Actualitate

Premiul Nobel pentru pace pe 2014: pakistaneza Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014 a fost atribuit pakistanezei Malala Yousafzai (17 ani) şi indianului Kailash Satyarthi (60 de ani), "pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor şi tinerilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie", a anunţat Comitetul Nobel norvegian.

Malala Yousafzai a primit distincţia "pentru lupta sa eroică, prin care a devenit un simbol al dreptului tinerelor la educaţie".

Kailash Satyarthi "a dat dovadă de curaj, conducând demonstraţiile paşnice împotriva exploatării copiilor în scopuri financiare".

"Copiii trebuie să meargă la şcoală şi nu să fie exploataţi financiar", potrivit preşedintelui Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Malala Yousafzai era una dintre favoritele câştigării premiului Nobel pentru pace pe 2014.

Cine este Malala?

Pakistaneza Malala Yousafzai este o militantă pentru dreptul femeilor la educaţie şi a devenit un simbol mondial al luptei împotriva extremismului, după ce a supravieţuit unui atac al talibanilor, potrivit AFP, preluată de Mediafax.

Pe 9 octombrie 2012, islamiştii au pătruns într-un autobuz şcolar, în localitatea Mingora, din Valea Swat, în nord-vestul Pakistanului, iar unul dintre ei a întrebat: "Cine este Malala?". Tânăra a fost împuşcată apoi în cap. Aflată între viaţă şi moarte, adolescenta a fost transferată într-un spital din Birmingham, în Marea Britanie, unde după şase zile şi-a recăpătat cunoştinţa.

Tânăra locuieşte în prezent în Birmingham, în centrul Angliei, iar vineri se afla la şcoală când s-a anunţat că a câştigat Premiul Nobel pentru Pace.

Malala a participat la numeroase conferinţe internaţionale, unde a pledat pentru pace şi educaţia copiilor, cerând liderilor lumii "să trimită cărţi, nu arme" în ţările defavorizate.

Cine este Kailash Satyarthi?

Indianul Kailash Satyarthi apreciază că această distincţie reprezintă o "recunoaştere" a "luptei în favoarea drepturilor copiilor". "Mulţumesc Comitetului Nobel pentru această recunoaştere a disperării milioanelor de copii care suferă", afirmă laureatul Premiului Nobel pentru Pace, potrivit agenţiei Press Trust of India. "Onoarea aparţine tuturor cetăţenilor Indiei. Îmi voi continua activitatea pentru binele copiilor", spune el.

Kailash Satyarthi depune eforturi de peste 30 de ani pentru a opri exploatarea a zeci de mii de copii din India. De formare inginer electronist, Satyarthi a fondat Mişcarea pentru Salvarea Copilăriei, în anul 1980.

El şi-a început activitatea organizând descinderi la uzine şi ateliere din India, pentru a elibera familii întregi ţinute în sclavie pentru împrumuturi luate de la oameni de afaceri locali. Satyarthi este preşedintele Marşului Global împotriva Exploatării Copiilor, o mişcare formată din circa două mii de asociaţii sindicale din 140 de ţări.

Ultimii zece câştigători ai Nobelului pentru pace

2014 – Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi, "pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor şi tinerilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie".

2013 – OIAC, însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian.

2012 – UE, pentru contribuţia sa la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.

2011 – Preşedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activista Leymah Roberta Gbowee (Liberia) şi activista yemenită Tawakul Karman.

2010 – Disidentul chinez Liu Xiaobo, pentru eforturile sale îndelungate şi nonviolente în favoarea drepturilor omului în China.

2009 – Preşedintele american, Barack Obama, pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare".

2008 – Fostul preşedinte finlandez, Martti Ahtisaari, pentru misiunile sale de mediere în întreaga lume.

2007 – Fostul vicepreşedinte american, Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei.

2006 – Muhammad Yunus şi Banca Grameen din Bangladesh, pentru activităţi destinate combaterii sărăciei.

2005 – Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi directorul instituţiei, Mohamed ElBaradei.

Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *