Actualitate

Presa rusă: UTA Găgăuzia ar putea emite diplome de BAC fără notele la ROMÂNĂ

Istoric vorbind, lucrurile au decurs astfel încât locuitorii din Autonomia Găgăuză vorbesc în două limbi: găgăuză şi rusă. În limba rusă se fac şi studiile în şcolile gimnaziale şi liceale din Autonomie. Însă limba română, care este vorbită în toată R.Moldova, în şcoli, este studiată ca o limbă străină, informează "Mir24".

"Pentru a vorbi limba română, am nevoie de prieteni care cunosc limba. Dar eu am puţini prieteni care vorbesc româna. Şi nici în şcoală nu am avut suficientă practică ", a spus un elev al liceului „Oglan Dobrov”.

În fiecare an, Ministerul Educaţiei al R. Moldova creşte cerinţele privind limba de stat pentru toate minorităţile: ruşi, ucraineni, bulgari, iar găgăuzii nu sunt o excepţie. Dar, din cauza unor standarde ridicate în acest an, fiecare al zecelea absolvent din Autonomie nu a dat testul la limba şi literatura română.

"Pentru locuitorii noştri, limba română nu este limba lor maternă. Elevii o studiază ca limbă străină, iar criteriile de evaluare a copiilor noştri ar trebui să fie diferite, deoarece aici nu există un mediu pentru limba română", a spus başcanul Autonomiei, Mihail Formuzal.

Autorităţile din autonomie au cerut de la conducerea moldovenească ca examenul de limba română să fie repetat. În caz contrar, mai mult de 100 de absolvenţi din acest an nu vor putea să se înscrie la facultate. Oficialii de la Ministerul Educaţiei au menţionat că le pare rău de rezultate, dar, cu toate acestea, excepţie nu se va face şi repetarea examenelor va fi posibilă doar anul viitor.

"Avem nevoie să creăm un climat social care şă împingă, în prim-plan, necesitatea cunoaşterii limbii de stat. Problema aici nu este în copii, ci în politică ", a remarcat Ministrul Educaţiei al R. Moldova, Mihail Şleahtiţchii, citat de „Mir24”.

De multe ori, au fost solicitaţi profesori bine instruiţi, care să predea limba română în Regiunea Găgăuză, însă un răspuns în acest sens, din partea Chişinăului, întârzie să apară, arată sursa menţionată.

Totuşi, autorităţile se gândesc cum să rezolve problema. Autonomia găgăuză ar putea intra în drept să emită atestate proprii, fără note de evaluare la limba română. Potrivit autorităţilor din regiune, acest lucru va permite absolvenţilor să se înscrie în universităţi din străinătate, în Rusia şi Turcia, cu care UTA Găgăuzia are acorduri separate.

Sursa: mir24.tv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *