Actualitate

Presedintele ar putea fi ales si cu un singur candidat

Joi, Parlamentul a votat, in prima lectura, modificarile la Legea cu privire la alegerea presedintelui republicii, care prevad ca presedintele poate fi ales cu unul sau mai multi candidati. Modificarile urmeaza sa fie votate azi in lectura finala, daca la sedinta vor fi cel putin 52 de voturi „pro”. In sedinta de ieri au fost prezenti doar 51 de deputati din cadrul Aliantei, dar proiectul a trecut deoarece era necesara o majoritate a celor prezenti in sala. De remarcat ca din partea comunistilor au lipsit cinci deputati.

Proiectul de modificare a legii mai prevede: alegerile pentru functia de sef al statului se vor organiza cu cel mult 45 de zile inainte de ziua expirarii mandatului; in cazul intervenirii vacantei functiei, alegerile pentru un nou presedinte se vor organiza in termen de doua luni de la data cand a intervenit vacanta functiei; dizolvarea repetata a parlamentului poate avea loc numai dupa expirarea unui an de la data ultimei dizolvari.

Totodata, in cazul aparitiei unor circumstante obiective – decesul, boala, imposibilitatea de a participa la sedinta publica speciala a oricaruia dintre candidati -, precum si altor impedimente ce fac imposibila desfasurarea alegerilor, parlamentul, la propunerea comisiei speciale, poate amana sedinta publica speciala, stabilind o noua data pentru desfasurarea acesteia. Daca nici in cadrul noii sedinte speciale a parlamentului alegerile nu au loc, se organizeaza alegeri repetate. De asemenea, alegerile repetate au loc in cel mult 30 de zile de la ultimele alegeri ordinare in care nu a fost ales presedintele RM.

„Modificarile propuse vor elimina o serie de lacune si divergente din lege si vin sa perfectioneze acest mecanism, in vederea asigurarii unor reglementari mai clare”, a spus deputatul PD Aurel Baiesu, unul dintre autorii initiativei. Mentionam ca in actuala formula se mentine prevederea potrivit careia presedintele RM este ales cu trei cincimi din deputati.

„Nu trebuie sa explicati. Asta vom discuta la Curtea Constitutionala”, a amenintat deputatul comunist Vadim Misin, care sustine ca proiectul contravine mai multor articole din Constitutie. Misin considera ca, potrivit Constitutiei, presedintele trebuie sa fie ales in decurs de doua luni, in caz contrar parlamentul este dizolvat si sunt anuntate anticipate. Baiesu a replicat ca in doua luni se organizeaza alegerile care nu presupun neaparat si alegerea definitiva. Si alti deputati comunisti au spus ca modificarile nu aduc claritate.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *