Integrare Europeană

Premiul Saharov 2009: onoruri pentru libertatea de gndire

Marti au fost desemnati cei trei finalisti pentru Premiul Saharov de anul acesta. Premiul Parlamentului European pentru libertatea de gandire va fi decernat la 16 decembrie, dupa ce castigatorul va fi ales la 22 octombrie. In afara titlului, castigatorul mai primeste si suma de 50.000 de euro.

Cei trei finalisti au fost alesi dintr-o lista de zece candidati, in cadrul unei reuniuni comune a comisiilor pentru afaceri externe si dezvoltare. Doctorul Izzeldin Abuelaish este un ginecolog palestinian din Fasia Gaza, care lucreaza de ambele parti ale frontierei, in Israel si Palestina. In ianuarie 2009, cele trei fiice ale sale au murit in timpul unui raid israelian asupra Fasiei Gaza.

In memoria lor, dr. Izzeldin Abuelaish intentioneaza sa creeze un fond international care va viza in special dezvoltarea educatiei femeilor si fetelor din Gaza si de peste tot din lume. In ciuda acestei drame personale, doctorul continua sa militeze pentru pacea intre popoarele israelian si palestinian si construieste permanent punti intre cele doua comunitati destramate de razboaie si de confruntari violente.

Ziarist si scriitor suedez originar din Eritreea, Dawit Isaak este prizonier politic din 2001. Impreuna cu alti noua jurnalisti eminenti din presa libera si 15 politicieni cerand reforme democratice si o examinare atenta, obiectiva, a evenimentelor ce au dus la razboiul dintre Eritreea si Etiopia, Dawit Isaak a fost arestat si acuzat de tradare. Intr-o rezolutie, Parlamentul European si-a exprimat profunda ingrijorare in legatura cu faptul ca Dawit Isaak a fost inchis fara sa fi fost judecat si a cerut eliberarea imediata a acestuia.

Al treilea finalist este reprezentat de Memorial (Ludmila Alexeieva, Oleg Orlov si Serghei Kovalev in numele organizatiei „Memorial” si al altor aparatori ai drepturilor omului din Rusia). Organizatia, care a luat fiinta in cinstea victimelor represiunilor staliniste si al carei prim lider a fost Andrei Saharov, promoveaza drepturile fundamentale in Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Tadjikistan, Moldova si Ucraina. In propunerea de nominalizare a organizatiei se arata ca „Memorial promoveaza adevarul despre represiunea politica a URSS si lupta impotriva incalcarilor drepturilor omului care au loc in prezent in statele post-sovietice, pentru a asigura viitorul lor democratic”.

Premiul Saharov, in onoarea fizicianului rus, castigator al Premiului Nobel pentru Pace, a fost instituit in 1988 si este acordat indivizilor sau organizatiilor care lupta pentru respectarea drepturilor omului, a libertatilor fundamentale si impotriva oprimarii si nedreptatii. Anul acesta, decernarea premiului coincide cu 20 de ani de la moartea lui Andrei Saharov.

Dupa presa internationala

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *