Internațional

Presa de stânga din Israel a fost pusă sub supraveghere

Un sindicat al jurnaliștilor, precum și membri ai opoziției au denunțat aceste practici ce aduc aminte de Stasi, fosta poliție politică secretă est-germană, de KGB și maccarthism.

"Nu sunt dispus ca indivizi de stânga să își impună planul lor în serviciile publice, așa cum susțin ei" în paginile lor de Facebook, a afirmat deputatul David Bitan, liderul coaliției parlamentare și membru al Likud, partidul de dreapta condus de Benjamin Netanyahu. "Am supravegheat mesajele acestor jurnaliști pe Facebook", a adăugat el.

Asaltat de întrebări, el a refuzat să divulge această listă a jurnaliștilor incriminați angajați de Public Broadcasting Corporation, un organism care urmează să înlocuiască de la 1 ianuarie Autoritatea de Radio-Difuziune (IBA) ce supraveghează radioul și televiziunea publică.

După ce în 2014 a dat undă verde înființării noului organism, Benjamin Netanyahu a făcut pași înapoi și luptă în prezent pentru desființarea acestuia chiar înainte de a începe să funcționeze. Colaboratorii săi sunt de părere că a fost infiltrat de jurnaliști de stânga, motiv pentru care prim-ministrul se pronunță pentru menținerea IBA.

Schimbarea de atitudine a premierului a dus la o confruntare cu ministrul centrist de finanțe, Moshe Kahlon, adversar al desființării noului organism care are 400 de angajați, din motive financiare și politice.

Pentru a obține satisfacție, Benjamin Netanyahu ar fi agitat, potrivit mai multor media, spectrul alegerilor anticipate.

Uniunea Ziariștilor din Israel a lansat un apel procurorului general să deschidă o anchetă pentru a stabili dacă David Bitan a încălcat legea care apără viața privată a jurnaliștilor, denunțând în același timp "amenințări demne de perioada maccarthismului".

La rândul său, deputatul opoziției de stânga Meretz, Ilan Gilon, a criticat aceste "metode condamnabile demne de Stasi", în timp ce deputatul Uniunii Sioniste (opoziția) Hilik Bar a amintit despre spectrul KGB.

Secretarul general al puternicului sindicat Histadrut, Avi Nissenkorn, a amenințat cu declanșarea unei "greve generale" în cazul dezmembrării radioului și televiziunii naționale. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *