Actualitate

Presa, mai atenta la problemele de gen

Ziarul TIMPUL a fost selectat pentru a participa la initiativa inovatoare „Autoevaluarea mijloacelor de informare in masa prin prisma de gen”. La acest proiect colabora publicatiile „Ziarul de garda”, „Argumenti i fakti – Moldova”, „Florile Dalbe”, „Cuvantul”, „Cuvantul Liber” si agentia de presa „Infotag”.

Loretta Handrabura, coordonatoarea proiectului, ne-a declarat ca scopul acestei initiative este ca institutiile media sa se autosesizeze privind dezechilibrul si discriminarea de gen din propriile publicatii. Formatorii au recomandat jurnalistilor sa-si revizuiasca politica redactionala in ceea ce priveste reflectarea echitabila a prezentei si contributiei fiecarui gen in societate. „Scoateti-le pe femei din anonimatul public, iar pe barbati – din cel privat. Valorificati-i ca persoane cu roluri, nevoi si responsabilitati comune, dar si diferite, in acelasi timp”, au mentionat organizatorii.

Ziarista Alina Radu a facut publice rezultatele Raportului final de monitorizare a presei prin prisma dimensiunii de gen. Unul din scopurile acestei monitorizari a fost de a analiza situatia profesionala a barbatilor si femeilor prezentati in presa scrisa. „Circa 95% din continutul ziarelor prezinta barbati implicati in activitati politice, sociale si intelectuale, si doar 5 la suta dintre femei sunt prezentate pe aceleasi pozitii”, a mentionat Alina Radu.

Proiectul se inscrie in Programul „Promovarea egalitatii de gen in planurile si politicile nationale de dezvoltare”, implementat de Fondul Natiunilor Unite de Dezvoltare pentru Femei (UNIFEM) cu sustinerea financiara a Departamentului pentru Dezvoltare Internationala al Guvernului Marii Britanii (DFID), a Agentiei Suedeze de Cooperare Internationala pentru dezvoltare si a UNICEF.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *