Astăzi 19 Februarie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 08:15
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora 18:44

Presa germană, sub ȘOCUL alegerilor legislative: „O victorie de coșmar”

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Publicaţiile germane concurau luni în superlative - "coşmar", "consternare", "cotitură istorică" - pentru a descrie şocul produs de rezultatele alegerilor legislative de duminică, marcate de ascensiunea dreptei naţionaliste, relatează France Presse, conform agerpres.ro.


"O palmă pentru Merkel, derută pentru Schulz, succes şocant pentru AfD: rezultatul acestui 'vot al mâniei' va schimba profund Germania", a scis tabloidul Bild.

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câştigat scrutinul, dar ies slăbiţi după un scor dezamăgitor. Social-democraţii lui Martin Schulz s-au plasat pe locul al doilea, însă cu rezultatul cel mai scăzut din istoria lor, în timp ce partidul antieuro şi antiimigranţi Alternativa pentru Germania (AfD) îşi face o intrare surprinzătoare în Camera Deputaţilor.
Codrin Ștefănescu s-a dezlănțuit, după ce Victor Ponta l-a blocat pe Facebook: 'Este un laș'„O victorie de coşmar" pentru Angela Merkel, rezumă ziarul cel mai citit în Germania.

„Progresul spectaculos al populiştilor de dreapta constituie o cotitură istorică pentru viaţa politică germană", făcută din cultura consensului şi a dezbaterilor elegante şi care intră într-o eră mult mai dură şi mai conflictuală, relevă la rândul său cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).


„Consternarea domneşte în rândul conservatorilor şi principala responsabilă este desemnată", apreciază cotidianul de centru-stânga Suddeutsche Zeitung.

„Angela Merkel poate rămâne cancelar, ea şi-a atins 'obiectivul strategic'. Dar plăteşte un preţ ridicat: coaliţia guvernamentală a fost sancţionată grav. AfD intră în Bundestag cu un scor de peste de 10% . Şi va fi extrem de complicat să se formeze o alianţă guvernamentală solidă pentru următorii patru ani", punctează ediţia online a cotidianului Der Spiegel.

Întrucât social-democraţii exclud categoric să guverneze din nou împreună cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU), Angela Merkel nu are altă opţiune decât să negocieze formarea unei coaliţii cu Verzii şi cu liberalii din FDP, care îşi fac reintrarea în Bundestag după ce fuseseră eliminaţi din legislativ în 2013.

Dar viitorul unei astfel de configuraţii se anunţă nesigur. "Coaliţia în perspectivă între CDU, FDP şi Verzii nu va fi decât o alianţă epuizantă, ce nu este făcută să dureze" pe parcursul următorilor patru ani, prezice FAZ.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul