Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 17:26
Abonamente

Actualitate 27 Mai 2018, ora 13:15

Premiul Nobel pentru Literatura pe 2018 ar putea rămâne anulat și pentru anul 2019

Marime Font

 
 
 

 Premiul Nobel pentru literatura pe 2018, a carui atribuire a fost deja amanata pentru un an, ar putea sa nu fie decernat nici in 2019 din cauza unor neintelegeri in cadrul Academiei Suedeze, o institutie profund afectata de un scandal de hartuire sexuala, a anuntat vineri un reprezentant al Fundatiei Nobel, citat de AFP, scrie Agerpres.

Pentru prima data in aproape 70 de ani, Academia Suedeza a anuntat la inceputul lunii mai ca premiul Nobel pentru literatura nu va fi decernat in acest an, dupa scandalul #MeToo care a afectat si aceasta institutie de prestigiu.

„Premiul Nobel 2018 pentru literatura va fi desemnat si anuntat in acelasi timp cu laureatul din 2019", a anuntat la inceputul lunii mai Academia Suedeza.Insa Lars Heikensten, directorul Fundatiei Nobel, care administreaza aspectele financiare ale premiilor Nobel, conform testamentului lui Alfred Nobel, a declarat ca premiul Nobel pentru literatura va fi atribuit "atunci cand Academia Suedeza isi va recupera increderea (de care se bucura aceasta institutie, n.r.) sau va fi pe cale sa o recupereze intr-un grad suficient de mare".

„Acest lucru inseamna ca nu exista o data limita pentru 2019", a precizat el pentru postul public radiofonic din Suedia.

Academia Suedeza a fost cuprinsa intr-un scandal urias dupa ce cotidianul suedez Dagens Nyheter a publicat, dupa aparitia miscarii #MeToo, un set de marturii facute de 18 femei care afirmau ca au fost violate, agresate sexual si hartuite de o personalitate influenta care are legaturi profesionale cu institutia suedeza.

Academia a rupt de atunci orice contact cu persoana vizata de acele dezvaluiri, un barbat francez, casatorit cu academiciana Katarina Frostenson, care si-a anuntat intre timp retragerea din cadrul institutiei.

Dezacordurile din randul academiei, referitoare la modul in care aceasta criza trebuie sa fie gestionata, au generat disensiuni grave intre cei 18 membri ai ei, dintre care multi au demisionat, inclusiv secretarul permanent in exercitiu, Sara Danius.

Academia Suedeza numara in prezent in randurile sale doar 10 membri activi, in contextul in care statutul ei stipuleaza faptul ca cel putin 12 dintre cei 18 membri sunt necesari pentru alegerea unor noi academicieni.

Sursa: Agerpres.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md