Ultima oră

Preşedintele Bulgariei: Rusia este “un stat naţionalist şi agresiv”

"Rusia este un stat naţionalist şi agresiv", a declarat şeful statului bulgar pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), potrivit unui extras din interviu, difuzat vineri.

Rusia "trebuie să înveţe să aibă parteneri, nu vasali şi supuşi", a continuat el, apreciind că preşedintele Vladimir Putin duce "o politică de secolul XIX", referindu-se la conflictul din Ucraina şi la tentativele Moscovei de a exercită o influenţă politică şi economică asupra Bulgariei, potrivit lui.

Liderul rus consideră că prăbuşirea Zidului Berlinului şi dispariţia Uniunii Sovietice au fost o catastrofă şi "din această rezultă o interpretare a istoriei care contrazice Europa şi valorile sale", a mai arătat preşedintele bulgar.

"În lumea preşedintelui Putin este în continuare că în secolul XIX, când existau mari puteri şi o periferie care trebuia să se conformeze", a continuat Plevneliev.

În Bulgaria, preşedintele nu are decât funcţii onorifice. Potrivit Constituţiei, el reprezintă Bulgaria în relaţiile internaţionale, însă politică este stabilită de către Guvern.

La 18 luni de la protestele care l-au îndepărtat de la putere, fostul premier bulgar Boiko Borisov se pregăteşte să obţină o victorie în alegerile de duminică, într-o ţară care se confruntă cu o economie la pământ, sărăcie, corupţie şi este, totodată, afectată de o profundă instabilitate politică.  

Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *