Editorial

Premiile Republica

Pentru că nu ne place să stăm în formule simple, am schimbat în fiecare an numele premiului. Am avut până acum: Alexei Mateevici la debut, Pan Halippa sau Mitropolitul Dosoftei la poezie, Antioh Cantemir sau Ion Neculce la proză. Se observă deci cu ușurință că am încercat întotdeauna să răsplătim o carte bună cu o raportare la oamenii care au contat pentru cultura noastră. Anul acesta, pentru că am avut un an cu pierderi importante, am căutat în istoria mai recentă. Am găsit și cărțile care ne-au plăcut atât de mult încât le-am premiat fără rezerve.
Diplomele au fost acordate astfel: pentru debut s-a acordat premiul „Constantin Tănase" cărților: În lipsa unor lucruri importante de Victor Țvetov (Moldova), Casa de Editură Max Blecher și Carte de vizită pentru centrul orașului de Nicoleta Papp (România), Tracus Arte, 2015. Premiul pentru proză „Alexei Vakulovski" a fost acordat lui Cosmin Perța (România), pentru romanul În urmă nu mai e nimic, Polirom 2015. Premiul pentru poezie „Alexe Rău" – lui Vlad Drăgoi (România), pentru cartea de poeme Eschiva, Cartea Românească, 2015.

Premiile Republica nu vor să copleșească premiații, ci să atragă atenția cititorilor, să se știe că o carte premiată de noi e – din punctul nostru de vedere – o lectură obligatorie. Toate cele patru cărți menționate sunt o încântare, așa cum au fost și cele de anii trecuți.

Ce-i drept, mi-e și silă să vă amintesc că aceste cărți sunt foarte greu de găsit, pentru că așa cum am subliniat până acum și o voi face și în continuare, ori de câte ori se va ivi ocazia, cele mai multe cărți bune de la noi apar în România, însă ele se vor găsi totuși la Biblioteca Națională.
Am ținut să vă dau detalii despre aceste premii, fiindcă pentru prima dată am ales ca numele premiului să fie al oamenilor pe care i-am cunoscut și i-am iubit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *