Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:06
Abonamente

Interviu 13 Aprilie 2012, ora 07:28

Preotul Andrei Rusu: „Politicienii slujesc diavolului atunci când mint”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Pe părintele Andrei Rusu de la Biserica „Sf. Dumitru” din Chişinău îl cunosc de pe când era jurnalist la „Antena C” şi a făcut parte din echipa de foc a jurnaliştilor de acolo, care s-a opus cu vehemenţă preluării ilegale a postului de radio de către partidul lui Voronin. 

L-am ales pentru acest interviu ca pe o voce tânără, dar bine auzită, a Bisericii noastre, precum şi ca pe un preot-exemplu: cumpătat, inteligent, veşnic vesel şi - cel mai important - întotdeauna sincer.

- Părinte Andrei, unii reprezentanţi ai societăţii civile v-ar condamna că v-aţi lăsat de jurnalism şi aţi devenit preot. De ce aţi făcut-o?
- Sunt în Biserică de la vârsta de patru ani şi visul vieţii mele a fost să devin preot. De aceea am făcut mai întâi Teologia şi apoi Istoria. Niciodată nu m-am gândit că voi lucra la radio. A fost mai degrabă o întâmplare - m-a adus acolo soţia mea, jurnalista Alina Grigoraş. Am descoperit în acest mediu mulţi oameni buni şi frumoşi, dar nu m-am regăsit în a face interviuri şi în a alerga pe la evenimente. Şi astăzi, după aproape zece ani de preoţie, nu mă revăd decât în Biserică.

„Protestul nostru este cel al rugăciunii”

- În 2006, când echipa din care făceaţi parte a anunţat greva foamei, refuzând să se predea comuniştilor, v-a fost mai lesne să vă abţineţi de la mâncare, fiind deprins cu postul?
- Pe atunci, eram deja hirotonit diacon şi nu aveam dreptul să intru în greva foamei, care duce spre sinucidere. Biserica nu cade în deznădejde. Oricum, am fost împreună cu colegii mei. Şi azi, când ne întâlnim, ne amintim cu un fel de nostalgie despre „Antena C” a noastră, care s-a reanimat prin „Radio Chişinău”. Aici, îmi ascult cu plăcere foştii colegi: Mariana Vasilache, Vitalie Batâr, Emilia Gheţu şi alţii. Dumnezeu să-l ierte pe dl Ion Enache, căruia i-am purtat tot respectul pentru că a susţinut cel mai dârz emisiunile religioase, dar şi pentru că-mi explica cu toată blândeţea cum să repar unele gafe pe care eu, nefiind jurnalist profesionist, le mai făceam.

Loading...


- Dacă creştinii n-au dreptul să facă greva foamei, cum pot să protesteze ei contra nedreptăţilor comise de autorităţi?
- Prin rugăciune. Protestul nostru este cel al rugăciunii, care se face în Biserică. Nicidecum în stradă, strigând „Jos Filat!” sau „Sus Filat!”. În biserică avem nădejdea vieţii acesteia şi a celei viitoare, pe care nu le putem despărţi. Este o viaţă unică şi ea, trăită în Hristos, este veşnică.

- Totuşi, când te rogi în biserică, Filat nu te aude. Nici Lupu...
- Avem în Biserică o rugăciune specială şi pentru Filat, şi pentru Lupu. La fiecare ectenie, ne rugăm pentru „de Dumnezeu păzită ţara noastră, stăpânirea, oastea şi poporul ei”. Şi îl rugăm pe Dumnezeu să le trimită gânduri bune, ca să ne conducă cu destoinicie ţara.

„Societatea noastră, inclusiv politicienii, s-a pervertit”

- De ce demnitari noştri vin la Biserică, de regulă, doar atunci când se află la guvernare?
- Nu ştiu ce e în mintea lor. De-aş veni cu ipoteze, mă tem să nu supăr pe cineva. Dacă unii dintre ei intră în biserică numai atunci când văd maşina televiziunii la intrare, Dumnezeu să-i judece. Eu sper că ei vin nu din considerente electorale sau pentru a-şi face PR politic, fiindcă ar părea prea deocheaţi. Cred că ei îi promit lui Dumnezeu că, de-şi vor păstra puterea, vor face tot posibilul pentru acest popor. Eu vreau să gândesc pozitiv.

- Părinte, toate campaniile electorale reprezintă un act de minciună faţă de cetăţeni. Biserica condamnă sau acceptă o astfel de minciună?
- Tatăl minciunii este diavolul şi minciuna este un păcat.

- Adică, politicienii noştri slujesc diavolului?
- Dacă spun minciuni, sigur că da. Machiavelismul pare a fi o virtute astăzi şi nicidecum un păcat, pentru că societatea noastră, inclusiv politicienii, s-a pervertit. Lucrul acesta se face observat de la finele sec. XIX. Eu, în puţina mea viaţă, am încercat să fiu cât mai departe de politicieni. Slujirea preotului este în Biserică, unde face politica lui Hristos.

- Mark Tkaciuk spunea că el şi PCRM au planuri pe viitor împreună cu Biserica Ortodoxă. Despre ce poate fi vorba?
- Nu văd ce ar putea face împreună comuniştii cu Biserica… Poate că este o declaraţie politică, dar este una distrugătoare. Ea însăşi reprezintă un plan de distrugere a Bisericii.

„Aducerea Focului Haric nu este o tradiţie, ci o modă”

- În acest an, aducerea Focului Haric de la Ierusalim va fi sponsorizată de premierul Filat. Aflând despre aceasta, Constantin Tănase a scris şi un editorial: „Cântă babele-n grădină / Filat ne-a adus lumină”. Dvs. v-aţi bucurat când aţi aflat noutatea?
- (Râde) Aducerea Focului Haric în RM nu este tradiţie, ci o modă nouă. A fost pornită, dacă nu greşesc, de Partidul Comuniştilor. Poate că ei au vrut să facă un cadou ţării, dar ar fi procedat mai corect dacă, din aceşti bani, ar fi făcut, de Înviere, bucurie caselor de copii, azilurilor de bătrâni, pensionarilor şi gropilor de stradă. Nu m-a interesat niciodată faptul că în RM este adus Focul Sfânt, pentru că noi aprindem la începutul Postului Mare candela pe Sfântul Pristol din altar. Pristolul simbolizează Mormântul Mântuitorului. Iar în Noaptea Învierii, preotul aprinde lumânarea de la candeluţa care arde necontenit pe parcursul Postului şi iese în faţa credincioşilor, zicându-le: „Veniţi de luaţi Lumină!”. Aici începe Învierea lui Hristos.

- Ateii v-ar reproşa că Focul se aduce pentru a atrage mai mulţi oameni la biserică şi pentru a îmbogăţi preoţii...
- Lumea nu vine la biserică pentru Focul Sacru şi nici nu prea pricepe ce-i cu el. Întrebaţi oamenii în stradă şi vă veţi convinge. Iar cei deranjaţi de banii lăsaţi în biserică, să vină şi să ceară de la preot darea de seamă şi el va explica cum a cheltuit orice bănuţ. Dacă nu are ce să răspundă, faceţi ca Apostolul Pavel: „Preotul care cere bani de la voi să fie aruncat cu pietre”. Faceţi şi voi aşa. Nu vă fie teamă, nici ruşine. Din păcate, cer explicaţii doar cei care n-au lăsat în viaţa lor un bănuţ în biserică.


„Poate că e bine că presa nu doarme şi-i responsabilizează pe preoţi”

- Care, în opinia dvs., ar trebui să fie atitudinea presei faţă de Biserică? Este ea corectă astăzi?
- Din păcate, jurnaliştii noştri nu au nici cele mai elementare cunoştinţe teologice. Ei nu cunosc nici măcar noţiunile şi se tot încurcă, fac confuzii. Mai mult, munca jurnaliştilor trebuie să fie sinceră şi fiecare să respecte cap-coadă Codul Deontologic.

- De ce mass-media lovesc astăzi în Biserică precum o făcea pe vremea sovietică?
- Poate chiar şi mai tare loveşte…

- Se spune că sunteţi burduhoşi, bogaţi, curvari, beţivi, că aveţi maşini luxoase. Nu-i adevărat?
- Sfântul Ioan Gură de Aur, în tratatul despre preoţie, spune că preotul trebuie să se afle la o asemenea înălţime, încât să se deosebească de creştinii simpli, aşa cum se deosebesc oamenii de rând de dobitoace. De nu este aşa, să nu ceară explicaţii de la alţii. Poate că e bine că presa nu doarme, căci îi responsabilizează pe preoţi. Într-adevăr, unii dintre ei s-au transformat, din păcate, în mici sau mari burghezi. Şi dacă sunt văzuţi burduhoşi sau în maşini luxoase e o problemă, fiindcă lumea trăieşte într-o sărăcie lucie. Chiar dacă banii nu-ţi provin din Biserică şi ţi-i trimite soacra de pe Lună, cheltuieşte-i cu măsură. Cei din jurul tău trebuie să se simtă bine alături de tine. Preoţia s-a transformat în una clericală şi a devenit o castă superioară celor simpli. Însă nu asta este preoţia lui Hristos. Istoria ne arată că creştinismul evoluează pozitiv doar în timp de prigoană, când cei aleşi îşi asumă jertfa. Aşa cum a fost tatăl tău, părintele Gherasim, care şi-a asumat chinurile cu responsabilitate, având demnitate preoţească. Poate că o parte din vină ni se trage din anii ’90, când lumea era însetată de Dumnezeu. De-am fi avut atunci preoţi capabili să-şi asume harul, poate că Biserica ar fi avut o influenţă pozitivă în societate. Din păcate, confraţii noştri - mă refer şi la mine - n-au ştiut să modereze această emancipare duhovnicească şi lumea s-a dezamăgit. Îmi asum şi eu responsabilitatea pentru faptul că suntem astăzi ponegriţi. Dar încă nu e târziu să redevenim, prin jertfire, preoţimea lui Hristos. Oamenii vor sinceritate, Hristos este sincer şi noi trebuie să promovăm acest sentiment. Atunci şi lumea va fi sinceră faţă de Biserică.

„Unii preoţi trăiesc la limita sărăciei, cel mult 7% trăiesc în lux”

- Dvs. ce fel de maşină aveţi?
- N-am maşină, nici nu-i simt necesitatea, circul cu transportul urban. Cresc trei copii şi mă descurc, slavă Domnului. Nu suntem o familie bogată nici pe departe, dar pentru un trai decent ne ajung bani. Preotul nu poate fi la nivelul boschetarilor, dar nici la cel al boierilor. Trebuie să fie un model de gospodar pentru cei de jos şi un model de milostenie pentru cei de sus.

- Şi scutirea Bisericii de impozite trezeşte dubii în societate…
- Preoţii nu au nicio facilitate de la stat. Ei îşi procură singuri poliţele medicale, nu sunt pensionaţi, nu au concedii medicale. Unii, de la ţară, trăiesc la limita sărăciei, muncesc pământul pentru a se întreţine şi sunt nevoiţi să plece peste hotare. Poate cel mult 7% din clerici trăiesc în lux. Din păcate, lumea îi vede numai pe aceştia. La biserica noastră, numai părintele Pavel Borşevschi ştie cum reuşeşte să achite facturile, în special iarna, când are de încălzit şcolile duminicale, centrele sociale, cele pentru copiii cu dizabilităţi. De-ar cere şi statul impozite, am ajunge la limita falimentului, dacă vorbim în termeni moderni.

„Nu facem pomană de dragul pomenii”

- Astăzi, cerşitul a devenit o afacere. Mai trebuie să dăm bani cerşetorilor?
- Biserica „Sf. Dumitru” merge o dată în săptămână la Spitalul de psihiatrie, la azilul de bătrâni şi la o puşcărie, unde îi hrăneşte pe cei suferinzi. Îi hrănim şi pe copiii cu dizabilităţi, şi pe câteva bătrânele, care sunt vizitate la domiciliu de asistenţii noştri sociali. Cât despre cerşetori, avem un principiu: dacă eşti apt de muncă, sănătos, vino şi lucrează, iar noi te vom remunera. Nu parazita! Nu facem pomană de dragul pomenii, chiar dacă cineva s-ar grăbi să ne numească „popi zgârciţi”.

- Apropierea Paştelui în acest an a fost umbrită de discuţiile despre Legea Antidiscriminării. Cui îi este necesară această lege şi de ce europenii insistă să adoptăm o lege non-sens, căci cei discriminaţi vor rămâne la fel şi după adoptarea ei?
- Nici eu nu cred că această lege va soluţiona problema discriminării în RM. Poate că europenii îşi doresc teren pe care să poată activa. Se cunosc multe cazuri în care pedofili străini au venit în RM şi, profitând de sărăcia noastră, ne-au molestat sexual copiii. N-am intrat în dedesubturi, dar probabil că are cineva de câştigat. Cert este că legislaţia RM este suficientă pentru a proteja toţi cetăţenii, indiferent de rasă, sex, credinţă. Iar legea asta a fost promulgată doar pentru homosexuali. Celelalte părţi discriminatorii nu au niciun beneficiu. Îi întrebam pe nişte băieţi cu handicap, dar băieţi inteligenţi şi cu facultăţi, care vin la biserica noastră: „Aveţi nevoie de o astfel de lege?”. „Nu, ziceau. Cu ea sau fără, oricum ne este greu. Pe noi ne iau doar aşa, ca să împingem căruţa perverşilor”. Eu sper că guvernanţii noştri, ca să nu piardă următoarele alegeri, vor neglija această condiţie a europenilor. Iar aceştia, la rândul lor, vor avea şi inteligenţa de a pricepe că în RM există o societate cu tradiţii. Dacă sunt cu adevărat democraţi, trebuie să ne respecte voinţa şi să înţeleagă că, pe lângă cele 5-7% de oameni împătimiţi de această boală, sunt şi ceilalţi, care trăiesc cu o valoare în suflet.

- Este o boală homosexualitatea?
- Nu insist neapărat asupra cuvântului boală şi sunt gata să-l exclud din vocabularul meu, dacă supără pe cineva. Biserica trebuie să fie foarte şi foarte iubitoare şi înţelegătoare cu toţi. Totuşi, orice păcat este o patimă care semnifică o boală. Dacă sunt împătimit de fumat, de băut, de lene - am boala lenei, boala beţiei, boala pântecelui, cea a furtului ş.a.m.d. Or, nu în sens somatic, ci duhovnicesc am folosit termenul de boală. Nu vreau să fac din asta o polemică.

„Paşaportul biometric mă responsabilizează să nu fac păcate”

- Vlad Filat a declarat săptămâna aceasta că toţi cei care sunt contra Legii Antidiscriminare se opun integrităţii europene. Sunteţi antieuropean?
- Ca format, UE este o altă Uniune Sovietică. Nu este părerea mea, ci a specialiştilor în domeniu, printre care şi a renumitului Bukovski, care se declară ateu. Orice imperiu se naşte, creşte şi moare, dar valorile rămân. Nu sunt antieuropean. Dacă UE ne respectă valorile, tradiţiile şi principiile morale, sunt de acord cu ei. Dar dacă ne vrea doar pervertiţi duhovniceşte şi ne ameninţă cu sărăcia, ca să acceptăm nonvalorile, eu nu-i vreau aşa. Mă simt bine în pielea pe care o am. Vreau să stau acasă şi să-mi cresc copiii în legea lui Hristos. Viaţa aceasta este foarte scurtă şi vremelnică, iar veşnicia este dincolo. Acolo îi vreau pe toţi ai mei.

- Se vehiculează în unele cercuri şi ideea că noua guvernare mondială, condusă de masoni, vrea să ne transforme în marionete, ca să nu mai gândim şi să ne lăsăm manipulaţi. Cum comentaţi aceste afirmaţii?
- Pe cei care nu cred în Dumnezeu problema respectivă poate să-i aducă până la demenţă, depresie, sinucidere. Noi, cei care în Hristos ne-am botezat şi în Hristos ne-am îmbrăcat, facem totul întru El şi nu ne afectează nimic. Mai ales că Hristos ne-a spus: „Nu sunteţi din lumea aceasta. Lumea m-a prigonit pe mine şi pe voi vă va prigoni”. Când îi spuneam părintelui Filaret Ciobanu din s. Costeşti, Ialoveni, Dumnezeu să-l odihnească, despre aceea că în societate e dezastru, el mă asculta cu multă răbdare şi, cu baritonul său foarte puternic, zicea: „Bă, a cui e Biserica?”. „A lui Hristos”. „Apoi ce-ţi baţi tu capul, dacă e a lui Hristos? Să-şi bată el capul cum s-o întreţină. Tu slujeşte-i şi atât”. Acesta este principiul după care trebuie să se conducă creştinii. În rest, organizaţii secrete, masonerie sau francmasonerie - toate sunt pentru a bulversa societatea. Ca şi povestea cu paşapoartele biometrice. Eu de mult am paşaport şi, dacă cineva poate să mă controleze, n-are decât - asta mă responsabilizează să nu fac păcate.


„Nu-i creştineşte nici să abuzezi de un copil, nici să castrezi un om”

- Recent, Parlamentul a adoptat o lege despre castrarea chimică a pedofililor. ONG-urile care promovează drepturile omului consideră că este vorba despre un act inuman. Cui îi daţi dreptate?
- (Se gândeşte) E important să vedem dacă va avea un rezultat castrarea pedofililor...

- E creştineşte să fie castrat un om?
- … Nu! De aceea e important să vedem dacă aceştia, prin castrare, vor reveni la firesc. Poate e necesară reformarea sistemului penitenciar, unde ei să poată reveni la starea firească a omului, la chipul lui Hristos, pe care îl pierd prin păcat. Atâta timp cât puşcăriile noastre sunt inumane, de acolo ies oameni afectaţi. Un răspuns categoric la această întrebare nu am.

- Nu sunt la fel de necreştine abuzurile comise de pedofili faţă de copii?
- Noi nu ne conducem de legea mozaică, cea care cere ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte. Avem legea jertfei şi a dragostei. Am fost în puşcăriile noastre şi m-am întors de acolo cu enorm de multă milă şi durere pentru aceşti oameni. Viaţa lor este o tragedie - ei nu mai trăiesc viaţa, ci iadul. Nu sunt psihiatru, ca să înţeleg dacă e bine sau nu să fie castraţi pedofilii, dar nu exclud că ei, neputându-şi satisface poftele somatic, ar putea avea alte porniri şi mai periculoase. De exemplu, ieşindu-şi din fire, şi-ar putea omorî victimele. În acest caz, tragedia nu e bilaterală, ci totală - a societăţii întregi.

„Dacă nu credeţi, nu vă chinuiţi în Duminica Paştelui!”

- Sunteţi de acord că Paştele s-a transformat într-o sărbătoare a pântecelui, pe care o prăznuiesc şi ateii, inclusiv cei care înjură cu numele lui Hristos?
- Când îi întrebi pe mulţi oameni ce înseamnă Paştele, îţi răspund: „Cum, ce? Paşte înseamnă”. Într-adevăr, sărbătoarea a devenit una categoric gastronomică şi comercială, iar înţelegerea ei s-a risipit. S-a transformat într-un fel de 1 mai sau de 7 noiembrie comunist, la care se bea, se mănâncă, iar a doua zi se caută „Mezim forte” sau „Pancreatină”. Văd panouri publicitare cu mesajul: „Paşte fericit!” şi mă întreb cine este invitat să pască - vaca sau oaia? Doar toate mass-media şi puterile comerciale vorbesc despre pască de Italia, ouă încondeiate, dar nimeni nu-şi aminteşte că Hristos a înviat. Prea puţini pricep că Învierea Mântuitorului a deschis porţile Raiului. Prea puţini ştiu că noi, în Biserică, mâncăm Paştele în Noaptea Învierii, împărtăşindu-ne cu trupul şi sângele Mântuitorului. Acesta este Paştele cel adevărat. Celelalte bucate creează doar o atmosferă, că trup şi suflet suntem - omul integru.

- De fapt, mai mult de jumătate dintre cei care sărbătoresc Paştele nu cred că Hristos a înviat. Aţi putea să le demonstraţi contrariul?
- Credinţa în Dumnezeu se acceptă anume prin CREDINŢĂ. Formule matematice, teorii şi axiome nu există în Biserică. Credinţa se trăieşte şi se simte. Şi ea este, la rândul ei, un dar de la Dumnezeu. Îi respect pe cei care spun cu sinceritate: „Nu cred!”. Şi mă doare când cineva încearcă să arate că e credincios, dar manifestă o pseudocredinţă pentru a obţine beneficii păcătoase. Dacă nu credeţi, oameni buni, fiţi sinceri, şi nu vă chinuiţi în Duminica Paştelui. Staţi acasă, ca într-o zi obişnuită, şi nu vă aventuraţi în credinţele proştilor.

- Ce le-aţi dori cititorilor TIMPULUI cu ocazia Învierii?
- Citesc TIMPUL de la apariţia sa, din 2001. La început l-am procurat din chioşcuri, iar acum îl citesc în variantă electronică. Întotdeauna mi-au plăcut articolele lui Constantin Tănase. Aveţi un public select şi vreau să cred că este credincios. Spun asta şi pentru că ziarul nu a fost niciodată unul anti-bisericesc şi a promovat valoarea. De aceea, iubiţi cititori, vă spun: „Hristos a înviat!”, crezând că şi voi îmi răspundeţi cu toată sinceritatea: „Adevărat a înviat!”.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Ianuarie 2020, ora: 18:59

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 18:48 de Mihaela Culcinschi

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Marea majoritate a consilierilor municipali nu știu că și-au dat votul pentru a lipsi victimele represiunilor politice de dreptul la călătorii gratuite în transportul public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 17:57

România reiterează necesitatea de coordonare a acțiunilor în relația cu R. Moldova, în context european

România reiterează necesitatea de coordonare a acțiunilor în relația cu R. Moldova, în context european

După ce s-a înțeles cu ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, să-și coordoneze acțiunile privind relația cu R. Moldova, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a făcut același apel, de data aceasta în context european, anunță Ministerului Afacerilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 17:08

„NIMIC NOU” // Vlad Filat rămâne în libertate

„NIMIC NOU” // Vlad Filat rămâne în libertate

Curtea de Apel a respins recursul împotriva eliberării fostului prim-ministru

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:38

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

Când erai copil, toate poveștile îți spuneau că Moș Crăciun tăiește în Laponia. Nu-i așa că îți părea o destinație imposibilă și încercai să ajungi acolo măcar în vis?​

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 09:32

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Recursul depus de către noua administrație a Penitenciarului nr. 13 împotriva eliberării condiționate a fostului premier Vlad Filat urmează să fie examinat azi, 29 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:25

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a transmis recent valoarea veniturilor companiei în 2019. Suma este cu adevărat una consistentă, trecând de pragul de 90 de miliarde de dolari. Mai mult de atât, numărul dispozitivelor active a trecut de 1.5 miliarde.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 29 Ianuarie 2020, ora: 09:22

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

 În cazul în care nu ești vegetarian sau vegan, iar dieta ta include proteine de origine animală, până în 2050, regimul tău se va schimba semnificativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:21

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce. Rapiţa are, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul vrea ca alegerile anticipate și alegerile locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:14

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice Foto: AFP

Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ‘complotând’ cu naziştii la invadarea Poloniei în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 08:30

Vești proaste pentru Liviu Dragnea care se află de câteva luni în închisoare. Acesta va rămâne după gratii pentru foarte mult timp, după ultimele declarații care au apărut în spațiul public. Este vorba despre cazul Belina, în care este implicat fostul lider al PSD.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Ianuarie 2020, ora: 08:24

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Numărul celor morți din cauza noului coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul Terminal

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 07:47

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 29 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Organizatorii de la Australian Open au anunțat programul de joi, zi în care vor avea loc semifinalele de pe tabloul de simplu feminin.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 06:29

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

Președintele țării Igor Dodon a fost din nou surprins călătorind în clasa econom într-o cursă avia, cel mai probabil, spre Strasbourg. Pe durata zborului, unii pasageri l-au surprins pe Igor Dodon citind o carte despre viața și activitatea premierului britanic Winston...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 04:28

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 00:10

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)