Externe

Preşedintele SUA solicită bani pentru apărarea Israelului

"Aşa cum a spus preşedintele de nenumărate ori, angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului este inalterabil şi relaţia noastră în materie de apărare este mai solidă ca oricând. Statele Unite şi aliatul nostru, Israelul, se confruntă cu aceleaşi probleme de securitate, de luptă contra terorismului şi cu ameninţarea reprezentată de programul iranian de arme nucleare", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Israelul a anunţat în ianuarie că a testat cu succes un sistem antirachetă, codificat "Boltă de oţel", prin care statul evreu vrea să intercepteze rachete cu bătaie mică sau obuze lansate într-o eventuală nouă confruntare cu Hezbollahul bazat în Liban sau cu Hamas din Fâşia Gaza.

Potrivit mass-media israeliene, un prim sistem urmează a fi pus în serviciu în primul semestru 2010 în faţa Gazei.

În octombrie şi noiembrie anul trecut, Statele Unite şi Israelul au desfăşurat manevre militare comune destinate să testeze sisteme de apărare antirachetă prezentate ca cele mai perfecţionate din lume.

Comandanţii israelieni şi americani au refuzat să descrie scenariile simulate, da au recunoscut că au vrut să testeze sistemele lor respective de rachete pentru a le utiliza simultan contra unor rachete cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune susceptibile de a fi lansate respectiv de Hamas, Hezbollah, sirieni şi Iran.

De asemenea pe fondul unor îngrijorări provocate de programul nuclear iranian, Washingtonul a furnizat în 2008 Israelului un puternic radar antirachetă cu o rază de 2.000 de kilometri, instalat în deşertul Neghev.

Sursa: agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *