Ultima oră

Premiile Pulitzer – visul de un secol al unui vizionar maghiar

 Numele premiilor este împrumutat de la Joseph Pulitzer, născut din Ungaria, dar rămas în istorie drept omul care a revoluţionat jurnalismul american. În ultimii ani ai secolului al XIX-lea şi în primii ai veacului ce a urmat, Pulitzer a dobândit un respect deosebit în breaslă, dar şi în viaţa publică americană. Numele său era pus alături de atribute profesionale ca "onestitate", "curaj jurnalistic", "fugă de senzaţional" şi "vizionarism jurnalistic".
Premiile Pulitzer – visul unui vizionar maghiar

Pulitzer a fost primul om care a propus instruirea jurnaliştilor în facultăţi de profil. În testamentul său, întocmit în 1904, Pulitzer propunea înfiinţarea premiilor care îi poartă numele. El a propus decernarea a 13 premii: patru pentru jurnalism, patru pentru literatură, unul pentru educaţie şi patru burse pentru tineri.
Dar, în acel an, Joseph Pulitzer a avut inspiraţia să menţioneze că "membrii comisiei pot suspenda sau adăuga premii, în funcţie de schimbările care vin odată cu timpul şi modifică priorităţile din societate". Vizionarul Pulitzer, care a murit în 1911, a lăsat urmaşilor două milioane de dolari, pentru a înfiinţa o şcoală superioară de jurnalistică şi a fonda o societate care să decerneze premii anuale pentru "jurnalism şi arte".

În 1912, a fost înfiinţată facultatea de jurnalistică „Columbia University”, iar, în 1917, au fost decernate primele premii Pulitzer. Astăzi, se acordă premii Pulitzer pentru jurnalism, literatură şi compoziţie muzicală. În total, 21 de categorii. 20 dintre câştigători primesc un premiu de 10.000 de dolari, iar câştigătorul categoriei "Serviciu public" este decorat cu o medalie de aur. Aceasta misiune a presei era numită de Joseph Pulitzer baza pe care trebuie să funcţioneze orice ziar sau instituţie mass-media.
Mari câştigători la Premiile Pulitzer

În 1957, John F. Kennedy primea premiul Pulitzer al categoriei "Biografie" pentru cartea "Profiles in Courage", în care prezintă faptele a opt senatori americani. Pe atunci, Kennedy, preşedinte american între 1961 şi 1963, era senator al SUA. Totuşi, acest premiu a fost îndelung contestat, deoarece au existat zvonuri, destul de bine susţinute de probe, că opera a fost scrisă de omul care compunea discursurile lui Kennedy, Theodore Sorensen.

Alături de Kennedy, pe lista câştigătorilor celebri se află nume ca Ernest Hemingway, William Faulkner sau Robert Frost. Ultimul a cucerit patru premii Pulitzer pentru poezie.
Premiile Pulitzer – categorii

Jurnalism
Serviciu public – pentru cea mai bună contribuţie jurnalistică la viaţa societăţii, prin folosirea de mijloace jurnalistice, fie că vorbim de un editorial, desene, fotografii, reportaje, anchete sau relatări. Premiul este oferit unui ziar, nu unei sau unor persoane;
Breaking News Reporting (relatare de "ştire caldă", de la un eveniment petrecut cu puţin timp în urmă sau chiar în derulare);
Anchetă;
Articol de explicaţie – se acordă pentru un articol care analizează o temă semnificativă şi complexă. Articolul trebuie să prezinte evenimente, dar şi implicaţii ale acestora în viaţa cetăţeanului;
Lucrare jurnalistică de interes local;
Lucrare jurnalistică de interes naţional;
Lucrare jurnalistică pe teme internaţionale;

Feature;
Comentariu;
Critică;
Articol de opinie – editorial;
Editorial în desen (caricaturi sau ilustraţii grafice);
Breaking News Photography (imagine de "ştire caldă", de la un eveniment consumat cu puţin timp în urmă sau chiar în derulare);
Premiul pentru Fotografie.
Literatură:
Ficţiune;
Dramaturgie;
Istoria (o carte despre istoria SUA);
Biografie şi Autobiografie;
Poezie;
Non-ficţiune.
Muzică
Premiul Pulitzer pentru Muzică – decernat celui mai promiţător debutant al anului din Statele Unite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *