Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Bună Dimineața 26 August 2017, ora 06:49    Din editia print

Marime Font

Preoții nu au nevoie de persoanele cu dizabilități

96,8 la sută din cetățenii Republicii Moldova s-au declarat creștini ortodocși, cel puțin așa era în 2014, la ultimul recensământ. 

Această cifră reprezintă majoritatea populației RM, căci aproape toți moldovenii cred în Dumnezeu, toți cred în aceeași biserică și o mare parte din acești toți merg în lăcașurile sfinte. Bisericile sunt menite pentru ca fiecare enoriaș să își găsească liniștea, pocăința, unde un duhovnic să le tălmăcească vorbele sfinte sau pur și simplu să se regăsească pe sine. Aceste lăcașe sunt îngrijite de către preoți, ei sunt responsabili de casa Domnului pe pământ.

Vreau să vorbesc despre cum au ei au grijă de oamenii care intră pe poarta acestui locaș, dar nu pot intra și pe ușa lui.În Moldova sunt 13,6 mii persoane cu dizabilităţi ale aparatului locomotor, persoane cărora le vine greu să se deplaseze, dintre aceste peste 13 mii - aproape patru mii se află în scaunul cu rotile, oameni care au aceleași drepturi ca cei care merg pe picioare, oameni care la fel au necesitatea de a merge la Biserică. Însă, nu o pot face din simplu motiv că aproape nici un locaș sfânt de la noi, nu are amenajată o rampă pentru cărucior. Spun aproape, pentru că nu pot fi sigură că nu există în Moldova o biserică unde activează un preot care nu se gândește doar la buzunar, dar se gândește și la oameni. Un preot care are grijă ca fiecare să poată intra în casa Domnului.

Am fost recent la Mânăstirea Căpriana, un loc sfânt, dar și un renumit punct turistic de pe harta țării noastre. Un loc unde iubește să se roage și președintele Dodon. Această frumoasă Mănăstire are o ogradă foarte mare și ca să ajungi la edificiul principal trebuie mai întâi să urci zeci de trepte, scări care desigur, nu sunt accesibile persoanelor în cărucior.

Am fost și la Mânăstirea Saharna, care la fel nu poate primi la rugăciune persoane în cărucior. Catedrala Mitropolitană din Chișinău, loc unde vin enoriași din toate colțurile țării, turiști din zeci de țări, demnitari de la noi cât și din străinătate, nici ea nu are o rampă, nici în ea nu pot să se roage persoanele cu dizabilități.

Mă întreb eu, oare de ce e atât de greu să pui o rampă care va servi și mamelor cu copii mici care vin la biserică ? Nu se găsesc bani pentru două bucăți de fier? Nu se găsește un creștin cu inimă bună care să le doneze?

Eu cred că la sigur s-ar găsi, însă preoților asta nu le trebuie, ei au nevoie de buzunare pline gata să fie golite. Ce poate să le ofere acești oameni?

Așa cum găsesc bani pentru straie noi, bijuterii noi, mașini noi și case noi,  așa s-ar găsi bani și pentru rampe. Este necesar doar să dorească. Însă, până atunci dreptul persoanelor ce se află în scaun cu rotile, de a avea acces în biserică, este încălcat.

Am aflat că Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Molodva „Abilități Europene Fără Limite„ în frunte cu Irina Revin, că vrea să dea Mitropolia în judecată pentru acest fapt. Sper că vor câștiga și casa Domnului va fi accesibilă pentru toți. Pentru că altfel, acest drept nu va fi respectat. Nu putem să așteptăm ca preoții să facă ceea ce trebuie de fapt, chiar dacă nu e în interesul lor, ci în interesul Domnului. De fapt, ei  demult nu mai țin cont de obligațiile lor față de El.


 

Un articol de: Irina Tabaranu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md