Astăzi 23 Ianuarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Actualitate 10 Februarie 2017, ora 08:18

Premieră: New York Times publică scrisorile despre corupţie trimise de români

Marime Font

România a atras atenția întregii lumi săptămâna trecută, în momentul în care sute de mii de români au ieșit în stradă să protesteze împotriva unei ordonanțe care, așa cum afirmă majoritatea, este un pas înapoi împotriva corupției. Într-un editorial în „The New York Times” Palko Karasz scrie că „în România tentaculele corupției au cuprins viața de zi cu zi”. 

Corupția este principala problemă cu care se confruntă Europa de Est, dar în România aceasta a devenit principala problemă politică, deoarece este dezbătută de foarte mult timp, iar lupta împotriva ei este crâncenă, scrie jurnalistul NYT.

Guvernul României ar fi dezincriminat unele acțiuni de corupție, acțiuni ce au alarmat judecătorii și procurorii din această țară.

Loading...


La Bruxelles, Comisia Europeană și-a exprimat grija, iar o mulțime de oameni din afara și din interiorul țării s-au temut că decretul poate submina statul de drept în una dintre cele mai tinere democrații din Europa.

Deși guvernul a abrogat ordonanța de urgență și a trecut cu bine de moțiunea de cenzură realizată miercuri de către opoziție, oamenii continuă să iasă în stradă și să strige împotriva acestuia.

Protestele s-au intensificat săptămâna trecută, iar jurnaliștii de la New York Times i-au rugat pe câțiva români să împărtășească părerile personale cu privire la actul de coruptie.

Aceștia au supus că în România corupția este pretutindeni, în spitale, școli și în instituțiile publice. Unii dintre aceștia se simt neajutorați, spun că această problemă este foarte bine înrădăcinată, astfel a devenit o problemă culturală.

Mulți dintre protestatari s-au simțit jigniți din cauza acestei ordonanțe, ordonanță care ar fi fost dată pentru a scăpa anumiți politicieni cu probleme penale de problemele cu legea. Ordonanța 13 ar fi erodat astfel angajamentul pe termen lung de a lupta împotriva corupției.

Românii intervievați de NYT au fost rugați și ce cred despre aceste proteste. Argumentele prezentate mai jos au fost condensate și editate pentru claritate.

„Nu iau bani de la pacienții mei”

Corupția în sistemul medical din România este atât de înrădăcinată, încât este imposibil de combătut fără ajutorul sistemului judiciar. Tânărul întrebat, de profesie doctor, a mărturisit că majoritatea colegilor săi din spital iau bani de la pacienții lor, iar alții refuză să-și trateze pacienții până când aceștia nu oferă bani, deși în România sistemul medical îți oferă acces la serviciile medicale.

„Nu iau bani de la pacienții mei, iar când îi refuz, unii cred că suferă de o boală în fază terminală”, afirmă tânărul. În România există ideea conform căreia nu ești un doctor bun dacă nu iei bani în schimbul serviciilor oferite.

Medicul a povestit că a participat la toate protestele organizate în București în ultimele trei săptămâni. „Asemenea tuturor românilor care au participat la proteste, am simțit că ordonanța de urgență dată de guvern, care mai presus de toate, a fost adoptată la ora 22:30, a reprezentat un semn că România se îndepărtează de democrație”.

Protestatar: „Am plătit foarte mulți bani, echivalentul a 5.000 de euro, atunci când am mers la spital. De la portar , asistente medicale, doctori rezidenți, doctori, inclusiv pentru tratamentul soțului meu, care nu avea nicio șansă să rămână în viață. Practic, trebuie să plătești pentru orice serviciu, așa era în timpul lui Ceaușescu, iar această mentalitate continuă și astăzi”.

Un alt protestatar afirmă: „Am luat parte la toate protestele, deoarece am fost foarte indignat de modul hoțesc în care această ordonanță de urgență nr.13, a fost adoptată, inclusiv de articolele din care era alcătuită, articole scrise pentru a-l salva de dosarele penale pe Liviu Dragnea”.

Un alt protestatar intervievat de jurnaliștii New York Times a povestit că a participat la toate protestele din orașul Galați, începând cu noaptea când Ordonanța 13/2017 a fost dată de guvern. „Nu sunt tipul revoluționarului, dar indignarea pe care am simțit-o în momentul în care această lege a fost dată, m-a făcut să mă alătur sutelor de mii de oameni care se aflau în stradă”.

Un alt român a împărtășit cu jurnaliștii o altă poveste legată de corupție. „A trebuit să plătesc mită, în situații în care nu trebuia să plătesc niciun ban, așa cum a fost situația curentului electric. Am plătit factura la curentul electric cu întârziere, iar la numai trei zile după ce am plătit-o, am primit curent. Dacă nu aș fi oferit bani, aș fi așteptat trei luni”, afirmă acesta.

Această țară luptă de zeci de ani cu corupția. „De mic copil consideram că politicienii au puterea, iar legile nu li se aplică și lor. Acest lucru deranja pe toată lumea”, spune un tânăr român.

Un alt protestatar: „Am mers în fața guvernului imediat cum ordonanța 13/2017 a fost adpotată. Le-am promis politicienilor că această lege nu va fi promulgată, iar toți cei care au dat-o, vor plăti pentru ce au făcut”.

„Am fost pusă sub presiune să promovez studenți care nici nu veneau la cursuri. Am oferit banii pentru asta și am fost sancționată pentru că sunt o persoană integră. Am fost forțată să părăsesc țara de multe ori, din cauza corupției, dar și din cauza salariului lunar care nu-mi ajungea pentru un trai decent. Colegii mei obțineau bani din vânzarea notelor, note care nu erau primite pe merit, inclusiv din vânzarea diplomelor. Erau studenți care obțineau beneficii din partea profesorilor, cu ajutorul produselor de casă, precum brânză, ouă”, povestește o profesoară din Sibiu.

„În orașele mici, asemenea orașului în care m-am născut, nepotismul este la fel de natural ca moștenirea pe care o primim de la părinții noștri, ca mersul la biserică în ziua de duminică. Este ceva obișnuit, ceva ce funcționează în mod natural”, afirmă o studentă din Cluj-Napoca.

„Dacă ești crescut de mic în România, ești familiarizat cu noțiunea de corupție. Auzi cum familia ta vorbește despre cum politicienii au făcut o avere folosindu-se de influența lor politică, de asemenea auzi cum aceștia se ceartă pe această putere, zilnic la televizor. Cu timpul, începi să înțelegi corupția ca o parte din societate.”, afirmațiile unui român care studiază în Paris.

„Am crescut în anii ’90 într-o țară în care mereu țineai un pachet de țigări(o marcă celebră) și o sticlă de whiskey în sertar. Țineai aceste lucruri pentru viitoarea vizită la doctor, pentru a intra într-o școală mai bună, chiar pentru a merge în vacanță. România a avut un progres uriaș în ultimii ani. Noua generație pare să nu păstreze mita în sertar. Totul se va șterge în următorii 10 ani” afirmă un tânăr stabilit la Bruxelles. 

sursa: digi24.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 19:13 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Câtă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încă era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:50

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

 Aproximativ 20 de firme britanice au comunicat autorităţilor germane în anul 2019 că intenţionează să deschidă birouri şi să creeze 680 de noi locuri de muncă în Germania, mai multe decât valoarea cumulată a precedenţilor doi ani, a anunţat joi Agenţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:42

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

Melanie Morgan, în vârstă de 31 de ani, a făcut câteva poze în timp ce se lupta cu o pompă la benzinărie, potrivit dailymail.co.uk. Ea susține că pompele sunt „sexiste”, deoarece sunt proiectate special pentru bărbați, nu și pentru femei care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:29

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

La Chișinău apar primele „victime” ale codului galben de vânt anunțat de meteorologii moldoveni. Acoperișul stației de așteptare „Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost smuls din construcție din cauza rafalelor de vânt. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Declarațiile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski despre faptul că România ar fi anexat în 1918 Bucovina de Nord sunt o eroare regretabilă, consideră unii istorici de la Chișinău. Ei își exprimă speranța că acesta își va retrage spusele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:26

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:22

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

O persoană din anturajul lui Michael Schumacher l-ar fi fotografiat pe fostul pilot imobilizat la pat, în locuința sa din Geneva. Se pare că fotografiile sunt scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:55

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O tânără de 25 de ani din satul Țipala, raionul Ialoveni, a suplinit bugetul familiei sale cu un sfert de milion de lei în doar câteva clipe. Tatiana Poiata s-a bazat pe intuiția soțului și a cumpărat două bilete ”Loto+”, ediția a treia, de la un chioșc...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)