Ultima oră

Preşedintele Parlamentului Suediei, după întrevederea cu Igor Corman: Este posibil ca Moldova să SEMNEZE cele două Acorduri cu UE

Cei doi demnitari au discutat despre Programul de cooperare prioritară cu Parlamentul Republicii Moldova, care s-a încheiat recent, dar şi despre Acordurile pe care ţara noastră urmează să le semneze la Vilnius în această toamnă.

"A fost un program de succes, au avut loc mai multe vizite, parlamentarii noştri au avut ocazia să viziteze Suedia şi cred că a fost un exerciţiu foarte bun de aprofundare a parlamentarismului. Această vizită a fost şi o ocazie ca să discutam alte subiecte importante. Alături de Polonia, Suedia este iniţiatorul Parteneriatului estic şi a pus accentul pe dezvoltarea acestui parteneriat", a declarat Igor Corman.

Totodată, şeful Legislativului şi-a exprimat mulţumirile pentru sprijinul acordat, Suedia fiind liderul printre ţările europene în ceea ce priveşte asistenţa pentru Republica Moldova.

La rândul său, preşedintele Parlamentului Suediei, Per Westerberg, a declarat că îşi doreşte ca Republica Moldova să semneze la Vilnius, în această toamnă, Acordurile cu Uniunea Europeană. "Ne dorim ca cele două Acorduri de Asociere şi de Liber Schimb să fie semnate, este posibil acest lucru. În acelaşi timp trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile. Aceste Acorduri sunt foarte importante, oferă mai multe posibilităţi pentru Moldova, în special pentru investiţii", a declarat Per Westerberg.

Cei doi oficiali au mai discutat despre posibilitatea organizării la Chișinău, anul viitor, a unei reuniuni în formatul nord-baltic 8, care cuprinde ţările: Estonia, Letonia, Lituania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda şi Islanda.

Înaltul oficial de la Stockholm va avea întrevederi cu mai mulţi demnitari moldoveni. Westerberg se va mai întâlni cu vicepreşedintele Legislativului, Liliana Palihovici, care este şi preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Moldova–Suedia. De asemenea, şeful Legislativului Suediei va mai avea întrevederi cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman.

Parlamentul Regatului Suediei a lansat în 2012 un Program de cooperare prioritară cu Parlamentul Republicii Moldova în vederea promovării și consolidării democrației parlamentare.
 
publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *