Preşedintele Parlamentului insistă asupra excluderii totale a imunităţii parlamentare: ”Vom elabora un proiect de modificare a Constituţiei”

publicat în Politică pe 4 Martie 2016, 09:32

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, insistă asupra excluderii totale a imunităţii parlamentare. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”.

„Am discutat cu colegii din majoritatea parlamentară. Noi vom merge mai departe cu excluderea totală a imunităţii parlamentare. Vom elabora un proiect de modificare a Constituţiei, care va stipula imunitatea doar pentru activitatea politică şi declaraţiile făcute în calitate de deputat”, a spus Candu.

Şeful legislativului consideră că s-a exagerat atunci când deputaţilor le-a fost acordată imunitate parlamentară şi această noţiune a fost interpretată greşit. „S-a făcut abuz cu imunitatea parlamentară. Deputaţii nu pot să beneficieze de imunitate parlamentară atunci când se urcă beţi la volan sau comit altă infracţiune de drept comun. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii”, a spus oficialul.

Guvernul a votat luna trecută şi a expediat Parlamentului pentru examinare un proiect de modificare a Constituţiei, care presupune limitarea imunităţii parlamentare. Potrivit proiectului, deputaţii pot fi cercetaţi penal sau reţinuţi fără acordul Parlamentul în cazul dacă sunt prinşi în flagrant sau există o sentinţă irevocabilă în privinţa lor.

sursa: ipn.md