Moldova

Preşedintele Consiliului European la Chişinău: Mai multe reforme, mai mult sprijin din partea UE

În cadrul conferinţei, premierul Filat a declarat că de-a lungul timpului  "Republica Moldova a înregistrat progrese, şi nu la nivel de vorbe, dar la nivel de acţiuni.  Şi acest lucru a fost posibil datorită voinţei poporului şi a Uniunii Europene". "Contăm pe sprijinul d-voastră şi în continuare", a mai adăugat Filat.

La rândul său, Herman Von Rompuy a confirmat faptul că Moldova este o ţară ospitalieră.  Potrivit lui Herman, "UE apreciază eforturile personale ale premierului, dar şi a intregii ţări". UE este pregătită să ajute Republica Moldova pe principiul "mai mult pentru mai mult", adică mai multe reforme, mai mult sprijin. Aspectele cheia în acestă privinţă fiind lupta impotriva corupţiei şi reformarea sitemului judiciar.

"Avem progrese în negocierile dintre UE şi Republica Moldova. UE a aprobat si mandatele de negociere pentru  acordul de liber schimb şi spaţiul aerian, am înregistrat progrese şi în procesul de liberalizare a vizelor. În curând vor ajunge în Moldova cele 550 milioane de euro promise de UE pentru asistenţa financiară din perioada 2011-2013. Moldova va beneficia de asistenţă din partea UE şi în contextul politicii de vecinătate, pentru care noi vom acorda asistenţă în sistemul judiciar de 50 de milioane de euro", a precizat H. Van Rompuy.

Herman Van Rompuy şi-a mai exprimat regretul ca negocierile din luna iunie de la Moscova referitor la conflictul Transnistrean au eşuat, precizând că speră acestea vor fi reluate cu succes în toamnă, şi ca "formatul 5+2 este cel mai potrivit pentru a înregistra progrese în acest caz".

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, împreună cu soţia sa, se află astăzi la Chişinău, la invitaţia oficială în Republica Moldova a prim-ministrului Vlad Filat.

După discuţia cu Vlad Filat, oficialul european va avea o întrevedere şi cu Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Preşedintele Consiliului European va mai avea astăzi întrevederi cu liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu, şi cu liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin. Soţia  oficialului european va vizita împreună cu soţia premierului moldovean, Sanda Filat, mănăstirea Căpriana, Orăşelul Copilăriei Concordia din localitatea Pârâta şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Într-un video de pe internet, preşedintele Consiliului European este insultat de un europarlamentar britanic, la scurt timp după numirea în funcţie.  În cadrul unui interviu acordat de Herman Van Rompuy pentru Ion Surdu, în ediţia de astăzi a "Timpului de Dimineaţă", acesta a refuzat să comenteze injuriile aduse la adresa sa.

Politicianul belgian este primul preşedinte al Consiuliului European. El a fost ales pentru un mandat de doi ani şi jumătate şi a început să exercite această funcţie la 1 ianuarie 2010.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *