Ultima oră

Presa franceză: „Cocoşii galici se înfruntă cu echipa lui Tom Degeţel din lumea rugbyului”

Situl de ştiri sportive Rugbyrama avertizează din titlu : „ Franţa-România, meciul care ar putea fi o capcană pentru Cocoşii galici ”. In continuare, comentatorul notează : „ Chiar dacă pe hârtie meciul nu pare complicat, atenţie să nu cădem în capcana românilor aşa cum au căzut sud-africanii în cea a japonezilor sâmbăta trecută. Tricolorii francezi nu ar trebui să-i privească de sus pe români. Chiar dacă nu sunt decât pe locul 17 mondial, „ românii sunt denşi, sunt foarte solizi în luptele fizice ” spune jucătorul din linia a treia franceză Fulgence Ouedraogo ”. Rugbyrama e de pàrere că de partea românilor „ jucătorii cei mai periculoşi sunt probabil cei care joacà în cluburile vest-europene precum pilierul de la Castres Mihăiţă Lazăr sau linia a treia de la Colomiers şi căpitanul Stejarilor, Mihai Macovei ”. In finalul articolului său situl sportiv afirmă că „ meciul de diseară o să fie bogat în eseuri chiar dacă nu va fi probabil cel mai frumos meci al acestui Mondial de rugby ”.

Colegii noştri de la redacţia în limba franceză de la RFI par a fi şi mai severi cu naţionala României. „ Cât cântăreşte ea în planeta rugby ? ” se întreabă încă din titlu ziaristul. „ Multă vreme foarte promiţător, XV Stejarilor face eforturi astăzi ca să existe în universul sportului cu balonul oval. Selecţionata condusà de Philippe Saint-André se înfruntă cu echipa lui Tom Degeţel din lumea rugbyului. România joacă mare la acest meci. Nu atât rezultatul contează cât atitudinea şi nivelul afişat pe teren. Ca să progreseze şi să ofere vizibilitate selecţionatei sale, XV Stejarilor trebuie să se confrunte cu echipe mari din rugby nu doar o dată la 4 ani la Cupe mondiale. Si pentru ca selecţionate majore să accepte să joace cu ea, România trebuie să arate că merită acest lucru. Din păcate nu există bani în România pentru a-i scoate la liman pe jucătorii talentaţi. De aceea rugbyul românesc supravieţuieşte într-un soi de competiţie semiprofesionistă ” mai noteazà RFI înainte de a termina comentariul pe o notă mai optimistă : „ Solidaritatea şi experienţă, iată cele două baze fundamentale şi deloc de delăsat pentru a contraria echipa Franţei şi a redeveni un actor care să conteze pe planeta rugby ”.

L’Equipe, principalul ziar de sport din Franţa, trece în revistă „ cele 5 lucruri care trebuie ştiute despre România, un adversar dur în anii 80 care însă şi-a pierdut aura şi a căzut pe locul 17 mondial. In primul rând România a câştigat în acest an 2015, în pregătirea Cupei mondiale, mai multe meciuri oficiale decât francezii. Evident că adversarii celor două echipe nu se pot compara, insistă totuşi ziarul sportiv. In al doilea rând, graţie noilor regulamente, românii şi-au deschis orizontul şi pentru prima dată în istoria lor Stejarii au integrat în lot jucători străini – georgianul Turaşvili, sud-africanul van Heerden şi tongianul Kinikinilau. Nu trebuie apoi uitat că România aliniazà un XV foarte experimentat care a fost pregătit fizic de doi francezi ”.

Ziarul Le Parisien rămâne parcà cel mai critic vizavi de echipa României descrisă din start drept una „ modestă, de divizia a doua în rugbyul mondial ”. Iată de ce „ francezii trebuie să marcheze un maximum de eseuri ca să obţină şi bonusul ofensiv. Nivelul slab al adversarilor ar trebui să le permită francezilor să obţină acest rezultat". In finalul articolului său cotidianul popular compară apoi meciul de diseară cu „ un sprint între multiplul campion Usain Bolt şi pilierul Cocoşilor galici Uini Atonio ”. Pe care evident cel de-al doilea nu l-ar putea câştiga vreodată.

In fine comentatorii radio de la France Info afirmă că ”francezii sunt senini înaintea acestui meci. Ei pleacă ultra-favoriţi în faţa unei echipe de amatori venită dintr-un campionat tot mai slab”.

Sursa: RFI.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *