Moldova

Presa franceză: Insultarea moldovencelor nu prieşte civilizaţiei franceze

„În Moldova, spre exemplu, o ţară extrem de săracă, 70% din femeile cu vârsta între 15-25 de ani s-au prostituat cel puţin o dată în viaţă”, a declarat preşedintele Fundaţiei Scelles, Yves Charpenel, potrivit unor publicaţii din Agence France-Presse (AFP) şi Europe 1, din 27 ianuarie 2012. Declaraţiile au fost făcute în contextul prezentării raportului. Făcând trimitere la articolele apărute săptămâna trecută în TIMPUL, la 6 februarie, jurnalista Iulia Badea Guéritée a publicat, pe blogul său de pe pagina revistei Courrier International şi, astăzi, pe Presseurop, articolul „Insultarea molodvencelor nu prieşte civilizaţiei franceze”.

„Ideea trece, îşi face drum în paginile marilor publicaţii franceze, ajunge pe masa redacţiilor din lumea întreagă, iar fraza şi procentajul nu şochează pe nimeni, doar, nu-i aşa?, cele mai multe prostituate din Franţa sunt originare din România şi Moldova”, scrie ironic autoarea articolului. „Pe nimeni, mai puţin pe cea direct interesată, această ţară francofonă situată la 4000 km de Paris, dar care rămâne un aliat foarte fidel al Franţei şi un purtător aproape unic al valorilor culturii şi civilizaţiei franceze în îndepărtatul Est. (…) Procentajul nu este adevărat, dar răul este făcut. Şi, ca în cea mai mare parte a cazurilor de acest tip, dacă insulta este strigată pe ziduri, scuza e de abia auzibilă, în josul unor pagini”, adaugă jurnalista.

Amintim că, acum o săptămână, Frédéric Boisard, director de proiect în cadrul Fundaţiei Scelles, ne-a anunţat printr-un email că „în raportul publicat de curând, fundaţia nu a studiat situaţia din Moldova”. Deşi reacţia oficială a lui Yves Charpenel întârzie să apară, ne bucură că cel puţin un jurnalist a reacţionat la nemulţumirile societăţii civile din R. Moldova faţă de declaraţiile francezului.

Miercuri, 8 februarie, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a cerut, printr-o scrisoare deschisă, ca preşedintele Fundaţiei Scelles, Yves Charpenel, să aducă scuze publice pentru prejudicierea adusă imaginii R. Moldova.

Tot ieri, Asociaţia „Tinerii pentru Moldova” a făcut publică o scrisoarea deschisă către Yves Charpenel. Tinerii cer ca, în termen de şapte zile, Charpenel să prezinte scuze publice către toţi cetăţenii R. Moldova sau să confirmate cu „dovezi clare” acuzaţiile lansate. În cazul în care nici preşedintele fundaţiei, dar nici autorităţile R. Moldova nu vor reacţiona la scrisoare, Asociaţia „Tinerii pentru Moldova” îşi rezervă dreptul să atace în instanţele internaţionale declaraţiile preşedintelui Fundaţiei Scelles, pentru a proteja imaginea R. Moldova şi a cetăţenilor ei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *