Actualitate

Presedintele Voronin si Consiliul de Securitate ordonau executiile

Ani la rand, presa a semnalat despre nenumarate dosare la comanda pornite de organele de drept impotriva politicienilor din opozitie, persoanelor incomode Puterii si oamenilor de afaceri care nu se conformau cerintelor unor anumiti sus-pusi. Mecanismul, perfectionat pe parcursul anilor, functiona fara abateri. Indicatiile parvenite in scris sau la telefon de la Presedintie, Parlament, Guvern erau indeplinite in mod rapid.

Recent, procurorul general Valeriu Zubco a declarat ca a dispus verificarea corespondentei prin posta secreta din ultimii opt ani, astfel incat sa se afle de la cine si ce fel de indicatii au parvenit la Procuratura si cum acestea au fost solutionate. Ii vor ajunge procurorului general puteri si curaj pentru a scoate la suprafata toate faradelegile savarsite ca urmare a indicatiilor parvenite de la mai-marii zilei si oare ei, dar si cei care au actionat la comanda, vor fi trasi la raspundere pentru faptele comise?

Fiecare a treia petitie era o indicatie de a porni dosare la comanda

In jur de 30 la suta din petitiile care au venit la Procuratura prin posta secreta erau adresari de a interveni in anumite cazuri sau de a porni dosare penale impotriva unor anumite persoane, a declarat procurorul general, Valeriu Zubco, la 9 decembrie curent, in cadrul sedintei Clubului Jurnalistilor de Investigatie. In mare parte asemenea adresari parveneau de la primele persoane in stat, cele mai multe fiind de la presedintele tarii Vladimir Voronin si de la Consiliul Suprem de Securitate, a precizat Valeriu Zubco. Procurorul general a dispus Cancelariei PG sa verifice toata corespondenta cu girul secret si sa prezinte un raport pe fiecare caz in parte, astfel incat sa se vada de la cine si ce fel de indicatii au parvenit la Procuratura si cum au fost solutionate acestea. „La sfarsitul evaluarii acestor petitii, un volum foarte mare din 2001 pana in 2009, se va face o analiza a cazurilor: cine a ordonat si ce fel de dosare au fost”. Zubco a adaugat ca vor fi investigate persoanele care au dispus anchetele la comanda unor sus-pusi, intrucat „nu e legal ca cineva, folosind situatia de serviciu, sa dea asemenea indicatii in interes personal”.

Voronin impotriva oamenilor de afaceri

In ultimele luni ale anului 2007 si la inceputul anului 2008, subalternii ministrului de Interne Gheorghe Papuc au pornit razboi impotriva agentilor economici privati, specializati in importul si comercializarea produselor pirotehnice. Politia a descins, in cateva randuri, la cei cativa agenti economici din Chisinau si din Balti, sigiland depozitele si magazinele, astfel incat unii au fost nevoiti sa-si intrerupa activitatea. Unora le-au fost ridicate autorizatiile de comercializare a produselor pirotehnice, cu toate ca acestia aveau licente de activitate valabile pana in anul 2010. Lupta cu pirotehnistii privati a fost pornita la indicatia presedintelui Voronin, care a cerut printr-o indicatie in scris ministrului Papuc si secretarului Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Ion Morei, „de stopat orice activitate si folosire a produselor pirotehnice, inclusiv importul.”(!). Surse din cadrul Politiei ne-au spus ca pentru a-l motiva pe seful statului sa procedeze asa, intr-o noapte de octombrie, s-ar fi organizat focuri de artificii in regiunea resedintei sale, astfel incat si el sa inteleaga care este pericolul focurilor de artificii pentru linistea cetatenilor. Avand indicatia lui Voronin de a sista activitatea intreprinzatorilor, MAI a obtinut unda verde pentru abuzuri si nu a mai tinut cont de lege. Intr-o dispozitie oficiala se mentiona foarte clar ca actiunile politistilor se fac si in baza „indicatiei Presedintelui Voronin, nr. 5565 din 24.10.2007”. Drept urmare a actiunilor sus-pusilor, businessul pirotehnic practic a fost pus la pamant. (Vezi articolul „Sub pretextul luptei cu terorismul, statul acapareaza focurile de artificii”). Dupa nenumarate petitii catre toate structurile statului din partea Asociatiei patronale a pirotehnistilor si armurierilor, abia in decembrie 2009, Procuratura municipiului Chisinau a stabilit ca Politia a actionat fara temei si abuziv si, la 18 decembrie 2009, a dispus inceperea urmaririi penale pentru depasirea atributiilor de serviciu prin sistarea ilegala in perioada 2007-2008 de catre colaboratorii de politie a activitatii economice a unui sir de agenti economici din domeniul pirotehniei. A fost scapat insa din vedere Vladimir Voronin (!), care a ordonat executarea, si fostul secretar al CSS, Ion Morei, care a stat in spatele acestui scandal.

Petitiile lui Morei in numele sefului statului

Petitiile de la conducerea tarii au curs garla spre Procuratura si alte institutii de drept si pe timpul cand procuror general era Valeriu Balaban. Seful unei gospodarii taranesti din raionul Rezina, Andrei Garlea, dupa ce a semnalat presedintelui Voronin despre mai multe nelegiuiri si abuzuri grave pe care le comiteau mai-marii raionului, solicitand si o audienta la seful statului, s-a trezit cu controale peste controale din partea organelor de drept si cele fiscale. Ulterior avea sa afle ca picioarele acestora cresteau chiar de la Presedintie si anume de la CSS. Drept confirmare serveste o indicatie trimisa procurorului general de catre Ion Morei, la 23 decembrie 2005, ca „in conformitate cu indicatia Sefului Statului”, „sa dispuneti examinarea legalitatii activitatii intreprinderii, fiind solutionata chestiunea tragerii la raspundere penala pentru samavolnicie”. „Despre masurile intreprinse informati catre 15.01.2006”, isi incheia indicatia Ion Morei (foto). Dincolo de tonul ultimativ si ingerinta sa in activitatea Procuraturii, secretarul CSS opera, dupa cum am constatat, cu falsuri, acoperindu-le cu numele sefului statului. Andrei Garlea ne-a spus ca asa si nu a ajuns in audienta la seful statului, desi a facut mai multe demersuri in acest sens, insistand sa-l informeze despre faradelegile care au loc in raionul Rezina. Din scrisoarea respectiva se vede clar ca alte persoane au ajuns inaintea lui la seful statului. Evident, cei cu interese. Punerea organelor de drept si de control pe urmele lui Garlea nu era altceva decat o metoda de a-l reduce la tacere.

Voronin impotriva oponentilor politici

In iulie 2003, presedintele ordona, semnand pe un document emis de SIS executarea lui Serafim Urecheanu (vezi „Generalul a ordonat: „Organizati executarea”, TIMPUL, nr.36, 01.10.2004 ). Drept urmare, organele de drept au pornit mai multe dosare impotriva ex-primarului capitalei Serafim Urecheanu si a unor fosti angajati ai primariei Chisinau. Unii au fost arestati si privati de libertate, altii – tarati prin organele de drept si terorizati. In final, toate dosarele au fost clasate din lipsa probelor. Unele cazuri au ajuns si la CEDO. Numai in urma scandaloaselor decizii in cauzele Sarban, Paladi si Modarca Guvernul Moldovei a fost impus de Inalta Curte sa achite din banii nostri, ai contribuabililor, cateva zeci de mii de euro.

Protejatii vicepresedintelui Parlamentului

In anul 2002, Vadim Misin, in calitatea sa de vicepresedinte al Parlamentului, cerea procurorului general de pe atunci Vasile Rusu, printr-o dispozitie in scris, sa intervina intr-un caz in care patru angajati ai MAI erau cercetati penal. Si acesta nu ar fi fost singurul caz in care Misin intervenea in cazul politistilor certati cu legea. Chiar daca ii cerea procurorului general sa se implice in acest caz „in stricta conformitate cu legislatia”, tonul in care este scrisa dispozitia denota foarte clar ca Misin ii ordona acestuia sa solutioneze cat mai urgent acest caz. Ca urmare a interventiei persoanelor sus-puse, Procuratura Generala a stopat investigatia si a initiat, in ordine de supraveghere, un control asupra corectitudinii procesului de ancheta in privinta celor patru ofiteri de politie. Ulterior, dupa mai multe tergiversari, dosarul in care erau cercetati politistii a fost clasat. Doi din cei patru ofiteri de politie si-au continuat activitatea in cadrul Politiei municipiului Chisinau. Articolul in care aratam cum vicepresedintele Parlamentului incearca sa determine organele de ancheta sa renunte la urmarirea penala a ofiterilor de politie a generat o adevarata prigoana a procurorilor (vezi „Misin a declansat vanatoarea de procurori”). Procurorii din doua sectii ale PG, in care au ajuns indicatiile lui Misin si care urmau sa le execute, au fost interogati si intimidati, cerandu-li-se sa scrie explicatii in legatura cu aparitia „documentelor” respective in presa. Indicatia lui Misin, scrisa de mana pe o foaie cu antet, a fost calificata drept document secret. Drept urmare, au fost destituiti din functii un sir de angajati ai PG, banuiti ca ar fi facut public documentul ce-l demasca pe Misin ca practica protectionismul. In anul 2009, CEDO a condamnat R. Moldova pentru faptul ca unui fost angajat al PG, concediat in urma scandalului legat de petitia lui Vadim Misin, i s-a incalcat dreptul la exprimare. Guvernul R. Moldova a trebuit sa achite drept despagubiri in acest dosar 18 mii de euro.

„Plecarea” celor incomozi

Investigatiile jurnalistilor au mai legat demiterea, in anul 2003, a procurorilor Ion Vazdoaga si Petru Bobu – care anchetau cazurile disparitiei sefului adjunct al Departamentului Tehnologii Informationale, Petru Dimitrov, si a deputatului Vlad Cubreacov – de indicatiile unor persoane din conducerea tarii. Cei doi procurori au fost „plecati” pentru ca ar fi gasit dovezi ce atestau implicarea in afaceri dubioase a unor functionari din cadrul Ministerului de Interne. De altfel, rezultatele anchetei de serviciu, initiate de procurorul general, pe marginea activitatii celor doi procurori, asa si nu au mai fost facute publice. La fel, nu au fost finalizate anchetele in cazul disparitiei celor doi demnitari. Presa a scris atunci si despre alti trei procurori – seful Sectiei militare, Nicolae Zavton, adjunctul sau, Ion Ungureanu, si procurorul militar al municipiului Balti, Ion Rosca, destituiti la cererea sefului statului.

Va avea curaj Procuratura sa-i defere justitiei pe cei care comandau dosare?

Acestea sunt doar cateva din miile de cazuri de presiune asupra oamenilor de afaceri facute direct de catre primele persoane in stat prin organele care sunt chemate sa vegheze respectarea legii si sa apere cetatenii. Acum ramane sa vedem daca cei care s-au dedat abuzurilor, substituindu-se legii, vor raspunde pentru ceea ce au facut, iar noua echipa de politicieni va reusi sa faca lumina in toate cazurile in care persoane nevinovate au avut de suferit. Vrem sa credem ca si cei care au avut de patimit de pe urma abuzurilor comise de mai-marii zilei de ieri vor avea curajul sa deschida cartile si sa spuna despre mecanismul utilizat pentru presiuni, abuzuri, preluare de business, distrugere de vieti etc., astfel incat adevarul sa fie scos la suprafata. Asteptam ca si cei care au facut sluj la Palat, de voie sau de nevoie, vor avea curajul sa se pocaiasca.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *