Actualitate

Presedintele parlamentului a fost ales legal

Curtea Constitutionala (CC) a decis, aseara, cu paritate de voturi, sistarea procesului privind controlul constitutionalitatii hotararilor parlamentului de legislatura a XVIII-a din 28 august. Ca urmare, actele normative contestate se considera constitutionale. Legislatia in vigoare prevede ca neconstitutionalitatea se aproba cu o majoritate de voturi. In cazul dat, alegerea liderului PL, Mihai Ghimpu, in functia de spicher, in lipsa PCRM, nu poate fi considerata neconstitutionala.

Sedinta Curtii a inceput cu un demers din partea reprezentantilor parlamentului, sustinut de Alexandru Arseni, care a solicitat sistarea procesului, pe motiv ca cele trei hotarari ale parlamentului, adoptate la prima sedinta, din 28 august, au caracter individual, si nu normativ. In replica, reprezentantul comunistilor, Sergiu Sarbu, a afirmat ca interventia lui Arseni este neintemeiata, „deoarece actele respective nu sunt individuale, ci legislative si nu vizeaza doar o persoana fizica”. Dupa o pauza, Curtea Constitutionala, cu votul a patru judecatori din cei sase, a respins demersul. Deputatul PCRM Vladimir ?urcan a expus, in continuare, esenta sesizarii comunistilor. Acesta a reiterat faptul ca 53 de deputati care au constituit fractiunea majoritara au incalcat treisprezece articole din Constitutia RM, acuzand Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si de uzurpare a puterii in stat.

La randul lor, reprezentantii fractiunii majoritare si-au expus contraargumentele, accentul fiind pus pe precedentele avute de CC, cand cazurile cu caracter individual sau procedural n-au fost acceptate spre examinare de instanta superioara. Avocatul Alexandru Tanase a citat fiecare articol din Constitutie, care, in opinia comunistilor, au fost incalcate de AIE, aducand argumente ce dovedesc contrariul. Doctorul in drept constitutional, Victor Popa, a mentionat, in cadrul luarii sale de cuvant, ca „parlamentul, fiind un organ colectiv deliberativ, orice decizie trebuie s-o ia prin vot. La sedinta din 28 august, decanul de varsta, Ivan Calin, a refuzat sa puna la vot chiar ordinea de zi. Deci, Calin a facut abuz de functie”.
Sentinta Curtii a fost pronuntata dupa aproape cinci ore de dezbateri. Reactiile reprezentantilor celor doua parti n-au fost surprinzatoare. V. ?urcan a declarat ca „noi ne conformam deciziei CC si vom participa la sedintele parlamentului”, iar A. Tanase a subliniat ca „noi am castigat acest proces datorita argumentelor pe care le-am expus”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *