Actualitate

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a respins cererea premierului japonez pentru reluarea exerciţiilor militare

Potrivit administraţiei prezidenţiale de la Seul, apelul a fost lansat de către liderul japonez în cadrul unui summit bilateral organizat în oraşul sud-coreean Yongpyeong, localizat la aproximativ 200 de kilometri est de capitala Seul.

Shinzo Abe a subliniat necesitatea unei "schimbări reale" în comportamentul regimului nord-coreean, adăugând că nu este momentul potrivit pentru ca Seulul şi Washingtonul să amâne exerciţiile militare comune în Peninsula Coreeană.

"Am înţeles ce a spus premierul Abe privind amânarea exerciţiilor militare comune Coreea de Sud-SUA, până când nu vor exista progrese în ceea ce priveşte denuclearizarea Coreei de Nord. Dar aici este vorba despre suveranitatea ţării noastre şi implicarea în afacerile interne ale Coreei de Sud", a replicat Moon Jae-In, care a catalogat drept "nepotrivită" abordarea directă din partea premierului Japoniei pe acest subiect.

Anterior, Coreea de Sud şi SUA au convenit să amâne exerciţiile militare anuale din Peninsula Coreeană până după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang, Coreea de Sud, pentru a nu descuraja Coreea de Nord în privinţa participării la acest eveniment. Coreea de Nord a trimis o delegaţie formată din aproximativ 400 de persoane la Jocurile Olimpice, care au debutat vineri.

Regimul de la Phenian s-a opus cu fermitate acestor exerciţii militare, descriindu-le ca fiind o pregătire pentru invazie. În plus, relaţiile inter-coreene s-au îmbunătăţit semnificativ în ultima perioadă, iar regimul Kom Jong-Un a transmis un mesaj rar către toţi coreenii, în care a făcut apel la unificare.

La 9 şi 15 ianuarie, reprezentanţi ai Coreei de Sud şi ai Coreei de Nord au purtat discuţii la nivel înalt în regiunea demilitarizată Panmunjon, la doi ani de la întreruperea legăturilor.

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *