Actualitate

Presa franceză, despre numirea lui Bride ca ministru al Economiei în Moldova

"Consilier financiar de înaltă clasă, francezul Stéphane Bridé, acum se confruntă cu o provocare "neordinară" – să pună pe roate economia celei mai sărace țări din Europa, Republica Moldova", scrie publicația franceză Liberation.

Mai multe portaluri franceze au difuzat ieri știrea că un francez a ajuns vicepremier în Republica Moldova. "Un francez chemat să pună pe șine economia moldovenească", a titrat Liberation.

În articolele lor, instituțiile media din Franța au inserat și unele declarații făcute de Bride într-un interviu pentru AFP.

"Republica Moldova se află acum la intersecția mai multor factori: criza din Rusia care a cauzat turbulențele în regiune și în economia Republicii Moldova, precum și războiul din Ucraina care a avut un impact evident economic. Recesiunea este rezultatul pe de o parte a pieței ruse încă relativ închise, pe de altă parte a posibilităților reduse de a exporta în UE produsele pe care ni le-am dori", a declarat Stéphane Bridé.

Presa franceză face referire în acest cotext la semnarea Acordului de asociere care a permis Republicii Moldova să exporte anumite produse în UE fără taxe.

"Printre moldoveni există o conștientizare a beneficiilor acestui acord. Mulți însă sunt încă nostalgici după Uniunea Sovietică. Acest lucru se referă în special la Transnistria, predominant vorbitoare de limbă rusă", precizează sursa.

"Experiența mea de peste 20 de ani în sectorul privat îmi va permite să interacționez (…) într-un mod care va facilita venirea investitorilor străini". Stéphane Bridé.

Un punct pozitiv ar fi "semnalele de reluare" a exporturilor pe piața rusă, prin ridicarea "cu titlu de experiment" a embargoului pentru zece companii moldovenești, se menționează în presa franceză.

Jurnaliștii francezi au ținut să menționeaze și faptul că Bride este căsătorit cu o moldoveancă și că de mai mulți ani este stabilit în Republica Moldova unde a activat în calitate de consultant financiar.

Sursa: Publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *