 11280 de lei, cât este în prezent, până la 24 de mii de lei. ”Astfel, minimul de existență nu va fi impozitat, ceea ce este o premieră pentru țara noastră. Prin urmare, cetățenii care primesc un salariu de până la două mii de lei pe lună nu vor mai plăti impozit. Măsurile despre care vă vorbesc vor aduce o majorare a veniturilor angajatului cu 6 %, iar pe cele ale angajatorului cu 5 %”, a explicat Pavel Filip.Oficialul a precizat că, prin aceste modificări va rezulta automat o majorare a veniturilor cetățenilor. În același timp, scopul guvernării este să diminueze treptat povara fiscală pe plățile salariale, unul dintre factorii, care stimulează economia tenebră.

Președintele comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a precizat că reformele date au fost discutate cu partenerii de dezvoltare, inclusiv FMI și Banca Mondială. ”Sperăm că această reformă va avea un beneficiu în primul rând asupra veniturilor cetățenilor, care vor crește. Iar angajatorii vor avea de unde să stimuleze creșterea în continuare a salariilor”, a spus Ștefan Creangă.

Parlamentarul s-a arătat convins și de faptul că fenomenul salariilor în plic se va diminua rapid, ceea ce va duce la legalizarea retribuțiilor și creșterea veniturilor la buget.

Pavel Filip a mai spus că se lucrează și la o reformă profundă a legii salarizării, care ar urma să fie votată în toamnă. ”Vom veni cu un mecanism mult mai echitabil pentru cetățeni în ceea ce privește indexarea anuală a salariilor în funcție de rata inflației și în baza valorii minime de referință. Astfel, salariile vor fi stabilite în baza acelorași principii pentru toți angajații, iar criteriul de bază va fi valoarea și complexitatea postului în care activează”, a dat detalii șeful Guvernului. Acesta a spus că subiectul va fi discutat în detalii toamna, pentru a asigura o creștere și mai mare a veniturilor populației.

hotnews.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md