Actualitate

Presedintia lui Lupu se amna

Mihai Ghimpu va continua sa asigure interimatul, iar CC  trebui sa descurce itele

Presedintele RM nu va mai fi ales pe 23 octombrie, asa cum a stabilit anterior parlamentul, intrucat in cursa s-a inscris un singur candidat, Marian Lupu, inaintat de Alianta pentru Integrare Europeana. Ion Plesca, presedintele comisiei pentru alegerea presedintelui RM, vorbeste despre un impas juridic si spune ca va solicita opinia Curtii Constitutionale in acest sens.

Sambata, 17 octombrie, la ora 24.00, a expirat termenul-limita de inscriere a candidatilor pentru functia de presedinte al RM. Ion Plesca sustine ca seful statului nu poate fi ales dintr-o singura varianta pentru ca va fi, de fapt, o desemnare, nicidecum o alegere. Totodata, o hotarare a Curtii Constitutionale (CC) spune ca pentru a alege seful statului, trebuie sa fie inregistrate cel putin doua candidaturi. „Vom face un raport pe care-l vom prezenta parlamentului.

Nu stim ce se va intampla in a doua tentativa. De aceea, vom cere CC sa se pronunte, caci este o situatie pe care doar ea o poate descurca”, ne-a spus Plesca. In opinia lui, nu e bine ca PCRM sa se joace de-a anticipatele, pentru ca nimeni nu stie cand va fi dizolvat din nou parlamentul si cand vom avea aceste anticipate. „Ghimpu poate sa ramana presedinte interimat al RM patru ani si comunistii inteleg foarte bine ca totul este acum in maniile lui. De aceea, nu cred ca vom ajunge la anticipate”, afirma Plesca.

Potrivit lui Gheorghe Susarenco, fost judecator la CC, desi legea spune, intr-un fel, ca la alegerea presedintelui participa nu mai putin de doi candidati, Constitutia nu prevede expres acest lucru. „Eu cred ca s-ar putea organiza alegeri si cu un singur candidat, fiindca asta nu e o problema constitutionala”, sustine Susarenco. Potrivit fostului judecator al CC, putem considera ca primul tur de scrutin pentru alegerea sefului statului a esuat. Nici Susarenco nu crede insa ca se va ajunge la noi anticipate. „Nicio forta politica nu este interesata de aceste anticipate. Trebuie sa luam in calcul si opinia publica, nu numai interesele politice. Moldovenii nu mai vor alegeri, li-i lehamite. Eu cred ca pana la urma va fi ales presedintele”, afirma el.

„Nu putem spune ca prima tentativa a esuat, asta urmeaza sa o spuna CC. Cert este ca alegerea presedintelui s-a amanat, iar Alianta a prins pe picior gresit PCRM”, considera analistul politic Igor Botan. Altfel spus, daca comunistii nu vor sa voteze, AIE a transmis „semnale subtile de amenintare”. „Este foarte clar ca se doreste taraganarea alegerii, ceea ce convine AIE. Chiar daca CC va trebui sa se pronunte in regim de urgenta, asta va lua cateva saptamani. In cel mai rau caz pentru AIE, Curtea va considera ca prima tentativa a esuat si ca trebuie sa aiba loc si cea de-a doua tentativa.

Oricum, anticipatele vor avea loc cel mai devreme intr-un an de zile. Dar sa nu uitam ca anterior liderii AIE au vorbit si de un posibil referendum in vederea modificarii Constitutiei si chiar de o schimbare a sistemului electoral”. Potrivit lui Botan, numai modificarea Constitutiei va lua cel putin opt luni, plus alte patru luni organizarea de alegeri. O alta amenintare ar fi posibila trecere la sistemul mixt – PCRM ar putea pierde cel putin 15-20 de mandate, caci oamenii simpli stiu numai de Voronin, ceilalti comunisti fiind, majoritatea, anonimi.

Liderii AIE sustin ca Marian Lupu va ramane in continuare candidatura coalitiei parlamentare majoritare pentru functia de sef al statului. Amintim ca parlamentul are timp pana la data de 11 noiembrie pentru a alege presedintele RM. In caz contrar, legislativul ales la 29 iulie va fi dizolvat si vor fi organizate alegeri anticipate. Mentionam, de asemenea, ca presedintele republicii este ales cu 61 de voturi, iar la moment Alianta are doar 53 de deputati in parlament.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *