Politică

Presa internaţională scrie despre referendumul anunţat de Klaus Iohannis

Reuters arată că mii de persoane au protestat în ultimele zile faţă de proiect, care a fost criticat de preşedinte, dar şi de procurorul-general, de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi de Curtea Constituţională.

Agenţia menţionează că preşedintele român nu a prezentat o dată exactă pentru organizarea referendumului, dar s-a alăturat protestelor de duminică din Bucureşti.

"Din păcate, această tema a devenit una de interes naţional. Evident că există un larg interes pentru schimbarea codurilor penale şi a graţierii. Dacă aşa este, voi supune această tema dezbaterii publice şi votului popular", a declarat Klaus Iohannis.

Jurnaliştii atrag atenţia că reprezentanţii Comisiei Europene au lăudat până acum eforturile procurorilor de a lupta împotriva corupţiei şi a menţionat că politicienii locali au o tradiţie în redactarea de legi care slăbesc în mod intenţionat puterile anchetatorilor din România.

Fox News precizează că preşedintele român a cerut organizarea unui referendum că urmare a interesului public intens cu privire la proiectul de ordonanţă al guvernului Grindeanu.

Preşedintele Iohannis a precizat că-i va întreba pe cetăţeni dacă sunt sau nu sunt de acord cu graţierea, o măsură pe care socialiştii nu au inclus-o anterior în programul de guvernare, cu care au câştigat alegerile legislative de la 11 decembrie.

Associated Press atrage atenţia că premierul român încearcă să treacă o ordonanţă de urgenţă pentru a elibera penitenciarele supraglomerate, dar criticii acuză că este vorba de o măsură cu dedicaţie pentru aliaţii guvernului, care sunt condamnaţi pentru fapte de corupţie.

Zeci de publicaţii din lumea întreagă au preluat materialul AP despre organizarea unui referendum naţional în România, printre care se numără San Francisco Chronicle, Frederickburg, Houston Chronicle, Journal Times, Washington Post, Minneapolis Star Tribune, ABC News şi Daily Mail. 

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *