Muzică

Premiul Mare al Festivalului „Nicolae Sulac” a mers în România

Gabriel Dumitru este interpretul care a reuşit să impresioneze juriul şi să-l convingă că merită să fie premiat. El provine din Piteşti şi este discipolul lui Benone Sinulescu. Ediţia din acest an a fost dedicată aniversării a 75-a de la naşterea maestrului Sulac.

A patra ediţie a Festivalului-concurs „Nicolae Sulac” şi-a desemnat câştigătorii. Anul acesta, pentru prima dată, învingătorul este un tânăr din dreapta Prutului. Gabriel Dumitru a luat Marele Premiu în valoare de 10 mii de lei şi i se oferă posibilitatea de a înregistra un CD cu Orchestra „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Premiul special al juriului i-a revenit Mariei Radu din Brăila, iar Premiul I – Lucreţiei Godea. Pe locul II s-au clasat Gheorghe Zagoreanu şi Cristina Branişte, iar cel de-al III-lea a fost ocupat de Tamara Ciobanu şi Mihaela Ojog.

Participanţii au interpretat câte două piese din repertoriul tradiţional al zonei pe care o reprezintă şi câte o doină, în acompaniamentul vestitei orchestre „Lăutarii”, cea cu care a cântat Nicolae Sulac. Aceste condiţii au nemulţumit-o însă pe fiica marelui rapsod, Doina Sulac, care ne-a relatat că din repertoriul tatălui său au fost interpretate doar trei piese. Singurul concurent care a ales o melodie de-a cântăreţului de la Sadâc a fost Iulian Coroghi, care s-a învrednicit de premiul special din partea familiei Sulac. „În ciuda faptului că festivalul este dedicat lui Nicolae Sulac, repertoriul său a fost neglijat, ceea ce mi se pare inacceptabil. Parcă a fost un fel de seară de creaţie a cuiva… Este nedrept că nu mi s-a permis la încheierea festivalului să urc pe scenă ca să spun două cuvinte în memoria tatălui meu. Cică nu a vrut regia… Aceste lucruri mi-au lăsat un gust amar”, a spus, plină de tristeţe, tânăra interpretă. Ea a adăugat că pe viitor intenţionează să organizeze festivalul împreună cu familia sa şi nu-şi va mai da consimţământul pentru aspectele care nu îi convin.

Festivalul se desfăşoară o dată la doi ani şi se află la cea de-a patra ediţie. Concursul a avut loc pe 18 decembrie în sala Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, iar Gala laureaţilor – pe 19 decembrie, în incinta Palatului Naţional. Pentru organizarea ediţiei din acest an Ministerul Culturii a acordat o sumă de 200.000 lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *