Astăzi 25 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 18:10
Abonamente

Actualitate 26 Mai 2017, ora 10:31

Preoțimea a sfințit homosexualii la marșul pentru drepturile omului

Marime Font

Duminica trecută, Chișinăul nu a văzut atâtea evenimente desfășurate concomitent de foarte mult timp. Au avut loc Festivalul Tânărului Meșteșugar, Festivalul „Mai dulce”, protest împotriva celor 42 de zile de vacanță pentru grădinițe, și Festivalul Familiei organizat de președintele țării. Însă, cel care a pus pe jar orașul și o bună parte din cele 96,8 la sută din populația ortodoxă a Republicii Moldova (conform Recensământului 2014), a fost Marșul „Fără Frică”, organizat de comunitatea LGBT.

„Să nu învingă minoritățile…”

Spre amiaza zilei de duminică, în fața monumentului domnitorului Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului, avea loc rugăciunea de ziua Sfântului Ioan Bogoslovul. Cu această ocazie, creștinii au decis să-și manifeste dezacordul față de Marșul „Fără Frică” ce urma să aibă loc la ora 12:00 la câteva străzi depărtare. Scopul evenimentului a fost sensibilizarea oamenilor privind drepturile persoanelor LGBT din Republica Moldova, prin iniţierea discuţiilor despre frică, sentiment ce uneşte toţi locuitorii ţării noastre.

Loading...


Cu pancarte „Moldova – țară ortodoxă”, „Nu propagandei homosexuale”, smerită, toată lumea asculta acatistul. „Se citește acatistul. Ascultați până la urmă și nu ne încurcați”, îmi reproșează o femeie cu batic pe cap, atunci când am întrebat-o despre ce se întâmpla la acel moment. „Acatistul merge!”, mi se face observație, cu un ușor dispreț în voce.

„Vrem să apărăm credința. Noi nu dorim să ne îmbogățim cu gay, cu parade. Azi este ziua familiei și vrem să o sărbătorim cu familii frumoase, fără democrație americană. Noi suntem de acord cu regulile din Europa, respectăm curățenia și tot ce au ei bun, dar fără America. Că ea ne aduce războaie și distrugeri de țări”, a declarat Ion, prezent la rugăciune, fiind sigur că vinovată de marșul homosexualilor este conducerea americană.

Mai departe de cele sfinte, pe scaunele de piatră lipite de gardul ce desparte parcul și monumentul, stăteau femeile tinere cu puradeii lor.
„- Facem drumul pentru minorități… adică, să nu învingă ei.
- Ce să nu învingă?
- Să nu fie minoritățile. Facem drumul familiei, pentru copii. Să aibă mamă și tată, să nu fie cum sunt ei – bărbat cu bărbat, femeie cu femeie. Învățăm copiii să meargă după legea lui Dumnezeu, cu credința noastră”, explică Mariana, mamă a trei copii prezentă la manifestație.

Oamenii prezenți la „protestul religios” spun că vor să apere valorile morale, ortodoxe. „Noi suntem pentru țara aceasta, pentru pământul acesta. Nu vrem să fim pedepsiți, nu vrem să tolerăm păcatul. Păcatul acesta… a sodomiților”, a declarat Lilia, una dintre evlavioși.

La sfârșitul slujbei, un preot a recomandat oamenilor să se abțină de a lua parte la marșul homosexualilor și să nu se murdărească. „Suntem în fața lui Ștefan cel Mare cu ocazia evenimentelor triste care au devenit o tradiție să mărșăluiască și să propovăduiască păcatul, fărădelegea. Dacă nu au putut cei cu putere și avere să răstoarne ceva, să se știe că se va răsturna acum. Dacă ei vor îndrăzni să mărșăluiască, noi vom întreprinde tot ce este în posibilitatea noastră. Hristos a Înviat!”, a îndemnat preotul la microfon, adresându-se către enoriașii veniți din satele Dobrogea și Răciula, dar și din alte localități.Ei nu se pot căsători și nu pot adopta copii

După un cordon de câteva linii de polițiști, pe strada București din Capitală, s-au adunat militanții pentru drepturile omului la Marșul „Fără Frică”. Îmbrăcați în tricouri albe, cu flori în mână au pornit, liniștiți și binevoitori, spre strada Maria Cebotari din Capitală, punctul final al marșului. Reprezentanții minorităților sexuale, dar și alți oameni care nu fac parte din acest grup, au mers în semn de solidaritate și au cerut egalitate pentru toți cetățenii.

„Acest marș este împotriva fricilor, este unul de solidaritate. Toată lumea care are frici și vrea să treacă peste ele a fost chemată să mergem în marș împotriva fricilor noastre care ne dezbină și fac o societate mai puțin sigură pentru cetățeni”, a declarat Angelica Frolov, coordonator de program la Centrul GENDERDOC-M, pentru ziarul TIMPUL.

Reprezentanta minorităților sexuale a mărturisit că mulți dintre cei veniți la manifestație au simțit, în așa mod, că au fost acceptați de societate. „Un tânăr gay plângea în hohote, pentru că e prima dată în viață când și-a declarat public orientarea homosexuală. O tânără lesbiană, în sfârșit, a ieșit din starea depresivă, simțind că este multă lume care o susține și acceptă. O altă lesbiană, prima dată, și-a putut cuprinde iubita public. Câțiva părinți, în sfârșit, au putut declara public că își iubesc copiii homosexuali”, a declarat Angelica Frolov.

Cristian este un tânăr heterosexual. A venit și anul acesta pentru a-și exprima solidaritatea față de cei cu mai puțină influență politică și putere. „Eu am învățat că pe cei obijduiți și fără putere trebuie să-i apăr. Obijduiți sunt cei care nu le sunt respectate drepturile. Eu pot să mă căsătoresc cu persoana pe care o iubesc, dar mulți participanți de aici, nu au același drept. Eu pot să adaptez un copil, iar ei, din păcate, nu pot. Asta este la nivel legislativ, și la nivel de retorică, este la fel de urât. Dacă observați, oamenii comentează urât. Spun că „trebuie arși pe rug, izolați pe insulă”, chiar dacă sunt creștini cu toții. Mi-a fost frică anul trecut, indiferent ce se scria pe maiou. Chiar și acum îmi este frică, am pielea de găină”, a relatat Cristian, participant la Marșul „Fără Frică”.La intersecția străzilor Vasile Alecsandri și București din Capitală, aștepta un alt cordon de polițiști. După ei se zăreau cruci, icoane, baticuri și capete cu ochelari negri de soare. De după polițiști se cânta bisericește „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând…”, fiind întrerupt periodic cu „vrem să fiți normali, nu homosexuali”.

După cordonul de polițiști erau credincioșii care s-au rugat anterior în fața monumentului Ștefan cel Mare, dar și câțiva reprezentanți ai Mișcării Național-Creștine Noua Dreapta. Au blocat strada în așa mod, încât participanții marșului au fost nevoiți să pună punct manifestației și să plece în autobuzele polițiștilor. Totuși, enoriașii nu au scăpat ocazia de a arunca cu ouă și de a „aghesmui” polițiștii și jurnaliștii rămași.

Igor Dodon, ne-președintele poporului

În timp ce avea loc Marșul „Fără Frică” și protestul credincioșilor, în Piața Marii Adunări Naționale se desfășura Festivalul Familiei organizat de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru susținerea și promovarea valorilor familiei tradiționale. „Nu este primul an când organizăm Festivalul Familiei. Eu sunt categoric împotriva marșurilor minorităților sexuale, sunt categoric împotriva înregistrării acestor minorități în RM. Eu sunt pentru tradițiile noastre, pentru familiile tradiționale, pentru credința ortodoxă. De aceea, condamn acest marș și este regretabil că aceste acțiuni sunt susținute de unii din actuala guvernare și unele ambasade”, a declarat Igor Dodon, menționând că nu este președintele gay-ilor, chiar dacă a promis anterior că va fi președintele tuturor.

Asociația Promo-LEX a reacționat la declarațiile homofobe făcute de către președinte. „Ne îngrijorează faptul că președintele Republicii Moldova promovează mesaje care contravin Constituției Republicii Moldova, pe care este obligat să o apere și să o respecte. Or, una din îndatoririle președintelui ar fi să consolideze societatea pentru a evita conflictele, iar atunci când acestea apar să le medieze în așa fel, încât drepturile tuturor să fie respectate”, a comunicat reprezentanții asociației.

De asemenea, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova au afirmat că pledează pentru toate drepturile omului, pentru toată lumea. „Noile Obiective pentru Dezvoltare Durabilă, aprobate de toate țările lumii, tind să nu lase pe nimeni în urmă. Echipa de țară a ONU Moldova susține cu fermitate dreptul tuturor, inclusiv al minorităților, de a se întruni în mod liber și de a organiza marșuri de solidaritate. În spiritul solidarității și nediscriminării, echipa a participat la marș”.


Potrivit unui studiu sociologic efectuat de Fundația Soros în anul 2011, doar patru la sută acceptă ca un membru al familiei să se căsătorească cu un homosexual și 14 la sută acceptă să aibă în calitate de vecin un homosexual. 77 la sută consideră că homosexualilor ar trebui să li se interzică să înfieze copii.

Conform unui sondaj sociologic elaborat în anul 2014 de Institutul de politici publice, 13,8 la sută din oameni ar accepta persoanele LGBT să trăiască în localitatea lor, 7,3 la sută ar accepta să le fie prieten și numai patru la sută ar accepta să facă parte din familia lor.


VOX

Irina Prodan, studentă la UTM
Trebuie să înțelegem că nu putem ignora minoritățile sexuale dacă dorim să pășim pe calea europeană. Sunt creștină ortodoxă, dar dacă aceste persoane au ieșit în stradă pentru a-și manifesta drepturile, de ce ar trebui să aruncăm cu pietre în ei? Oare nu sunt și ei oameni ca noi toți? Ar fi mai lesne dacă preoții îi sfințeau pe deputații care fură zi de zi. Acolo stau dracii împielițați. În Biblie scrie: „Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra”. Eu nu-i înțeleg, dar cert este că n-au fost tratați deloc creștinește.

Alina Andronic, membră a grupului LGBT
„Fără Frică” a fost organizat pentru a spori vizibilitatea persoanelor care sunt parte a comunității LGBT. De fapt, chiar și la nivel de stat există numeroase probleme, luând în considerare, că actualul președinte e și el homofob. Astfel, oamenii care fac parte din această comunitate (sau care îi susțin) suferă în cele mai multe cazuri, deoarece nu le sunt respectate drepturile de bază. Ei sunt deseori supuși agresiunilor verbale și fizice și, în consecință, încearcă să ascundă faptul că sunt diferiți de ceilalți.

Oleg Brega, activist civic
Marșul e necesar pentru a accentua că drepturile persoanelor LGBT sunt uneori încălcate. Organele de stat, politicienii și cetățenii de rând trebuie să-și revizuiască atitudinea. Ieșim în spațiul public ca să ne arătăm suportul și revolta. Sunt îngrijorat că reprezentanții forțelor de ordine, în fiecare an, întrerup înainte de timp marșul diversității și evacuează cu autobuze manifestanții pașnici, în loc să intervină hotărât pentru a potoli violența contramanifestanților, pentru a elibera traseul, pentru a impune legea. Noi, cei și cele care am participat la marș, avem dreptul fundamental de a ne exprima, asocia și întruni pașnic. Anul acesta eram chiar cu flori în mână, nu afișam lozinci, nu scandam nimic. Cu toate acestea, am fost înconjurați de poliție. Statul, deci, încurajează un astfel de comportament abuziv, violent, care limitează drepturile fundamentale ale altora.

Preotul Mihail
Homosexualismul este un păcat. Bărbatul şi femeia au fost creaţi cu tendinţă înnăscută de a manifesta atracţie faţă de sexul opus, însă diavolul îl face pe om să aibă înclinații spre homosexualitate, la fel cum am avea orice altă înclinație spre păcat din Sfânta Scriptură. Biserica Ortodoxă nu va tolera astfel de prihăniri. Din această cauză Dumnezeu a spulberat de pe fața pământului ținuturi întregi. Amintiți-vă de Sodoma și Gomora, două orașe mari, unde nu s-a găsit niciun om nedesfrânat. Cu toții suntem egali în fața lui Dumnezeu, dar asta nu înseamnă că avem dreptul să promovăm păcatul. Îngăduirea manifestațiilor de acest gen denotă moartea oricărei societăți cu toate obiceiurile și tradițiile caracteristice.

Anastasia Danilova, organizatoare a marșului 
Mesajul principal al marșului „Fără Frică” constă în cuvântul „solidaritate” și este o manifestație pentru egalitate în drepturi, organizarea acesteia fiind un drept firesc. La marș au participat oamenii, care conștientizează că dacă astăzi cineva îi lipsește de dreptul la libera exprimare, atunci mâine pot fi subminate și alte drepturi și niciodată nu știi când aceasta te poate afecta anume pe tine, precum și astăzi persoanele LGBT au fost lipsite de libertatea și dreptul de a se întruni.

Ecaterina Sârbu, pensionară
Eu nu cunosc de ce a fost organizat acest marș, dar știu la sigur că este un păcat mare să faci ceea ce fac ei. Am ieșit în stradă ca să-mi apăr religia, creștinismul țării de astfel de influențe negative. Să fii nu ca toți cei din jur nu este un prilej de mândrie și nu trebuie să se strige despre asta în centrul orașului. Nu vreau ca nepoții mei să afle despre acest fenomen urât.

Natalia Ungureanu, psiholog
„Fără Frică” a fost organizat, în special, pentru minoritățile sexuale. Cu părere de rău, până și acum ei nu-și pot găsi locul cuvenit în societatea noastră, fiind adesea intimidați și tratați cu vehemență. Din această cauză, mulţi dintre ei îşi ascund această orientare pentru că se tem de represiunea societăţii. Marșul „Fără Frică” ne-a demonstrat aceste lucruri. Cred că în timpul apropiat, dar și în următorii câțiva ani, situația va rămâne aceeași. Repulsia dată pleacă din educația sovietică, pe care a primit-o majoritatea cetățenilor. Apoi, este și frica pe care o au, în general, oamenii faţă de tot ceea ce este diferit. Din perspectiva aceasta, societatea noastră evoluează foarte lent. Până când lumea nu va începe să perceapă această atracție pentru același sex ca un fenomen absolut natural, minoritățile sexuale din Moldova vor continua să sufere din cauza subminării drepturilor pe care le au, asemeni oricărui alt cetățean.

Autor Vox: Diana Popa, stagiară

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 18:10

La furat slogane

La furat slogane

 Actul de însușire a unor lucruri care nu-ți aparțin este unul condamnabil sub toate formele și trebuie tratat de cele mai multe ori cu Codul Penal pe masă. Asta, cînd e vorba de un sac cu bani sau de un cal, sau de un autoturism, sau de… orice altceva.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Datorită acestei involuții, limbajul sociologic și politologic anglo-saxon a dat naștere relativ recent unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 25 Septembrie 2020, ora: 14:50

Prognoza METEO pentru luna octombrie. Când loveşte frigul

Prognoza METEO pentru luna octombrie. Când loveşte frigul

Pentru astăzi, meteorologii anunță cer parțial acoperit de nori și maxime termice ale aerului de +23..+26 de grade Celsius în nord, +24..+27 grade în centru și +25..+28 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)