Ultima oră

Premierul Benjamin Netanyahu ÎŞI AMÂNĂ vizita în România pentru A DOUA OARĂ

"Confirmăm amânarea vizitei premierului Benjamin Netanyahu în România. Vă vom ţine la curent cu alte detalii," se arată în răspunsul ambasadei Israelului la Bucureşti transmis luni, la solicitarea Mediafax.

Potrivit unor surse diplomatice, este foarte puţin probabil ca vizita să mai fie reprogramată pentru acest an.

Iniţial, premierul israelian trebuia să vină în România în luna august, dar vizita a fost reprogramată pentru 8 noiembrie. Printre motive erau controversele iscate de ideea relocării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, dar şi plângerea penală depusă de preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe numele Vioricăi Dăncilă, dosar clasat de DIICOT pe 28 septembrie.

Pe 8 noiembrie, era programată la Bucureşti o şedinţă comună a guvernelor României şi Israelului. Ambasada Israelului în România a confirmat, într-un răspuns la solicitarea Mediafax, că una dintre teme ar fi fost şi mutarea ambasadei, care este considerat de partea israeliană "un subiect deschis în continuare".

Totuşi sosirea premierului Netanyahu la Bucureşti a fost amânată din nou.

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu omologul său Benjamin Netanyahu pe 25 aprilie, în cadrul vizitei oficiale pe care a întreprins-o în Israel. Cei doi au discutat atunci şi despre mutarea ambasadei României la Ierusalim, Benjamin Netanyahu salutând adoptarea de către Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea.

În legătură cu mutarea ambasadei, ministrul Teodor Meleşcanu a declarat vinerea trecută, în Parlament, că analiza Ministerului Afacerilor Externe a fost trimisă premierului Viorica Dăncilă, care, în urma propriei analize, urmează să o transmită Administraţiei Prezidenţiale. Meleşcanu a precizat că nu există un blocaj pe acestă temă, iar întârzierea deciziei finale este cauzată de faptul că ar fi "o problemă foarte complicată".

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat nemulţumit de această intenţie a Guvernului şi a declarat încă din 19 iunie, că o decizie a Executivului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Tonul scandalului l-a dat Liviu Dragnea care s-a grăbit să anunţe pe 19 aprilie, într-un interviu la Antena 3, că guvernul a aprobat un memorandum privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

După ce preşedintele Klaus Iohannis a criticat extrem de dur decizia anunţată de Dragnea, cerând guvernului discernământ şi responsabilitate, Executivul a anunţat că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală.

La rândul său, MAE a răspuns criticilor preşedintelui care reclamase că nu a fost informat sau consultat pe marginea acestui subiect, deşi constituţional, el are ultimul cuvânt. ”Reiterăm că, prin acest demers, se are în vedere un proces cuprinzător de analiză inter-instituţională, cu includerea şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare.”

Gandul.info 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *