Guvern

Premierul încurajează sinistraţii de la Prut

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat, ieri, în satul Nemţeni, raionul Hânceşti, o şedinţă de lucru în problema lichidării consecinţelor inundaţiilor.
În cadrul şedinţei au fost discutate subiecte ce ţin de plasarea temporară a sinistraţilor, asigurarea lor cu cele necesare, problemele existente şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse în continuare în acest sens.

Anatol Chetraru, preşedintele raionului Hânceşti, a spus că terenurile pentru construcţia caselor pentru sinistraţii din Nemţeni şi Cotul Morii sunt pregătite, iar lucrările de construcţie pot începe imediat după desfăşurarea licitaţiei de selectare a companiei ce le va efectua. El a spus că la Cotul Morii şi Nemţeni au început să activeze comisiile locale de evaluare a stării imobilelor afectate de inundaţii.

Prim-ministrul a anunţat că, la 23 august, vor demara lucrările de construcţie a caselor pentru sinistraţi, precizând că prioritatea numărul unu este asigurarea lor cu acoperiş deasupra capului până la începerea sezonului rece al anului. Vlad Filat a amintit în context că sinistraţii pot alege una din trei opţiuni: să li se procure o casă în zona limitrofă, să li se construiască una nouă, să primească despăgubire pentru imobilul pierdut, conform concluziei comisiei de evaluare.

„Guvernul şi autorităţile locale se află în aceeaşi barcă şi avem responsabilitatea de a construi case pentru toţi sinistraţi în termenele stabilite”, a spus prim-ministrul. El a îndemnat autorităţile locale să nu facă promisiuni fără a se consulta, menţionând că toate promisiunile şi deciziile trebuie să aibă la bază posibilităţi reale.

Guvernul a identificat resursele necesare pentru a-i despăgubi pe cei care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor şi orice speculaţii în acest sens sunt inadmisibile.

În altă ordine de idei, premierul a cerut să fie informat permanent despre asigurarea sinistraţilor cu alimente, apă potabilă şi condiţii de cazare. Primarii localităţilor Nemţeni, Obileni, Sărăteni şi Cotul Morii au menţionat că la acest capitol n-au probleme, sinistraţii fiind asiguraţi cu cele necesare.

Totodată, s-a menţionat că unele unităţi comerciale din regiune au majorat preţul la pâine cu 25-75 de bani. Organele cu funcţii de control vor demara o investigaţie, urmând ca cei care au majorat neîntemeiat preţul la pâine să fie sancţionaţi.

La aceeaşi şedinţă, premierul a anunţat că cei care şi-au pierdut recolta în inundaţii de asemenea vor fi despăgubiţi, la fel ca şi persoanele pe ale căror terenuri vor fi construite case pentru sinistraţi. O comisie urmează să evalueze pagubele suportate de agricultori.
După şedinţă, Vlad Filat a inspectat barajul de la Nemţeni, unde se desfăşoară lucrări de reconstruire care, în câteva zile, vor fi finisate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *