UE / Nato

Presedintele Traian Basescu a promulgat legea de ratificare a Acordului de asociere al Serbiei la UE

Potrivit comunicatului, seful statului a semnat "decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului de stabilizare si de asociere intre Comunitatile Europene si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Serbia, pe de alta parte, semnat la Luxemburg la 29 aprilie 2008".

Ratificarea Acordului, insotita de o "clauza asiguratorie"

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de stabilizare si de asociere al Serbiei fusese votat pe 2 aprilie de Senat, Camera decizionala. La propunerea presedintelui Comisiei pentru politica externa, Titus Corlatean, plenul Senatului a decis ca ratificarea sa fie insotita de textul unei declaratii a Parlamentului Romaniei.

Titus Corlatean a subliniat ca aceasta declaratie reprezinta o clauza asiguratorie cu privire la ce va urma in privinta respectarii drepturilor cetatenilor sarbi de origine romana. "Guvernul Romaniei, partenerii europeni care vor fi semnalati, inclusiv prin difuzarea acestei declaratii de catre depozitar, sa fie extrem de atenti si implicati de o maniera europeana in asigurarea conformitatii Serbiei cu criteriile politice, incepand cu conservarea dreptului la conservarea si afirmarea identitatii nationale a cetatenilor sarbi de origine romana", a precizat senatorul PSD, citat de agentia de presa.

La randul sau, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a spus ca Ministerul Afacerilor Externe (MAE) este de acord cu varianta unei declaratii interpretative care sa faca parte din instrumentul de ratificare al acordului de asociere. Ministrul a adaugat ca exista determinarea ca, dincolo de aspectele politice, sa se gaseasca parghiile si mecanismele in asa fel incat Romania sa urmareasca modul in care criteriile politice care s-au aplicat in Romania se aplica tuturor statelor candidate pentru respectarea unor valori si standarde.

In cadrul dezbaterilor, senatorul PDL Viorel Badea a precizat ca, in calitate de reprezentant in Parlamentul Romaniei al romanilor din Serbia, nu a vazut niciun fel de imbunatatire a tratamentului acordat etnicilor romani din aceasta tara, el adaugand ca au existat episoade care l-au facut sa fie extrem de ingrijorat. Politicianul a precizat ca membrii Comisiei pentru romanii de pretutindeni au dat un aviz negativ pentru acest acord de stabilizare, pentru a da un semnal partenerilor Romaniei ca doresc ca romanii din Serbia sa se poata bucura de limba romana in scoala si biserica.

Pe 28 februarie, Badea declara ca ratificarea in Senatul Romaniei a Acordului de asociere si stabilizare al Serbiei la UE depinde de semnarea de catre Belgrad a protocolului cu partea romana privind statutul minoritatilor.

Protocolul privind minoritatile intre Romania si Serbia a fost semnat pe 1 martie la Bruxelles, in acesta fiind precizata expres asumarea de catre Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE si criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ si protectia minoritatilor nationale. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *