Astăzi 29 Martie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:16
Abonamente

Actualitate 26 Martie 2020, ora 15:58

Preşedinta Comisiei Europene: Prea mulţi au avut iniţial grijă de ei înşişi. O criză fără frontiere nu poate fi rezolvată punând bariere între noi. Să acţionăm cu o inimă mare, nu cu 27 de inimi mici!

Marime Font

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a vorbit în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European dedicate răspunsului coordonat la nivel european cu privire la epidemia de COVID-19 despre unitate şi strategie comună în faţa „inamicului invizibil”. Ea a criticat faptul că, iniţial, multe state au avut grijă doar de ele şi a contestat închiderea graniţelor din interiorul UE. Von der Leyen este de părere că un răspuns european de succes poate fi coordonat numai dacă piaţa internă şi frontierele Uniunii funcţionează aşa cum ar trebui şi că o criză fără frontiere nu poate fi rezolvată punând bariere între noi. „Acest lucru este pur şi simplu lipsit de sens”.

„Este greu de crezut cât de mult şi în ce mod s-a schimbat lumea de la ultima noastră întâlnire. Într-o fracţiune de secundă, un virus apărut la celălalt capăt al lumii a provocat o pandemie ucigaşă cu consecinţe tragice şi aici, în Europa”, şi-a început preşedinta CE discursul.

Ea a ţinut să omagieze personalul medical implicat în lupta împotriva Covid-19, „aceşti eroi care fac tot posibilul, zi de zi, ca să ne salveze părinţii şi bunicii, prietenii şi colegii, vecinii sau necunoscuţii”, şi a precizat că Europa le este tuturor recunoscătoare şi celor care realimentează raioanele magazinelor şi celor care colectează deşeurile, celor care oferă servicii necesare în aceste momente.

Loading...


Ea a îndemnat la menţinerea distanţei sociale şi la compasiune şi că fiecare stat din Uniunea Europeană trebuie să contribuie cu puţinul care îi stă în puţinţă. „Sunt convinsă că, deşi distanţa dintre noi este mai mare decât de obicei, trebuie să conlucrăm mai strâns ca niciodată”.

„Rolul nostru ca instituţii, factori de decizie şi conducători ai Europei, este acela de a da dovadă de aceeaşi încredere, de aceeaşi unitate şi de acelaşi leadership. Cu toţii avem această responsabilitate. Niciunul dintre noi nu poate face acest lucru singur şi, cu siguranţă, niciun stat membru nu poate face faţă acestei crize pe cont propriu. (...) Când Europa trebuia cu adevărat să fie acolo pentru toţi, prea mulţi au avut iniţial grijă de ei înşişi. Când Europa a avut cu adevărat nevoie să acţioneze în spiritul dictonului «toţi pentru unul», prea mulţi au dat iniţial răspunsul «numai pentru mine». Şi atunci când Europa a avut cu adevărat nevoie să demonstreze că aceasta nu este o «Uniune doar pentru vremuri bune», prea mulţi au refuzat iniţial să îi primească şi pe alţii sub umbrela lor. Dar nu a trecut mult timp până când unii au simţit consecinţele propriilor acţiuni necoordonate. Acesta este motivul pentru care, în ultimele săptămâni, am luat măsuri excepţionale şi extraordinare pentru a coordona şi a permite acţiunile necesare”.

Ea a continuat: „De atunci, situaţia se îmbunătăţeşte, iar statele membre încep să se ajute unele pe altele pentru a se ajuta pe ele însele. Acum, Europa se implică cu adevărat. Dar cetăţenii Europei aşteaptă să vadă ce se va întâmpla în continuare. Şi ştim cu toţii ce este în joc. Ceea ce facem acum contează – atât astăzi, cât şi în viitor”.

Von der Leyen a subliniat că este în continuare nevoie urgentă de echipamente pentru spitale, însă „am văzut echipamente cruciale prinse în blocaje sau oprite la graniţă zile întregi”.

„Acesta este motivul pentru care a trebuit să luăm lucrurile în mâinile noastre, în măsura în care am putut, pentru a elimina aceste blocaje. Acesta este motivul pentru care am creat pentru prima dată o rezervă europeană de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoare, măşti şi materiale de laborator. Comisia va finanţa 90 % din această rezervă prin intermediul RescEU. Acesta este motivul pentru care am luat măsuri importante pentru a proteja disponibilitatea elementelor-cheie ale echipamentelor, cum ar fi măştile şi îmbrăcămintea de protecţie, introducând obligaţia ca acestea să facă obiectul unei autorizaţii de export. Acesta este motivul pentru care am lansat mai multe achiziţii publice comune cu statele membre pentru kituri de testare, ventilatoare şi echipamente de protecţie. La aceste achiziţii ni s-au alăturat 25 de state membre”.

Începând de marţi, a mai spus ea, producătorii pot satisface cererile de măşti, mănuşi, ochelari şi echipamente de protecţie a feţei. Primele livrări ar trebui să înceapă în săptămânile următoare. A fost înfiinţată o echipă europeană de experţi ştiinţifici care să contribuie la elaborarea unor măsuri coordonate pe care să le urmeze toate statele.

„Prezidez aceste discuţii de două ori pe săptămână. Acţionând astfel, am devenit tot mai convinsă că va trebui să ne bazăm pe tot ceea ce ne face puternici pentru a depăşi acest moment şi a ne pune apoi din nou pe picioare”.

Ea a menţionat că cel mai puternic atu al UE este piaţa unică. Un răspuns european de succes poate fi coordonat numai dacă piaţa internă şi frontierele Uniunii funcţionează aşa cum ar trebui. „O criză fără frontiere nu poate fi rezolvată punând bariere între noi. Şi totuşi, exact acesta a fost primul reflex pe care l-au avut multe ţări europene. Acest lucru este pur şi simplu lipsit de sens. Şi, de asemenea, contrazice în mod fundamental spiritul nostru european. Întrucât nu există niciun stat membru care să îşi poată satisface propriile nevoi în ceea ce priveşte materialele şi echipamentele medicale vitale. Niciunul”.

Libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor este, a completat ea, cel mai puternic şi singurul nostru atu pentru a ne asigura că materialele pot ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. „Nu are niciun sens faptul că unele ţări au decis în mod unilateral să oprească exporturile către alte ţări în cadrul pieţei interne”. Acesta este motivul pentru care Comisia a intervenit atunci când o serie de ţări au blocat exporturile de echipamente de protecţie către Italia şi pentru care au fost emise orientări referitoare la măsurile privind frontierele pentru a proteja sănătatea şi a asigura disponibilitatea bunurilor şi a serviciilor esenţiale.

„Acesta este motivul pentru care solicităm culoare verzi prioritare pentru transportul de mărfuri esenţiale. Acestea vor asigura că trecerea frontierei nu durează mai mult de 15 minute şi vor contribui la garantarea faptului că bunurile şi mărfurile pot ajunge acolo unde este nevoie de ele şi putem evita cu toţii deficitele. (...) Abordarea noastră coordonată dă roade acum. Piaţa internă funcţionează deja mai bine. Şi salutăm cu toţii vestea că spitalele din Saxonia au primit pacienţi din Lombardia, în timp ce pacienţi din regiunea Grand Est din Franţa sunt trataţi acum în Marele Ducat al Luxemburgului. Acest lucru dovedeşte că doar ajutându-ne unii pe alţii ne putem ajuta cu adevărat pe noi înşine”.

Ursula von der Leyen a punctat în discursul ei şi problemele cu care se confruntă şi se vor confrunta firmele şi angajaţii. „Am lansat Iniţiativa pentru investiţii în răspunsul la coronavirus pentru a contribui direct cu 37 de miliarde de euro la reducerea impactului crizei şi la salvarea de vieţi, de locuri de muncă şi de întreprinderi. (...) Pentru prima dată în istoria noastră, am activat clauza derogatorie generală prevăzută în Pactul de stabilitate şi de creştere. Acest lucru înseamnă că statele membre pot utiliza toate resursele de care dispun pentru a-i sprijini pe cei care au un loc de muncă sau care nu au un loc de muncă, pentru a sprijini întreprinderile mici şi mari şi pentru a-i sprijini pe cetăţeni la greu, indiferent cine sunt şi de unde vin aceştia”.

Aceasta este Europa de care oamenii ar trebui să-şi amintească după ce furtuna va fi trecut, a completat. O Europă care funcţionează „pe repede-înainte” în aceste momente în care pare că lumea întreagă a apăsat butonul de pauză, una prezentă la datorie pentru cetăţenii săi şi pentru statele sale membre, o Europă pentru care empatia şi compasiunea sunt mai presus de orice.

„A venit din nou momentul să ne bazăm cu toţii unii pe alţii. Dar va veni şi ziua, şi sper că acest lucru se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat, în care va trebui să privim înainte şi să contribuim împreună la redresare. (...) Ne aflăm la o răscruce de drumuri: Va reuşi acest virus să ne împartă pentru totdeauna în bogaţi şi săraci? În cei care au şi cei care n-au? Sau vom rămâne un bloc puternic, un actor demn de luat în seamă pe scena lumii? Oare nu s-ar putea să ieşim din această situaţie dificilă chiar mai puternici şi mai buni? Oare societăţile noastre nu ar putea, confruntate cu această criză, să strângă rândurile şi să facă să crească şi mai mult prestigiul democraţiilor noastre?”.

Preşedinta CE a adăugat că „avem toate motivele să fim optimişti în privinţa viitorului”.

Europa are toate atuurile necesare pentru a surmonta această criză şi, citându-l Konrad Adenauer, „istoria poate fi privită şi drept suma tuturor lucrurilor care ar fi putut fi evitate”.

„Dragi prieteni, ne aflăm sub reflectoarele istoriei. Haideţi ca împreună să ne ridicăm la înălţimea acestei provocări! Haideţi să acţionăm cu o inimă mare, nu cu 27 de inimi mici! Trăiască Europa! Lang lebe Europa! Long live Europe! Vive L'Europe!”, a încheiat ea alocuţiunea.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 09:16

ȘTIREA DIMINEȚII /// Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui grup de activiști din România

ȘTIREA DIMINEȚII /// Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui grup de activiști din România

Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) s-a alăturat inițiativei unui grup de activiști din România (viziere.ro) de a produce și dona viziere sistemului medical și implementează proiectul în Republica Moldova prin intermediul platformei online – viziere.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 09:10

O altă localitate din raionul Hîncești, ar putea intra în CARANTINĂ. O femeie a fost testată pozitiv cu noul coronavirus

O altă localitate din raionul Hîncești, ar putea intra în CARANTINĂ. O femeie a fost testată pozitiv cu noul coronavirus

Primăria localității Cărpineni din raionul Hîncești anunță primul caz de COVID-19. Este vorba de o femeie în vârstă de 62 de ani, originară din comuna Cărpineni, care s-a întors recent din Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:40

Te simți BALONAT? Bautura asta te scapă de probleme peste noapte!

Te simți BALONAT? Bautura asta te scapă de probleme peste noapte!

 H.pylori este o bacterie asimptomatica. Aceasta cauzeaza infectii in stimac si afecteaza doua treimi din populatia planetei. Daca este lasata netratata, aceasta bacterie poate cauza probleme medicale severe, precum ulcer peptic si chiar cancer stomacal. Pentru a putea fi detectata, este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:30

Cu oamenii în carantină, NATURA recucerește teritoriile pierdute / VIDEO

Cu oamenii în carantină, NATURA recucerește teritoriile pierdute / VIDEO

Păsările cântă, mistreții se plimbă prin orașe, delfinii au revenit în locuri în care plecaseră de mult. Odată cu carantina, animalele sălbatice și plantele profită de calmul regăsit, în timp ce oamenii au mai mult timp pentru a observa natura, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:28

FOTO / DODON sfidează CARANTINĂ și încurajează moldovenii să IGNORE statul acasă și să iasă cu familia la aer. Șeful MAI amenință să interzică „în GENERAL” ieșitul din case

FOTO / DODON sfidează CARANTINĂ și încurajează moldovenii să IGNORE statul acasă și să iasă cu familia la aer. Șeful MAI amenință să interzică „în GENERAL” ieșitul din case

Șeful de la MAI, Pavel Voicu, afirmă  că, în următoarele zile, autoritățile ar putea interzice în general ieșirea din case. Potrivit fostului consilier al lui Dodon, dacă va fi luată o astfel de decizie, cetățenii vor fi nevoiți să completeze o declarație pe proprie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:22

Beție cu sfârșit tragic, la CAHUL. Un tânăr de 27 de ani a murit în drum spre spital

Beție cu sfârșit tragic, la CAHUL. Un tânăr de 27 de ani a murit în drum spre spital

Un tânăr a murit, după ce a fost înjunghiat de colegul de pahar. Crima a avut loc în această dimineață, în localitatea Crihana Veche, din raionul Cahul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:02

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 29 MARTIE 2020. Încă o influență benefică de la Venus azi!

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 29 MARTIE 2020. Încă o influență benefică de la Venus azi!

Iata horoscopul zilei de azi DUMINICA 29 MARTIE 2020 ; astazi are loc al doilea trigon al weekendului pentru planeta iubirii si frumusetii Venus. Ii vine randul lui Pluto in Capricorn, dupa Jupiter de ieri, iar Luna intra in Gemeni azi. Ne-am vazut vietile schimbate asa de mult in aceasta luna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:00

Ministrul Sănătăţii: 10-20% dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi FĂRĂ a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala

Ministrul Sănătăţii: 10-20% dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi FĂRĂ a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă că aproximativ 10-20% dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi fără a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala. Tătaru estimează că la Suceava, care este zona cea mai afectată din România, pot...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 29 Martie 2020, ora: 07:26

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 2-a

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 2-a

O zisă „capodoperă” a grupării de falsificatori ai istoriei Moldovei, slujbași manevrați politic, este cea creată în anonimat, site-ul www.moldovenii.md., unde, în principal, se bate monedă pe aceleași vechi teorii mincinoase ale regimului de ocupație stalinistă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 01:36

PLAN GERMAN ANTI-PANDEMIE: reinserția în economie a persoanelor cu anticorpi

PLAN GERMAN ANTI-PANDEMIE: reinserția în economie a persoanelor cu anticorpi

Cercetătorii germani pregătesc un studiu care le va permite să determine în ce măsură o parte dintre cei care au trecut de infecția cu COVID-19 ar putea fi scutite să se supună restricțiilor și și-ar putea relua activitățile obișnuite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 00:35

covid-19 BĂTAIE DE JOC - Rusia are atât de PUȚINE cazuri de infecție pentru că folosește TESTE de PROASTĂ calitate / R. Moldova a primit 10 mii de teste rusești

BĂTAIE DE JOC - Rusia are atât de PUȚINE cazuri de infecție pentru că folosește TESTE de PROASTĂ calitate / R. Moldova a primit 10 mii de teste rusești

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, i-a transmis ieri seara ministrului moldovean al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, din partea autorităților ruse, un lot umanitar compus din 10 mii de sisteme de testare pentru diagnosticarea noului tip de coronavirus, anunță portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 00:23

Un grup de tineri din România fac protecții SPECIALE pentru medicii din țară. Caută materiale pentru că vor să le facă pentru mii de doctori

Un grup de tineri din România fac protecții SPECIALE pentru medicii din țară. Caută materiale pentru că vor să le facă pentru mii de doctori

Un grup de fondatori de startup-uri au prototipat o vizieră de protecție ușor de fabricat și care poate fi folosită de doctori pentru a se proteja de coronavirus. Proiectul se numește viziere.ro și are cereri de la mii de doctori care au nevoie de materiale de protecție în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Martie 2020, ora: 18:43 de Silviu Tănase

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova Din editia print / Foto: colaj Timpul.md

Erodarea imaginii unui guvern, are nevoie, în mod obiectiv, de o anumită perioadă de timp. Indiferent de gafele pe care le face, învestirea unui nou guvern, generează anumite așteptări și trebuie să treacă o anumită perioadă de timp, până când oamenii vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 18:11

Biserica rusă refuză să închidă locașurile din cauza COVID-19

Biserica rusă refuză să închidă locașurile din cauza COVID-19

Bisericile ruse din Moscova nu vor fi închise, în ciuda pandemiei coronavirusului, a declarat serviciul de presă al Bisericii Ortodoxe Ruse, după o ședință a grupului de lucru patriarhal pentru coordonarea eforturilor în legătură cu epidemia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 17:42

50 de persoane din sistemul medical SUNT INFECTATE cu virusul COVID-19 dintr-un total 231 de persoane / Guvernul ASCUNDE informația despre numărul persoanelor aflate în stare GRAVĂ

50 de persoane din sistemul medical SUNT INFECTATE cu virusul COVID-19 dintr-un total 231 de persoane / Guvernul ASCUNDE informația despre numărul persoanelor aflate în stare GRAVĂ

La tradiționalele declarații după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, Premierul Chicu alături de ministra Sănătății au anunțat că în R. Moldova au fost depistate 32 de cazuri noi de infectare, fără a menționa în ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 17:32

PANDEMIE COVID-19 / Rusia îşi închide TOTAL graniţele începând de luni

PANDEMIE COVID-19 / Rusia îşi închide TOTAL graniţele începând de luni

Rusia îşi va închide total frontierele începând de luni pentru a lupta contra răspândirii noului coronavirus, au anunţat sâmbătă autorităţile ruse, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 13:56

Cum s-a redus poluarea din Europa / Efectele pozitive nevăzute ale pandemiei (INFOGRAFIC)

Cum s-a redus poluarea din Europa / Efectele pozitive nevăzute ale pandemiei (INFOGRAFIC)

Pandemia de coronavirus a dus la reducerea drastică a poluării din marile metropole europene. Italia, Spania și Franța, principalele state lovite de Covid-19, au înregistrat niveluri de poluare cu mult sub cele obișnute, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 13:44

ULTIMA ORĂ /// 36 de persoane din sistemul medical sunt infectate cu COVID iar un medic a decedat

ULTIMA ORĂ ///  36 de persoane din sistemul medical sunt infectate cu COVID iar un medic a decedat

Fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco anunță că 18% din persoanele infectate cu virusul COVID-19 sunt lucrători în sistemul medical.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:57

Medicii de la Institutul Oncologic umblă cu măști pe care și le-au CUSUT SINGURI din stofă (protv.md)

Medicii de la Institutul Oncologic umblă cu măști pe care și le-au CUSUT SINGURI din stofă (protv.md)

Protv Chișinău relatează în cadrul unui reportaj starea dezastruoasă în care sunt obligați să activeze medicii din R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:51

AMERICA donează R. Moldova 1,2 milioane de dolari pentru COMBATEREA Covid-19. Elveția donează măști, mănuși și dezinfectanți

AMERICA donează R. Moldova 1,2 milioane de dolari pentru COMBATEREA Covid-19. Elveția donează măști, mănuși și dezinfectanți

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță că, în conformitate cu angajamentul de lungă durată al SUA față de cetățenii Republicii Moldova, va oferi asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:45

SHOW CU HUMMERE în timp ce oamenii SIMPLI se înghesuie în troleibuse

SHOW CU HUMMERE în timp ce oamenii SIMPLI se înghesuie în troleibuse

Deși pe străzile R. Moldova circulă în stânga și în dreapta poliţişti şi militari, dar şi convoaie de Hummere militare, care încearcă, prin prezenţa lor, să-i „sperie” pe oameni. Cetățenii nu se prea grăbesc să se închidă prin case....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:26

CAZ RAR // O pisică purtătoare de coronavirus în Belgia

CAZ RAR // O pisică purtătoare de coronavirus în Belgia

O pisică a fost infectată cu noul coronavirus în Belgia, contaminată de stăpânul ei care era bolnav, au anunţat vineri autorităţile sanitare belgiene, excluzând orice risc de contaminare de la animal la om, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 11:46

Băncile din Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile / RATINGUL R. Moldova la nivelul... Iranului

Băncile din Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile / RATINGUL R. Moldova la nivelul... Iranului

Băncile din Republica Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile. din cauza actualului rating (scăzut) al țării, susţine Aliona Levcă, preşedinta unei bănci comerciale într-un interviu pentru revista "Bănci și Finanțe".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 11:08

Bill Gates dă cărțile pe față. Ce se află în spatele acestei pandemii: „Există un scop…”

Bill Gates dă cărțile pe față. Ce se află în spatele acestei pandemii: „Există un scop…”

Celebrul miliardar Bill Gates a publicat recent o scrisoare deschisă în care afirmă că haosul mondial provocat de pendemia de coronavirus ar putea avea în spate un scop spiritual. „Scrisoarea” celebrului Bill Gates, distribuită în mediul online este falsă,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)